Konferencia

2023.11.27. 13:01

A Debreceni Egyetem műszaki hallgatói is bemutatták kutatásaikat

A tavalyi évhez képest majdnem megduplázódott a jelentkezések száma.

Haon.hu

A Műszaki Kar vezetése a pénteki TDK-n helyezéseket elért hallgatókat Tudományos Diákköri Munkáért Elismerő Oklevél Arany, Ezüst és Bronz fokozat kitüntetésekkel ismerte el

Forrás: unideb.hu

Kari Tudományos Diákköri Konferencia keretében mutatták be tudományos kutatásaik eredményeit a Debreceni Egyetem Műszaki Karának (DE MK) hallgatói. Idén majdnem kétszer annyian vettek részt a megmérettetésen, mint tavaly. Szó esett például a zöld építészetről, a folyadék-hajtóanyagú rakétákról, továbbá a legkorszerűbb hőszigetelőanyagok vizsgálatáról és azok karbonlábnyomáról – olvasható az unideb.hu közlésében.

A DE MK Tudományos Diákköri Konferenciáján (TDK) MSc és BSc képzésben, nappali, illetve levelező tagozaton tanuló hallgatók egyaránt részt vettek. Lakatos Ákos, a DE MK Épületgépészeti és Létesítménymérnöki Tanszék tanszékvezetője, a Kari TDK elnöke elmondta: a tavalyi évhez képest majdnem megduplázódott a jelentkezések száma, ami csaknem 50 dolgozatot jelentett. Ez a szám az elmúlt évekhez képest kimagasló, a kari rekordhoz közelít.

A két építészeti szekcióban összesen 11-en, a gépészmérnöki szekcióban 7-en, a mechatronikai és járműmérnöki szekcióban 8-an, a két épületgépészeti és létesítménymérnöki szekcióban együttesen 8-an, a műszaki menedzsment szekcióban 4-en, míg a környezetmérnöki és építőmérnöki szekcióban 7-en ismertették eredményeiket. Tízen angolul mutatták be munkájukat.  

– Örömre adott okot, hogy a hallgatók a műszaki tudományok rendkívül széles spektrumát felvonultatták. Szó esett például a zöld építészetről, a szocialista korszak játszótereinek és városi köztereinek anyaghasználatáról és formavilágáról, az irodaépítészet jövőjéről, a folyadék-hajtóanyagú rakétákról, az elektromos hajtású személygépjárművek menetdinamikai szimulációs lehetőségeiről, az ipari gyártóegységekben használható virtuális gyártásról is, továbbá volt olyan dolgozat, ami a legkorszerűbb hőszigetelőanyagok vizsgálatával és azok karbonlábnyomával is foglalkozott – ismertette Lakatos Ákos.

A Műszaki Kar vezetése a pénteki TDK-n helyezéseket elért hallgatókat Tudományos Diákköri Munkáért Elismerő Oklevél Arany, Ezüst és Bronz fokozat kitüntetésekkel ismerte el, melyeket a diplomaosztón adnak majd át.

Két épületgépész hallgató különdíjban is részesült, melyeket a Magyar Mérnöki Kamara Energetikai Tagozata és egy tervezőiroda ajánlott fel. Emellett az értékelő bizottságok döntése alapján helyezett dolgozatokat készítők részvételi jogot nyertek a 2025-ben, a DE MK-n sorra kerülő Országos Tudományos Diákköri Konferenciára.

A DE MK TDK részletes eredményei ITT érhetőek el. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában