Sulifórum

2023.10.25. 17:31

Iskolán kívüli iskolás élmények a debreceni Fórumban – fotókkal

Idén is Suliválasztó Sulifórumot tartanak a debreceni bevásárlóközpontban.

Szincsák István

Forrás: Kiss Annamarie

A Debreceni Tankerületi Központ idén is megrendezi a kétnapos Suliválasztó SuliFórumot, mellyel a középiskolások pályaválasztását segítik. A programsorozat szerdán vette kezdetét, a részletekről sajtótájékoztatón számoltak be. 

A város évszázadok óta az oktatásra építi jelenét és jövőjét, és a mostani aktív, dinamikus fejlődési időszakában még inkább felértékelődik az oktatás területe. Az elmúlt évtizedben igyekeztünk minél ideálisabb feltételeket biztosítani a Debrecenben tanuló diákok számára

– osztotta meg gondolatait a Suliválasztó Sulifórummal kapcsolatban Papp László polgármester. – Arra törekszünk, hogy olyan életpálya-lehetőségek és gazdasági fejlődés jellemezzék a várost, melyek hosszabb távon is képesek Debrecenben tartani a fiatalokat. A város jövője rájuk épül, ezért megtartásuk fontos stratégiai elem a város számára – mondta a polgármester.

debrecen, suliválasztó fórum
Papp László polgármester
Forrás: Kiss Annamarie

Diákoktól, diákoknak

Papp László hozzátette: a sulifórumon a debreceni diákok saját maguk beszélnek arról, miért is jó a választott intézményük, saját tapasztalataikat, élményeiket tudják közvetlenül átadni az iskola iránt érdeklődő fiataloknak. Ez más, mint amikor hivatalos személyek promotálják az intézményeket, ezért is fontos innováció a 2018 óta működő sulifórum. Debrecen továbbra is arra buzdítja a fiatalokat, hogy a helyi általános és középiskolákat válasszák oktatásuk helyszínéül.

– A Debreceni Tankerületi Központ számára kiemelten fontos, hogy támogassa a gyermekek, a diákok pályaválasztását, hogy érdeklődésüknek, képességeiknek megfelelő középiskolát tudjanak választani, ami majd a hivatásukat megalapozza – közölte Vántus András Istvánné szakmai vezető, a Debreceni Tankerületi Központ igazgatóhelyettese. – A pályaválasztás egy nagy döntés és nagy feladat mind a gyermekeknek, mind a szülőknek, és ebben nagyon fontos az iskolák, a pedagógusok, az osztályfőnökök segítő szerepe. 

A Suliválasztó Sulifórum egy jó alkalom arra, hogy a diákok megismerjék, milyet képzési kínálatot nyújtanak a Debreceni Tankerületi Központ intézményei: itt a diákoktól kaphatják meg az őket érdeklő információkat

 – árulta el Vántus András Istvánné.

Vántus András Istvánné
Forrás: Kiss Annamarie

Hozzátette, a Hajdú-Bihar Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat standja is várja azokat a diákokat, akiknek még nincsen elképzelésük arról, melyik intézményt választanák, és nemcsak a helyszínen, hanem egy későbbre egyeztetett időpontban is szívesen állnak a fiatalok rendelkezésére. 

A Tankerületnek az a feladata, hogy megmutassák a lehetőségeket a családoknak, a gyermekeknek, hiszen az itt végzett diákok képesek lesznek tanulmányaikat a Debreceni Egyetemen folytatni, és ezáltal biztosan találnak lehetőséget önmaguk és céljaik megvalósítására.

A Pedagógiai Szakszolgálat évente megjelenő pályaválasztási kiadványában fenntartótól függetlenül minden oktatási intézmény megtalálható, így mindenkinek van lehetősége megtalálni a számára legmegfelelőbb lehetőséget. A Debreceni Szakképzési Centrummal való együttműködés jegyében a rendezvény számukra is biztosítja a megjelenést a saját standjukkal – osztotta meg a szakmai vezető.

– A Debreceni Tankerületi Központ elsősorban tiszta profilú gimnáziumokat, illetve művészeti középiskolákat tart fent. Itt a lehetőség, hogy a diákok ebből ízelítőt kapjanak, tulajdonképpen ez lesz a nyílt napoknak a nyitánya – erősítette meg Vántus András Istvánné szavait Aranyi Imre, a középiskolai munkaközösség vezetője, a Fazekas Mihály Gimnázium igazgatója. Elmondta még, hogy a gimnáziumokba elsősorban azokat várják, akik felsőoktatási intézményekben szeretnék folytatni a tanulmányaikat. A tagozatos és a kéttannyelvű képzéseken át a művészeti képzésig mindenki megtalálhatja számára megfelelőt. Ezt bizonyítja, hogy nemcsak a városból és a vármegyéből, de a környező vármegyékből is tanulnak itt diákok.

A sulifórum jelentőségét az idő is igazolta

– Pont a nagyobbik fiam járt ilyen cipőben, hogy hogyan válasszon középiskolát, és gondoltam, hogy amit ő tizennégy évesen összeszed a nyílt napokról, az nem biztos, hogy elég. Ezért gondoltunk arra, hogy alakítsunk egy olyan fórumot, ahol az összes iskola be tud mutatkozni – emlékezett vissza Átányi Ajtony, a Fórum Debrecen vezetője. Elmondta még, a sulifórumot létrejötte óta minden évben megrendezték, még a pandémia idején is, ebből látszik, hogy mind az intézmények, mind a diákok részéről van igény a részvételre.

– Az érintettek itt ki tudnak választani 3-4 középiskolát, amit érdemes alaposabban megvizsgálni, meglátogatni az intézmények saját nyílt napját, ahol órákat lehet látogatni, beszélgetni diákokkal és tanárokkal, az iskolavezetéssel. Minél több helyről szerezzenek be minél több információt: olvassák el a brosúrákat, látogassák meg az intézményi honlapokat, figyeljék a különböző médiamegjelenéseket. A lényeg, hogy a választás legyen megalapozott – mondta Dobránszky Sándor, az Ady Endre Gimnázium igazgatója. Szerinte nem kell elkeseredni akkor sem, ha nem sikerül bejutni a választott intézménybe, hiszen Debrecenben kiváló középiskolák vannak, melyek bármelyikében lehetősége nyílik az eredményes továbbtanulásra.

Dobránszky Sándor, az Ady Endre Gimnázium igazgatója
Forrás: Kiss Annamarie

A sajtótájékoztatót követően a résztvevők ellátogattak a bevásárlóközpontba, ahol a strandok között már nagy volt a nyüzsgés. A sulifórumon számos iskola képviseltette magát különböző játékokkal és látnivalókkal; többek között a Tóth Árpád Gimnázium útvonalkövető kisautóval, a Kós Károly Művészeti Szakgimnázium és Kollégium kiállított festményekkel és kézműves tárgyakkal, az Ady Endre Gimnázium keresztrejtvénnyel és szerencsekerékkel. A Pedagógiai Szakszolgálat segítette az érdeklőket az eligazodásban, a bevásárlóközpont színpadán pedig az iskolák által előadott műsorok várják a látogatókat október 26-án, csütörtökön is, egészen 18 óráig.
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában