Oktatás

2023.10.20. 14:58

Újabb iskolákban lehet kéttannyelvű oktatás Debrecenben

A Debreceni Oktatási Tanács ülésén a szakképzés is fókuszban volt.

Gubányi Patrik

Papp László polgármester is részt vett az Oktatási Bizottság ülésén

Forrás: Czinege Melinda

Ülésezett pénteken délelőtt a Debreceni Oktatási Tanács az Új Városháza épületében, ahol többek között az eddigi sikerekről, a jövőbeni tervekről és a kéttannyelvű oktatás bővítéséről esett szó. A fórum legfőbb történéseiről sajtótájékoztató keretében számolt be Papp László polgármester és Tirpák Zsolt, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) kancellárja az ülés után a helyszínen.

Papp László elmondta: az elmúlt évtized a megújulás időszaka volt mind az oktatás, mind az infrastrukturális fejlesztések tekintetében.

A DSZC jelentős fejlesztési programot fog indítani a jövő évben. Kiemelkedő szerepe van a debreceni tankerület képzési portfóliójának vonatkozásában a kéttannyelvű képzésnek, amelyet jelenleg a Lilla Téri Általános Iskola tud biztosítani a diákoknak. Óriási az érdeklődés az intézmény iránt, így javaslatot tettem a tankerületnek, hogy növelje meg azon iskolák számát, ahol az angol képzés elérhető. Ezt jelen állás szerint a Vénkerti Általános Iskolában és az Árpád Vezér Általános Iskolában szeretnék végrehajtani, amennyiben a feltételek engedik

 – emelete ki Papp László polgármester. Hozzátette, minden adott ahhoz, hogy az oktatásban tudják biztosítani az igényelt munkaerő mennyiséget.

12 ezren tanulnak a DSZC-ben

– Az elmúlt időszakban folyamatos gazdasági növekedést és a partnerek körének bővülését láthattuk. Ebben a környezetben szakképzést megvalósítani igazán hiteles dolog, hiszen tudnak jövőképet mutatni azoknak, akik érdeklődnek intézményünk iránt. Ezt az is bizonyítja, hogy immáron 12 ezer diák tanul nálunk – mutatott rá Tirpák Zsolt.

– A tanácskozáson feltettem azokat a kérdéseket, amelyek az elkövetkezendő időszakban középpontban lesznek a szakképzés tekintetében. Minden ágazatban, de különösen a járműipar területén dinamikus növekedésre van szükség, ami a szakképzés programjának erősítését igényli. 

Tovább bővítjük az együttműködést a tankerületi központtal, hiszen a pályaválasztás szempontjából fontos, hogy minden gyermek megismerje a képzési palettánkat. A partnerség a Debreceni Egyetemmel is folytatódni fog, hiszen különleges kötelék az okleves technikus szakágunk, amelyben egymást erősítve magas színvonalú oktatást tudunk megvalósítani

 – ismertette a kancellár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában