A karnevál mindenkié

2023.08.15. 12:01

Lelátót kapnak a nehezebb sorsú gyerekek a Debreceni Virágkarneválra – fotókkal

Szorgos kezek kötöztek papírvirágokat és indákat kedd délelőtt az Emlékkert kerítésére.

Kiss Dóra

Az Immánuel Otthon fogyatékkal élő fiataljai díszítették fel az Emlékkert kerítését

Forrás: Czinege Melinda

Az Immánuel Otthon fogyatékkal élő fiataljai már hónapok óta készítik a díszeket, hogy a kerítést felvirágoztassák a karneváli hétre.

Beszterczey András, a Debrecen-Nagytemplomi Református Egyházközség lelkipásztora szavai szerint virágot akkor adunk, ha valamit meg akarunk köszönni, vagy hálásak vagyunk valamiért. 

Bennünk ugyanez a lélek mozdult meg, amikor úgy döntöttünk az Immánuel Otthonnal, hogy virágos díszbe szeretnénk öltöztetni a Nagytemplom mögötti Emlékkert kerítését

 – mondta a lelkipásztor az augusztus 15-i díszítésen.

A közösségi megmozdulás üzenetéről már Juhász Zsófia, az intézmény igazgatója beszélt. – Egy nagyon fontos üzenetünk az, hogy a fogyatékos emberek ugyanolyan értékteremtők, mint az egészségesek. Nem szeretjük, ha úgy gondolnak rájuk mint rászorulókra, mint segítségre szorulókra, hiszen elég ha megnézzük ezt a csodálatos installációt, amit ők készítettek – mutatott körbe. 

Ismertette, közel három hónapig dolgoztak ezen az Immánuel Otthon fiataljai és munkatársai, ez idő alatt 400 darab virág készült, közel 200 indával.

Az egymásra figyelésről is szól

Széles Diána már arról beszélt, hogy a Debreceni Virágkarnevál minden debreceninek hordoz valamilyen történetet. Az alpolgármester szerint bárki, aki az Immánuel Otthonba elmegy, megtanulja értékelni a saját életét, és azt, hogy mik a magasságok és a mélységek. 

Ezek a fiatalok hónapok óta készülnek arra, hogy valamit adjanak a virágkarneválba. Ez mutatja azt, hogy Debrecenben a virágkarnevál mindenkié, hiszen olyan összefogás és együttműködés van ilyenkor a városban, ami a gazdasági szereplőket, szociális és kulturális intézményeket összehangolja.

 Nem hiába szoktam azt mondani, hogy a virágkarnevál a szeretet és az összetartozás ünnepe – mondta az alpolgármester.

Kitért rá, a városi szociális szolgálat munkatársai arra vállalkoztak, hogy a BMW virágkocsiját fogják díszíteni. – A BMW virágkocsija fogja szimbolizálni a közösséget, amit a német autógyár és Debrecen városa alkot. Ezen élővirágok lesznek, a hortenziákat az intézmények udvarára fogjuk kiültetni – részletezte. Hozzátette, már nemcsak debreceni, hanem budapesti cégek is adományoznak a cívisvárosi rászorulóknak azért, hogy részt vehessenek a virágkarneválon.

Ennek részleteit Mészáros Réka, a Főnix Rendezvényszervező Nonprofit Kft. ügyvezetője ismertette. Mint mondta, a virágkarnevál már nemcsak a virágkocsikról, a szórakoztató eseményekről szól, hanem arról, hogyan kell egymásra figyelnünk, önzetlenül segíteni a másiknak. 

Háláját fejezte ki azon két cégnek, melyek egy lelátót ajánlottak fel a nehezebb sorsú gyerekek számára, majd Törő Andrásnak, a Debreceni Karitatív Testület elnökének átadott 206 darab, ezen lelátóra szóló jegyet. Törő András megosztotta, a testület közel 30 tagszervezete között osztják szét a jegyeket rászoruló családok számára.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában