Önkormányzati döntések

2023.12.15. 17:21

Bővül a szociálisan támogatottak köre, javul az egészségügyi ellátás Szoboszlón

Pályázati támogatásokból és saját bevételekből több száz millió forintot költött a hajdúszoboszlói önkormányzat beruházásokra és a közterületek felújítására – derült ki a polgármesteri hivatal városfejlesztési irodájának szokásos év végi beszámolójából a képviselő-testület december 14-ei ülésén.

Tibai Irma

A hajdúszoboszlói képviselő-testület decemberi ülésén

Forrás: Facebook / Czeglédi Gyula

A legkülönfélébb témákban hozott határozatokat a hajdúszoboszlói képviselő-testület az idei utolsó tanácskozásán. A Volánbusz két előterjesztéséhez kapcsolódóan megszavazták a helyi menetrend szerinti autóbusz-közlekedés költségeinek kompenzálásához szükséges közel 9 millió forintot. Örökzöld kérésként hangzott el lakossági igény alapján, hogy a társaság készítsen javaslatot a helyközi járat megállásához a város nyugati határában. Jónás Kálmán pedig újra szorgalmazta egy autóbusz-körjárat beállításának megtervezését.

A képviselők az év utolsó tanácskozásán még további harminchét témát tűztek napirendre. Ezek között szerepelt az Európai Unió két tagállama, Románia és Magyarország területi együttműködési programja keretében megnyílt pályázati lehetőség kiaknázása. Az önkormányzat három pályázatot nyújt be, három határon túli helységgel, közöttük a testvértelepülés Révvel együttműködve energetikai, egészségügyi, turisztikai vonatkozásban. A pénzügyi bizottság pedig alternatív szolgáltatási lehetőségek megvizsgálását ajánlotta.

Szociális rendelet, TOP-projektek

Sokéves önkormányzati tartozás néhány kötelező feladat elmaradása, melyeknek megoldására törekszik a jelenlegi képviselő-testület. A fogyatékos betegek nappali ellátását várhatóan január 1-jétől, vagy a működési engedély jogerőssé válásától kezdődően, szerződés keretében a Társ Egyesület végzi az általa létrehozott Társ Integrált Intézményben. A szenvedélybetegek és a hajléktalanok nappali ellátásához szükséges feltételek megteremtése pedig folyamatban van.

A szociális rendelet módosításával bővül a támogatható rászorulók köre, mert jelentősen megemelték a jogosultság tekintetében az egy főre jutó jövedelemhatárt. Ennek megfelelően január 1-jétől többen igényelhetik a gondozási szükséglethez kapcsolódó önkormányzati szociális támogatást, továbbá a hulladékszállításra a 100 százalékos vagy az 50 százalékos díjkedvezményt.

Hajdúszoboszlón több európai uniós TOP-projekt befejeződött ez évben, köztük a bölcsődei fejlesztés, a csapadékvíz-elvezetés fejlesztése, melyekre több mint félmilliárdot fordíthattak. 2022-ben további pályázatokat nyertek a TOP Plusz keretében. Többek között útfelújításokra, a Gázláng pálya infrastruktúrájának fejlesztésére, a Lurkó óvoda korszerűsítésére, a Manókert és a Bambínó óvodák energetikai fejlesztésére pályáztak eredményesen. Ezek többségének a megvalósítása a tervezési, engedélyeztetési szakaszban jár, így a kivitelezések jövőre várhatók.

Az önkormányzat ebben az évben a saját erejéből 120 millió forintot költött a közterületek felújítására, elsősorban járdarekonstrukciókra. Több mint 70 milliót az ivóvíz- és a szennyvízszolgáltatás javítására fordítottak. Tizenkettő millió forintból összesen 182 fát vásároltak a település különböző közterületeire. Költöttek még többek közt dűlőutak felújítására, parkolók kialakítására is.

Éves szerződést is lehet kötni az üdülőövezeti pavilonokra

Újabb pályázatok benyújtásáról is határozott a képviselő-testület. Az Országos Bringapark Program 2024 keretében egy BMX freestyle pálya projekttervét nyújtják be. Nyertesség esetén a fiatalok örömére a pálya a szabadidőparkban épülhet meg.

Az Európai Regionális Fejlesztési Alap keretében meghirdetett, Románia és Magyarország tagállamok közötti programra három pályázati projektet nyújtanak be. Az egyik cél Hajdúszoboszló részéről a megújuló energia alkalmazása a Dózsa György utcai Horogh-ház felújítása érdekében. A másik pályázat az egészségügyi intézmény fejlesztésére irányul. A harmadik projekt pedig a Szent István park városi parkká alakítását, felújítását szolgálná. A projektekben Rév község testvértelepülés, továbbá Bihardobrosd község, valamint Szalacs község önkormányzata vesz részt partnerségben Hajdúszoboszló önkormányzatával.

Komposztálóedényekkel segíti a környezettudatos szemléletformálást a képviselő-testület saját intézményeiben, és a városban működő általános és középiskolák többségének kérésére. Az intézmények legfeljebb öt edényt kapnak.

Régi városfejlesztési cél a Debreceni útféllel párhuzamos Jókai soron található pavilonsor felszámolása a terület rendezése érdekében. A földterület itt az önkormányzaté. Eddig négy pavilont vettek meg a tulajdonosoktól, most pedig a tulajdonos ajánlatát elfogadva, egy ötödiket is megvásárolnak 2,9 millió forintért.

A közterület-használat és -hasznosítás szabályairól szóló rendeletét több okból módosította a képviselő-testület. Az üdülőövezetben található önkormányzati pavilonokat ezután év elején meghirdetik, hogy a bérleti jogot elnyerőknek legyen idejük felkészülni a szezonra. Ezen túlmenően egyetértettek a turisztikai bizottság indítványával, mostantól éves szerződés megkötésére is lehetőség nyílik.

Határozatlan ideig marad a főépítész

A Civil szervezetek pályázati alap elnevezésű támogatási keret tartalékából kulturális célokra fordítanak mintegy 3 millió forintot. Támogatták, hogy a főtéri támfalon elhelyezett hat pannóhoz, Medgyessy-Kovács Gyula alkotásaihoz, továbbá még 25 köztéri alkotáshoz tájékoztatótáblák készüljenek, s mindehhez webes felület is létesüljön. Megvásárolják továbbá a Kossuth-díjas Galánfi András helyi népi iparművész Hegyi kecskék őrzik az életfát című szobrát. Szintén az alapból biztosították a Szoboszlói Nyár rendezvénysorozatban szerepet vállaló civil szervezetek örömnapi megvendégelésének költségét.

Személyi ügyekben két döntés született. A Bocskai István Múzeum igazgatójának magasabb vezetői megbízása jövő év április 30-án lejár, ezért határoztak a szükséges pályázat kiírásáról.

A települési főépítészi feladatokat múlt év április 22-étől dr. Kálmánné Hunyadi Györgyi látja el. A főépítész munkájára hosszú távon számít az önkormányzat, ezért a szerződést határozatlan idejűre módosították.

Javul az egészségügyi ellátás, és év végi ajándékutalványt kaphat az önkormányzat intézményeinek összesen 359 dolgozója egy több mint 22 millió forintos átcsoportosításnak köszönhetően. Az összeg a polgármesteri jutalomra elkülönített pénzből és egy állami támogatás többletéből származik. A döntésnek szerint a Járóbeteg-ellátó Centrum 2,1 millió forintért egy lézerzuhany-készüléket vásárolhat. A laboratóriumban pedig csökken a várólista, mert 800 ezer forintot adnak a szükséges reagensek beszerzésére.

Az ivóvízellátást, szennyvízelvezetést és a szennyvíztisztítást 2024-ben is az Északmagyarországi Regionális Vízművek Zrt. fogja szolgáltatni a városban. Erről a Magyar

Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal hozott határozatot – írta két ülés közötti tájékoztatójában Czeglédi Gyula polgármester.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában