Karneváli készülődés

2023.08.02. 20:00

Minden munkánk más miatt kivételes – mondja a debreceni virágkocsi-készítő – fotókkal, videóval

Több mint száz kompozíciót készített eddig, és minden évben elkíséri őket a karneváli meneten a debreceni Gulyás Tamás.

Szakál Adrienn

Gulyás Tamás mindig megcsodálja munkáit a Nagytemplom előtti fényben

Forrás: Kiss Annamarie

A tervezés már márciusban elindult, a végjáték pedig még várat magára, de lázasan dolgoznak az idei Virágkarnevál kompozícióin a Medicor Füredi úti hangárjában. Gulyás Tamás szerdán fogadta a Haont a munkaterületen, ahol a díszítésre váró kocsik, a festett és éppen faragás alatt álló dekorelemek sorakoznak. Van olyan kompozíció, melynek tervét csak ezekben a napokban fogadták el, a másikat épp most faragják ki a hatalmas hungarocell-tömbből, olyan is akad, amelyikben már benne vannak a vasalatok, sőt, néhánynak már a díszítése is elkezdődött.

Az élővirág-díszítésen kívül jelenleg minden munkafolyamatban benne van lelkes csapatával. A kompozíciók tervezése az ötleteléssel már márciusban megkezdődött, tevőlegesen viszont június elején fogtak hozzá a munkálatokhoz, a műhelyben a szentkorona-kocsival együtt nyolc kocsi készül.

Mind más miatt szép

Mivel az élővirágok nagyon gyorsan elvirulnak, a dáliákat szállító hűtőkamion csak augusztus 18-án érkezik Hollandiából.

Ezekkel majd csak augusztus 19-én, a reggeli órákban kezdünk majd el dolgozni. Mivel több százezer virágfejről van szó, 100-150 ember teszi majd fel őket egymást váltva, míg a virágosok is utolsó nap kötik meg a kompozíciókat

– magyarázza a hegesztés, kalapálás, fúrás-faragás morajában. Megkérdeztük, de kiemelni közülük egyet sem tud, merthogy virágosként és kivitelezőként is azt látja, mindegyik kocsi különleges valamiért. Van, ami a monumentalitásában különbözik, és van, amelyik például abban, hogy kizárólag élővirágok díszítik. A szárazvirág-kötészet szempontjából az Esztergomnak készülő Szent koronát említi meg. – Ennél a munkánál a díszítéseket teljesen az alapoktól kellett elkezdenünk, emellett a méretezése is más azért, hogy szállítható legyen – mondja. 

Ez a kompozíció a szakember sokéves tapasztalata szerint az ikonok és a díszek miatt is nagyon aprólékos munkát igényel, erre is figyelnünk kell, mivel a Szent korona végül nemcsak a karnevál, hanem az egész ország kincse lesz majd augusztus 20-án.

– Mindig van olyan, amelyik plusz feladatot és kreativitást kíván meg, az pedig, hogy majd a közönségnek és a zsűrinek melyik tetszik legjobban, nem feltétlenül egyezik a mi ízlésünkkel. Más szemmel látjuk őket – jegyzi meg.

Forrás: Kiss Annamarie

Csokornyi segítséggel

Tamás nemcsak elégedett, hanem büszke is a csapatmunkára. A segítő kezeket ezekben a hetekben nyári munkában tevékenykedő fiatalok nyújtják. Mindig vannak új és régi diákok is, és azoknak az egyetemistáknak, akik már irányítanak, Tamás virágkötőként már „csak” megadja az instrukciókat. Minden évben jó csapat, és az utolsó napokban sem kell senkit kérni, hogy segítsenek, sőt, az utolsó napi díszítésre általában a cégek önkéntesekei és családjaik is eljönnek.

Hangsúlyozza, hogy a látszat ellenére mindez nem, buli, hanem kemény, de jó hangulatú munka, melynek gyümölcse, hogy huszadikán nagyon sok embernek okoznak örömöt.

 Ebben az időszakban még naponta hét-nyolc órákat dolgoznak együtt, vezetőjük, Tamás viszont az utolsó napokban szinte alig alszik, és ha mégis, álmában is virágok jelennek meg.

Csaknem húsz éve a hangárban

Tamás 2004 óta vesz részt a Virágkarnevál előkészületeiben, 2008 óta generálkivitelezőként. Több mint száz virágkocsi áll mögötte, de bevallja, eleinte nem gondolta, hogy ekkora szerelem lesz belőle. Mára ő és a családja is hozzászokott, hogy nem tudnak nagy nyaralásokra menni, szintén kihívást jelent a hőség, mivel a legmelegebb napokon a hangárban a hőmérséklet akár a negyven fokot is eléri. Mégsem panaszkodnak, inkább abban reménykednek, hogy elkerüli a karnevált az a zivatar, ami hét évvel ezelőtt félig-meddig el is mosta a pompás felvonulást.

Forrás: Kiss Annamarie

Hogy mi az igazán nagy siker a debreceni virágkocsi-készítő és csapata számára? Két ilyen pillanat is van – tudjuk meg Gulyás Tamástól. Az egyik, amikor az autók Szent István napjának hajnalán úgy hagyják el a műhelyt, hogy igazán szépek a díszítendő felületek, és összeállt a kompozíció. És mivel minden évben végig megy a karneváli menetben, a virágkocsikat a Nagytemplom előtt is megcsodálja. 

Azt mondja, ott a fények miatt is teljesen más hatásuk van, mint a hangárban, a várva várt hatást azonban évről évre a tribün alsó soraiban ülő közönség, és az utcán álldogáló gyerekek arcát figyelve várja.

Az idei virágkocsik

NULLA MERIDIÁN

NAGYVÁRAD ÉS DEBRECEN KÖZÖS VIRÁGKOCSIJA

Szobrász és tervező: Pikó Sándor

Statikus: Kiss Péter

Virágdesign: Szabó Erzsébet

KÖZÖSSÉG. FENNTARTHATÓSÁG. INNOVÁCIÓ.

A JÖVŐ ITT ÉPÜL!

BMW GROUP GYÁR DEBRECEN

Tervező: Hangyel Roland

Kivitelező: Borbély Tamás

AZ ÉV LEPKÉJE

MAGYAR POSTA

Szobrász és tervező: Pikó Sándor

Statikus: Kiss Péter

Virágdesign: Szabó Erzsébet

KLASSZIKUSOKKAL SZÍNESEBB A VILÁG!

SZÁZ ÉVES A KODÁLY FILHARMONIKUSOK

KODÁLY FILHARMÓNIA DEBRECEN

Szobrász és tervező, statikus: Nádasdi Róbert Kivitelező és virágdesign: Gulyás Tamás

AZ ÉRZÉKEK VIRÁGKOCSIJA:

EGY VARÁZSLATOS ERDŐ ILLATÁT HOZZA EL A TEVA!

TEVA GYÓGYSZERGYÁR ZRT.

Szobrász és tervező: Pózner Gábor

Statikus: Bódó Imre

Kivitelező és virágdesign: Gulyás Tamás

CSALÁDI EBÉD A PANÍRKORBAN

TRANZIT-CSOPORT

Szobrász és tervező: Pikó Sándor

Statikus: Kiss Péter

Virágdesign: Szabó Erzsébet

15 ÉVES A FÓRUM

FÓRUM DEBRECEN

Szobrász és tervező: V. Ferenczi István

Statikus: Bódó Imre

Kivitelező és virágdesign: Gulyás Tamás

SZENVEDÉLYÜNK A TERMÉSZET!

HORTOBÁGYI NEMZETI PARK

Szobrász és tervező: V. Ferenczi István Statikus: Bódó Imre

Kivitelező és virágdesign: Gulyás Tamás

RICHTER ÉS A SZERETETNYELV

RICHTER GEDEON LTD.

Szobrász és tervező: Pózner Gábor Statikus: Bódó Imre

Kivitelező és virágdesign: Gulyás Tamás

SOKSZÍNŰ SZAKKÉPZÉS KARNYÚJTÁSNYIRA A SIKER!

DEBRECENI SZAKKÉPZÉSI CENTRUM

Tervező: Hangyel Roland

Kivitelező: Borbély Tamás

„A BÉKÉHEZ ERŐ KELL!”

AZ MH BORNEMISSZA GERGELY 2. FELDERÍTŐEZRED

Szobrász és tervező: Pikó Sándor

Statikus: Kiss Péter

Virágdesign: Antal Istvánné és Antal István

 

A Szent Korona kocsija minden évben felújítva vonul fel. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában