Véradás

2023.10.03. 07:00

Tényleg csak akkor adunk vért, ha hozzátartozónak vagy hírességnek van rá szüksége?

A koronavírus-járvány nagy mértékben visszahúzta a véradási hajlandóságot szűkebb hazánkban, ám a hajdú-bihari szervezet folyamatosan azon dolgozik, hogy hangsúlyozza: a donorok nem csupán másokon, hanem saját magukon is segítenek.

Gubányi Patrik

Egy véradással három életet is meg lehet menteni

Forrás: Illusztráció / MW-arhív

Vannak, akik már viszonylag távoli emléknek érzik a Covid hatásait a mindennapi életükben, de sajnos nem ez a helyzet a véradásszervezéssel, hiszen jelenleg is azt tapasztalják a szakemberek, hogy visszavette a véradási hajlandóságot a pandémia Hajdú-Biharban.

Szerencsére már kezdenek megnyugodni a donorok, egyre többen térnek vissza a véradáshoz

– mondta portálunknak Piros Éva, a Magyar Vöröskereszt Hajdú-Bihar Vármegyei Szervezetének kommunikációs referense, aki összegezte: nem sok, kis növekedés tapasztalható a 2-3 évvel ezelőtti állapothoz képest, de sajnos még mindig nem közelíti meg a járvány előtti időszakot a véradásra jelentkezők száma.

A fiatalokat is próbálják bevonni

– Programok és különböző akciók irányultak a fiatalok megszólítására a közelmúltban, hiszen az utánpótlás sajnos akadozó. Ennek legfőbb oka az iskolák és munkahelyek miatti elvándorlás, a többit pedig információhiánnyal lehet összefoglalni – mutatott rá a sajtóreferens.

Ismertette, hogy aktuális ifjúsági akciójuk az Országos Felsőoktatási Véradóverseny, amely folyamatosan zajlik, többek között a Debreceni Egyetem is benevezett rá. Az egyetemisták bármelyik véradásra elmehetnek a vármegyében, vagy az országban, de fontos, hogy a regisztrációnál jelezzék, hogy melyik felsőoktatási intézménybe járnak, mert annak eredményébe számítják be részvételüket.

A megmozdulásokon kívül fontos a diákok szemléletformálása is, amit iskolai előadásokkal, a sajtónak köszönhető közleményekkel, jó példák felmutatásával és a donorok megbecsülésével igyekeznek elérni.

A szakember aláhúzta, hogy

a fiataloknak a véradás jó hatásait is érdemes tudniuk, hiszen nem csak a donoron segítenek azzal, ha elmennek vért adni, hanem saját egészségüket is védik. Minden véradással egy sor alapvető és létfontosságú vizsgálaton esik át a levett vér, köztük olyanokon, amelyek más körülmények között nem ingyenesek.

–  Minden egyes véradással 3 ember életét mentheti meg a donor, hiszen a levett 4 és fél deciliter vérből 3 vérkészítményt állítanak össze: vörösvértestből, trombocitából - a véralvadásért felelős lemezke - és plazmából.

Piros Éva végül kiemelte, hogy legtöbbször akkor mozdulnak meg az ügy iránt az emberek, ha közeli hozzátartozójuknak, vagy egy közkedvelt hírességnek szüksége lesz vérkészítményre, ám minden nap történnek egyszerű emberekkel is szerencsétlenségek: a rendszeres véradók átérzik ezt, és segíteni kívánnak véradománnyal ismeretlen embertársaikon, érzik, tudják, hogy ez közös ügy. A szerencsésebb, egészséges emberek vállán van a vérkészletek biztonságának ügye, s a donorok ezt a közösségi felelősséget érzik.
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában