Beruházás

2023.10.18. 21:10

Elkészült a csapadékvíz-elvezető Szoboszlón, de számos projekt fut még – fotókkal

Több utca csapadékvíz-elvezetésének fejlesztésére nyert 200 millió forint támogatást a hajdúszoboszlói önkormányzat.

Kiss Dóra

A fejlesztések listája azonban nem ért még véget

Forrás: Kiss Annamarie

A beruházás elkészült, a sajtónyilvános projektátadást október 18-án, szerdán tartották. Elhangzott, a pályázat révén a Nyugati, a Bárány, a Szík és Hajdú utca csapadékvíz-elvezetésének korszerűsítése, valamint a Sósvíztározó kotrási munkálatai valósulhattak meg összesen 3842 folyóméteren.

A Nyugati soron tartott sajtótájékoztatón Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármester átfogó képet adott arról, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) 2019 óta milyen pályázati forrásokat sikerült elnyerniük, s számot adott arról is, hogy állnak a megvalósítással. Felidézte, hogy 2022-ben 132 millió forintból – ebből 100 millió volt uniós forrás – külterületi utak, 111 millió forintból pedig a Tokay és Libagát utca felújítása történt meg. 

Még folyamatban van egy 35 millió forintos projekt, amelyben a rászoruló lakosság megsegítése és tanácsokkal való ellátása szerepel. Azt is megosztotta, néhány hét múlva a bölcsőde átadásán találkozhatunk újra, hiszen elkészült a 350 millió forintos beruházás.

– 2019-től TOP-pályázat keretében több száz millió forintot tudtunk még az úgynevezett maradék pénzből nyerni – összegezte. A polgármester felhívta a figyelmet arra, hogy ennek a pályázati időszaknak volt része a gyógyhelyi fejlesztés is, melynek keretében kétmilliárd forintból újult meg a Mátyás király sétány és a Szent István park.

Van, amit saját forrásból finanszíroznak

A fejlesztések listája azonban nem ért még véget, hiszen előkészítés alatt van a Lurkó Óvoda teljes felújítása, hamarosan átadják a munkaterületet a kivitelezőnek. Két óvodának az energetikai korszerűsítését is tervezik 279 millió forintból, továbbá szintén az előkészítő fázis befejezéséhez közelednek a belterületi utak felújításában is, ez a Nyugati sort, a Kígyó utcát, illetve a Szilfákalját érinti, de a Hóvirág utca és a Gázlángpálya felújítása is megtörténik. Lassan elkészül az ipari övezet kialakítására nyert 500 millió forintos projekt tervezése, továbbá még döntésre várnak az aktív turisztikai központról, amit 700 millió forintért valósítanának meg. 

Czeglédi Gyula az uniós projekteken túl a saját forrásból végzett beruházásokról is beszélt. 

– A költségvetési lehetőségeinkkel élve három olyan terület van, amelyet szeretnénk megterveztetni, és a jövő év elején a kivitelezését elindítani. Bár állami utakról van szó, de nem várhatunk tovább, így a Dózsa György és Nádudvari út, illetve a Rákóczi – Tokay – Új utca kereszteződéseit a lakossági igények és a balesetek miatt kénytelenek vagyunk megújítani, továbbá saját erőből tervezzük az egészségház mögötti parkoló rekonstrukcióját is – tudatta.

Több projekt érinti a körzetet

Kovács Gergely alpolgármester, a körzet önkormányzati képviselője felidézte, ebben a ciklusban a csapadékvíz-elvezetés fejlesztéséről szóló projekt pozitív elbírálásáról jött elsőként hír, mára pedig már az átadáson lehetünk. – Ez egy szimbolikus pillanat, hiszen innentől kezdve a 4-es körzetet érintően is fel fognak gyorsulni a beruházások. Az elhangzott projektek közül több is érint minket – mutatott rá. Hangsúlyozta, a pályázatok beadásánál szem előtt tartották a körzet élhetőségének javítását, olyan fejlesztéseket visznek végbe, melyek az itt élők javát szolgálják. Többek között a Nyugati sor útfelújítása, a Lurkó Óvoda felújítása, valamint a Dózsa György és Nádudvari út kereszteződése is a 4-es körzetet érinti.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában