Egyik siker a másik után

2023.07.05. 07:00

Embert próbáló kihívásokat teljesített a hajdú-bihari tűzoltó

Folyamatosan 180 feletti pulzussal, teljes felszereltségben, a tűző napon vitték végig a versenyt.

Forrás: Magyar Tűzoltósport Egyesület

Előkelő helyezést ért el a hajdú-bihari hivatásos tűzoltó, Fegyverneki Máté csapata a június 23-án megrendezett TFA-FCC HUNGARY-Szombathely nevet viselő nemzetközi tűzoltóversenyen, melyen csak a legerősebb lánglovagok állnak helyt. Hazánk mellett Ausztriából, Horvátországból, Lengyelországból és Szlovákiából érkező tűzoltók vettek részt a dunántúli próbatételen.

Fegyverneki Máté a Haonnak mesélt az embert próbáló versenyről, és arról, milyen felkészülést igényelnek a kőkemény kihívások.

A tűzoltótól megtudtuk, kétféle összetételű csapattal lehetett rajthoz állni: háromfős férfi, illetve mix kategóriában indultak, mely két férfi és egy női versenyzőt jelent. Fegyverneki Máté mindkét kategóriában az első helyezettnek járó díjat vehette át a csapata nevében, valamint egyéni megmérettetésben a 9. helyet sikerült megszereznie, és a 4. legjobb hivatásos tűzoltói díjat is elhozhatta.

A két feladatsorból álló szombathelyi megmérettetésben elsőként a világszerte egységes kihívással, a Firefighter Compact Challenge-dzsel (FCC) kezdtek:

Teljes védőfelszerelésben, élesített légzőkészülékkel kellett egy 19 kilogramnyi tekercselt tömlőt a vállunkon cipelni három emelet magasságba. Felérkezve egy kötélen kell felhúzni egy ugyanilyen tömlőt. Ezután vissza kell futni a földszintre, ahol egy sínbe helyezett súlyt kell egy ötkilós kalapáccsal addig ütni, amíg a sín egyik végéről a másikba ér

 – kezdte a tűzoltó.

Ezt követően 42,5 méternyi szlalomfutás következett, majd egy vízzel teli tömlő kellett 15 méter hosszan kihúzni, megnyitni a vizet, és eltalálni egy céltáblát. Visszatérve a pálya elejére pedig egy 80 kilós bábut húztak 40 méteren keresztül.

Forrás: Magyar Tűzoltósport Egyesület

A második kihívás a TFA, ahol egy kalodával kezdtek, melynek az aljára és a tetejére is 50 ütést kellett mérni, majd két 15 kilós kannával egy 40 méteres távot lefutni, végül két kifektetett tömlőt kell úgy feltekerni, hogy az beleférjen egy dobozba. Ha mindez sikerült, leállíthatják a stopperórát.

A két feladatsor elvégzése között mindössze öt perc pihenőt kapnak a résztvevők, a két megmérettetés összetett ideje alapján dől el, hogy ki volt a leggyorsabb. 

Edzés minden nap

Egy hasonló versenyre felkészülni nem kis feladat. Fegyverneki Máté saját bevallása szerint rengeteg időt tölt edzéssel. Főállás, család és másodállás mellett sem hagy ki egy napot sem.

Tavaly december óta még feszesebb a tempó a tűzoltó számára, mivel több versenyen is helyt kellett állnia. Készült a májusi Lépcsőfutó Világbajnokságra Berlinben, ahol 700 indulóból a kilencedik lettek. Emellett több hazai szervezésű, állóképességet meglehetősen igénybe vevő tűzoltóversenyeken is jelen volt. Pályacsúccsal nyert egy nemzetközi versenyt februárban Kecskeméten, itt 130 tűzoltóból került ki győztesként. Ez a próbatétel a szombathelyihez hasonló összetételű volt, azonban itt a pálya egy extrém elemmel bővül: egy 14 emeletes magas épület lépcsőjén kellett időre végigfutni.

Forrás: Magyar Tűzoltósport Egyesület

Idén még 3-4 verseny áll előtte, amelyre kőkeményen fel kell készülni, mivel ezek a próbák nagyon igénybe veszik a testet. 

Úgy írta le, a feladatsorok elvégzése közben a pulzus nem ingadozik: perceken keresztül folyamatosan 180-as értéket mutat. A szombathelyi eseményen ráadásul a forrósággal is számolni kellett, Fegyverneki Máté elmondása szerint minden versenyző szinte ájultra küzdötte magát.

Természetesen a teherbírási határainak feszegetését a munkában is kamatoztatni tudja, de azt vallja, a kitartó edzés az élet minden területén megmutatkozik. A befektetett munka fizikálisan és mentálisan is tükröződik. 

Fegyverneki Máté mindenkit igyekszik napi edzésre buzdítani, hiszen azt vallja, az egészségre is jótékony hatással van a mozgás, az ember kevésbé lesz fáradékony, és egy idő után a sport megszűnik teher lenni, hiszen a szervezet napi szinten igényli. 

HL

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában