Testületi ülés

2023.09.29. 11:55

Megvan a döntés, száműzik a munkásszállókat Hajdúszoboszló lakóövezetéből

A csütörtöki testületi ülésen elhangzottak értelmében munkásszállást csak iparterületen, helyi érdekből és 40 főig lehet létesíteni.

Haon.hu

Ülésezett Hajdúszoboszló képviselő-testülete

Forrás: Facebook / Czeglédi Gyula

Ötvenkét napirendi pontot tárgyalt csütörtöki képviselő-testületi ülésén a hajdúszoboszlói önkormányzat, a döntésekről Czeglédi Gyula polgármester adott hosszú tájékoztatást a közösségi oldalán. A posztból többek között kiderül, hogy a helyi építési szabályzat keretében meghozták a végleges döntést a munkásszállások létesítésével kapcsolatban:

e szerint munkásszállást csak iparterületen, helyi érdekből és 40 főig lehet létesíteni.

A városvezető azt is hozzátette, hogy kérdésére a település jegyzője megfogalmazta, hogy ez alapján a város túlnyomó részében munkásszálló-létesítési és -átminősítési engedélyt kiadni nem lesz lehetséges. 

A helyi vendégmunkáshelyzetről a hónap első felében közöltünk hosszabb cikket. Mint akkor írtuk, a városban riadalmat keltett a vendégmunkásokkal kapcsolatos egyes bejegyzések megjelenése, melyek futótűzként terjedtek a közösségi oldalakon. A polgármester rendszeresen rákérdez Gali Sándor rendőrkapitánynál arra, hogy történt-e konkrétan vendégmunkással kapcsolatos bármiféle atrocitás, érkezett-e bejelentés, azonban erre mindig nemleges választ kap.

Czeglédi Gyula akkor is elmondta, igyekeznek gátat vetni a folyamatnak, hogy hajdúszoboszlói kereskedelmi szálláshelyeket munkásszállóvá minősítsenek át, ugyanis ez nemkívánatos a város turisztikai minősége és fejlődése szempontjából.

A probléma abban gyökerezik – írtuk korábban –, hogy egyes magánszállók a stabil jövedelem érdekében érdekében kötnek szerződést a külföldi munkavállalók képviselőivel, függetlenül attól, kik fogják megtölteni a szálláshelyeket. Ezek a szállásadók ráadásul nem szerepelnek a nyilvántartásban. Ha pedig mégis, akkor elsősorban a minőségi periférián lévő vállalkozások csaptak le erre a lehetőségre, így működtetve az ingatlanüzletüket.

Új rendőrkapitány érkezik

A csütörtöki testületi ülésen arról is döntés született, hogy nem támogatják a Dryvit Profi Kft. kérelmét a déli legelőn tervezett lakópark létesítéséről. „Ezen a területen javítani szükséges a hibás rendezési tervet, be kell jegyezni a nyersvíz vezeték szolgalmi jogát, valamint módosítani kell ezen terület rendezési tervét, hogy beruházás estén magas minőségű, nagy zöld felületű kertvárosi övezet (lakópark) jöjjön létre” – húzta alá a polgármester.

Emellett többek között arról is határoztak, hogy

  • felújítják a görpálya elhasznált elemeit;
  • járdát építenek a Jázmin és a Liliom utca között;
  • valamint a Járóbeteg-Ellátó Centrum melletti parkoló felújítását is megterveztetik.

A polgármester az ülésen bejelentette:

Gali Sándor rendőrkapitány október 1-től Berettyóújfaluban tölt be hasonló pozíciót, Hajdúszoboszlóra pedig Püspökladányból Aranyi István rendőrezredes érkezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában