Frissítve!

2023.08.16. 12:23

A Közút nevében házalnak aszfalttal Hajdú-Biharban - ne dőljön be!

Az útjavító anyaggyal kereskedők arra hivatkoztak, hogy a közelben, a 42-es főúton dolgoznak, onnan kimaradó anyagot adnák el.

Bekecs Sándor

A Magyar Közút nem végez jelenleg a 42-es főúton aszfaltozási munkálatokat

Forrás: MW-archív

Aszfalttal házalók jelentek meg a napokban Bárándon. A település polgármestere, Kovács Miklós közösségi oldalán hívta fel a figyelmet arra, hogy sem a Magyar Közút, sem pedig a község önkormányzata nem végez a településen és annak közelében aszfaltozási, útjavítási munkálatokat.  

– Az esetleges további hangulatkeltést elkerülvén, a délután kapott jelzések alapján megkerestem a 42-es főutat kezelő Magyar Közút Zrt. illetékeseit, akik arról tájékoztattak, hogy nem végeznek a település közelében kátyúzási munkákat a közeljövőben, így ők biztosan nem árulnak – s egyébként sem tehetnék meg – aszfaltot a településen – osztotta meg közösségi oldalán augusztus 15-én a településvezető. 

Mint írta, vélhetően vagy csalók vagy egyéb vállalkozások – melyek az önkormányzatot is megkeresik kimaradt aszfalt eladása végett – jelenhetnek meg.  

A közútkezelő annál komolyabb szervezet, minthogy aszfalttal házaljon

– Az nem tisztázott, hogy kinek a nevében vagy milyen cégtől vannak. Annyit tudunk, hogy megjelentek egyének, akik aszfaltot árulnak a vármegyében azzal a címszóval, hogy a közelben aszfaltoznak. Konkrétan a 42-es főutat említették, ami a Magyar Közút kezelésébe tartozik – mondta megkeresésünkre Kovács Miklós. Megjegyezte, az állami közútkezelő annál komolyabb szervezet, minthogy a kimaradt aszfalttal házaljon. Annyi bizonyos, hogy a helyi hivatal ilyen árusításra engedélyt nem adott ki, továbbá erre vonatkozóan bejelentés sem érkezett.  

– Körülbelül 4-5 ilyen esetről tudunk a településen. Jeleztük a rendőrség felé is ezeket az eseteket. Korábban csatornafelújítással foglalkozó „vállalkozók” házaltak itt azzal, hogy minimális összegért dolgoznak, majd a hiányosan vagy el nem végzett munkáért több százezer forintot követeltek – idézte fel Kovács Miklós.

Ha gyanús tevékenységet tapasztal, jelentse a hivatalos szerveknek!

A polgármester kéri a lakosságot, ha bármi gyanús tevékenységet észlelnek, értesítsék a polgárőrséget, a rendőrséget vagy az önkormányzat munkatársait, akik szükség esetén megteszik a megfelelő intézkedéseket. Kiemelte továbbá, hogy a közösségi média továbbra sem a hatóság hivatalos platformja, így hiteles tájékoztatásért, illetve kérdésekkel, észrevételekkel közvetlenül, a hivatalos elérhetőségeken vegyék fel a kapcsolatot a hivatalos szervekkel a lakosok.

Hogy történt-e bejelentés, indult-e eljárás, arról a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság sajtóosztályát kerestük.

Frissítés: a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság cikkünk megjelenését követően válaszolt kérdésünkre. E szerint mindössze jelzés történt a rendőrség irányába aszfaltárúsok megjelenésével kapcsolatban.

Visszaélésről, bűncselekményről vagy szabálysértésről, azonban válaszunkig sem feljelentés, sem bejelentés nem érkezett, nincs tudomása hatóságunknak arról, hogy bárkit megkárosítottak volna ilyen vagy ehhez hasonló módszerrel. Kérjük a lakosságot, hogy idegen árusok, kereskedők érkezése esetén kellő óvatossággal járjanak el, és amennyiben hasonló jellegű bűncselekményt észlelnek, értesítsék soron kívül a legközelebbi rendőri szervet, vagy tárcsázzák a 112-es segélyhívó telefonszámot!

– áll a rendőrségi válaszban.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában