Vendégmunkás-helyzet

2023.09.27. 17:30

Ez a híresztelés is hamis volt, nyugalom van a böszörményi munkásotthon környékén

Sem a rendőrséghez, sem a közterület felügyelethez nem érkezett bejelentés

Haon.hu

A Kinizsi Pál utcai munkásotthon

Forrás: Czinege Melinda

Az utóbbi időkben több bejegyzés jelent meg arról a helyi Facebook-csoportokban, miszerint aggodalmat kelt a vendégmunkások jelenléte Hajdúböszörményben. Utána jártunk, mennyire valósak a híresztelések, korábban ugyanis a hajdúszoboszlói munkásszállókkal kapcsolatban kiderült, a brutális bántalmazásról szóló hírek valótlanok voltak, sértett hiányában a rendőrség leállította a nyomozást.

E cikk megírása közben újabb bejegyzés került fel a közösségi oldalra, melynek szerzője atrocitásról számolt be egy böszörményi helyszínen. A poszt írója állítólag a rendőrséget is értesítette, és azt kapta válaszul, nem ez az első eset. Tüstént megkerestük a  Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányságot, a sajtóosztálytól azt a tájékoztatást kaptuk, nem érkezett bejelentés a rendőrséghez. Mint mondták, kivizsgálták az esetet, és kiderült, a bejegyzésben valótlanságot állítottak. A posztot néhány órán belül eltávolította a szerzője.

A Haon stábja ellátogatott a böszörményi munkásotthon helyszínére, mely a Dobó István és a Kinizsi Pál utcák sarkán, a város egyik csendes lakóövezetében helyezkedik el, a volt Tungsram gyárral szemben.

Tiszta udvar, rendes ház

Ottjártunkkor egyetlen külföldi személlyel sem találkoztunk. A személyzettől megtudtuk, a vendégmunkások hétfőtől vasárnapig dolgoznak, korán reggel elhagyják a szállást, és csak az esti órákban térnek vissza.

Elmondásuk szerint rendesen viselkednek, egyszer sem voltak tanúi atrocitásnak. Alkoholt sem fogyasztanak, mivel a vallásuk tiltja. Körbejártuk a szállást és a mögötte található kerthelyiséget is. Az ember talán némileg szemetes udvarra, üres üvegekre, eldobott csikkekre számított volna, ellenben rendezett, meglepően tiszta körülményeket tapasztaltunk, pedig még fel sem készülhettek érkezésünkre, mivel nem jelentettük be a látogatásunkat.

Bertalan Imre, a munkásotthont üzemeltető Hajdú7 Turisztikai és Rendezvényszervező Kft. általános igazgatója érdeklődésünkre elmondta, a szállást a TBK Magyarország Kft. bérelte ki egy hosszútávú, kétéves – opcionálisan plusz három éves –, határozott idejű szerződés keretében. A munkásszálláson jelenleg 70 fő török vendégmunkás tartózkodik, akik a Synergy Construction Hungary Kft. alkalmazásában állnak. A BMW Group beruházásán dolgozó csapat gyárépületeket, acél vázszerkezetet épít. A teljes bérleti kapacitás kihasználására várhatóan szeptemberben kerül sor, ekkor maximum 90 fő, Magyarországon legálisan, engedéllyel tartózkodó, bejelentett vendégmunkás kerül a munkásszállásra.

hajdúböszörmény, munkásotthon, kiss attila, munka, szálló
Az épület udvara meglehetősen rendezett 
Forrás: Czinege Melinda

A központi munkaerőpiaci program keretében létesített, újonnan felújított munkásotthon célja, hogy nyugodt légkört biztosítson a legkülönfélébb ágazatokban tevékenykedő cégek kihelyezett dolgozói számára, illetve a távoli régiókból érkező munkavállalók esetében is kedvező megoldást jelent.

Mint megtudtuk, a Fürdőkertben vendégmunkások jelenleg nincsenek elszállásolva. A Baltazár Dezső utcai 120 férőhelyes szállást várhatóan szeptember végén adják át, vendégmunkások jelenleg nincsenek elszállásolva.

A város éberen figyel

Felkerestük Hajdúböszörmény polgármesterét; Kiss Attila szívélyesen fogadta stábunkat, és nyitott volt a vendégmunkásokkal kapcsolatos kérdéseinkre. Elmondta, egyetlen panasz, sem bármilyen értesítés nem érkezett a munkásotthonnal kapcsolatban a környékről, bár megjegyezte, a reggeltől estig tartó, megfeszített munkatempóban feltehetőleg nem az az első gondolatuk a vendégmunkásoknak, hogy szórakozni induljanak. Úgy véli, a Hajdúböszörményben tartózkodó külföldieknek egészen más a hozzáállásuk, mint azoknak, akik Magyarország déli határán erőszakkal akarnak bejutni hazánk területére.

A polgármester mindenesetre folyamatosan egyeztet a közterület felügyelet munkatársaival és az illetékesekkel, hogy rendszeresen ellenőrizzék a környéket. Hozzátette, ezt nem előítéletből teszi, hanem éppen annak megelőzésére, hogy félrecsússzon egy-egy eset.

hajdúböszörmény, munkásotthon, kiss attila, munka, szálló
Kiss Attila polgármester a vendégmunkások helyzetéről beszél
Forrás: Czinege Melinda

Elmondta azt is, amikor előzetesen jeleztük, milyen ügyben keresnénk, konzultált a rendőrséggel is, akik arról tájékoztatták, semmilyen, vendégmunkásokkal kapcsolatos bejelentés nem érkezett hozzájuk.

Ezek az emberek dolgozni jöttek ide, nem a bajt keresik. Építik azt a BMW-gyárat, amely – ha majd beindul – a magyar GDP szempontjából jelentős eredményt fog hozni. Nekünk, környékbelieknek ez egy óriási lehetőség, hiszen ebből minden település a tehetsége, a munkabírása alapján profitálhat

– vélekedett Kiss Attila. Úgy látja, azok a mérnökök, akik eddig azért költöztek el a környező településekről, mert nem volt a végzettségüknek és a kereseti igényüknek megfelelő munkalehetőség, alkalmat kapnak, hogy ne kelljen elhagyniuk szülővárosukat.

A polgármester szerint azok a városok járnak jól, akik ipari területeket hoznak létre, fejlesztenek és ezzel munkahelyeket létesítenek.

Régebben sem volt gond a vendégmunkásokkal

Jelen pillanatban vietnámi, mongol, török vendégmunkások vannak Böszörményben. Az orosz-ukrán háború kitörését követően hónapokon keresztül ukrán – nem külhoni magyar – fiatalok és családok érkeztek a városba, és akkor sem volt különösebb panasz. Egy-egy delegációval volt probléma, ám azokat rövid időn belül elküldték.

A vendégmunkások jelenléte nem újkeletű dolog Hajdúböszörményben, már évek óta tartózkodnak a városban külföldi munkavállalók, akik hosszabb-rövidebb időre a környéken kaptak állást. Eddig semmilyen probléma nem merült fel velük kapcsolatban, az újonnan érkezett török vendégmunkások jelenléte azonban teljesen érthetően kérdéseket vethet fel a lakosságban.

A rendőrség korábban kiadott közleményében arra kért mindenkit, amennyiben gyanús körülményt tapasztalnak, bűncselekmény szemtanújává válnak, soron kívül jelezzék a 112-es segélyhívószámon vagy személyesen a rendőri szerveknél.

Ugyanakkor arra is felhívták a figyelmet, hogy a szándékos vagy meggondolatlan félretájékoztatás bűncselekményt is megvalósíthat, emellett indokolatlanul félelmet vagy pánikot kelt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában