Vetélkedő

2023.11.16. 18:19

Debreceni siker a regionális döntőn

November 16-án csütörtökön rendezték meg az országos „4 for Europe” fantázianévre keresztelt középiskolás, Európai Uniós témájú vetélkedőt.

Horváth Péter

A megmérettetés végén végül az Ady Endre Gimnázium csapata foglalhatta el a képzeletbeli dobogó első helyét

Forrás: Molnár Péter

A 11. alkalommal megrendezett versenynek a Vármegyeháza történelmi Árpád-terme adott otthont. Az Európai Unióval és annak intézményeivel kapcsolatos vetélkedőre 4 fős középiskolai csapatok jelentkezhettek.

A megmérettetés nem volt tét nélküli, hiszen a regionális döntők első, második, illetve harmadik helyezettjei budapesti osztálykirándulást nyerhettek, ráadásul az első helyezett egy külföldi utazással is gazdagabb lett. A vármegyei önkormányzat Europe Direct irodája által szervezett regionális döntőn idén is 10 csapat – ebből  6 debreceni – mérkőzött meg egymással, a diákok feladatait a háromtagú zsűri értékelte. A szervezők a korábbi években jellemzően nagyobb hangsúlyt fektettek a lexikális tudásra, most viszont egy sokkal inkább készségközpontú feladatsorral készültek, melyet a szakközépiskolák diákjai is pozitívan fogadtak. Tuska-Mátrai Melindától, a verseny szervezőjétől megtudtuk: a biztos háttértudás megléte mellett is számos kihívást kellett leküzdeniük a csapatoknak. A tanulóknak olyan változatos, intenzív csapatmunkát igénylő feladatokat kellett megoldaniuk, mint például cikkek megírása és egy újság elkészítése, majd annak prezentálása. 

A megmérettetés részét képezték még tudásalapú tesztek és egyéb feladatok is, amely – a pontszámokból ítélve – végletekig kiélezett versenyt szült, a második és a harmadik helyezett között megdöbbentő, egytized pontos különbség volt csupán!

Debreceni siker a regionális döntőn

A megmérettetés végén végül az Ady Endre Gimnázium csapata foglalhatta el a képzeletbeli dobogó első helyét, ezzel a december 7-i országos döntőben képviselhetik régiónkat és Debrecen városát. Az eredményhirdetés után a győztes csapat tagjai az alábbiak szerint értékeltek: 

Nagyon érdekes volt és sokféle kihívással kellett megbirkóznunk. Videót készítettünk, újságot szerkesztettünk, nem volt egysíkú, pont ez volt benne a kihívás. Örülünk, hogy végül győztünk és a belefektetett munka így megtérült. Izgalmas volt, hogy a kreatív feladatokat teljesen magunktól kellett összehozni. Többször is találkoztunk, együtt készültünk fel, jól szórakoztunk az előfeladat elkészítése során is.

Bécsi Ákos felkészítő tanár a diákjai kapcsán kiemelte, az ismeretanyag hatalmas és rendkívül részletes, ezt a csapat tagjai sikeresen felosztották egymás között, mindenkinek megvolt a maga része. Szerencsére sok volt a kreativitást igénylő feladat. Végig jól szerepeltek, kiválóan adtak elő.

Az első három helyezett:

1. Ady Endre Gimnázium 77,7

Demeter Júlia, Kirilla Milán Vajk, Mező Boglárka, Dobi Ákos

felkészítő tanár: Bécsi Ákos Bertalan

2. Fazekas Mihály Gimnázium 72.2

Mike Márta Stella, Varga Hanna, Kiss Viktória, Gál-Dankos Áron

felkészítő tanár: Lakatosné Tóth Ildikó

3. Vasvári Pál Gimnázium (Nyíregyháza) 72,1

Balog Koppány, Jónás László, Madura Anna, Margitai Gergő

felkészítő tanár: Győri Izabella


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában