Az ország legerősebb tűzoltója

2023.06.24. 13:27

Hajdú-bihari tűzoltót is díjaztak a nemzetközi tűzoltóversenyen

Fegyverneki Máté képviselte vármegyénket.

Összesen 91 versenyző állt rajthoz, köztük három nő is, valamint Horvátország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria sportolói

Forrás: katasztrófavédelem.hu

Tanúbizonyságot tettek erejükről, kitartásukról és állóképességükről azok a magyar és külföldi tűzoltó, akik június 23-án emberfeletti küzdelemben mérkőztek meg a 2023. évi „TFA-FCC HUNGARY-Szombathely”, azaz ország legerősebb tűzoltója nemzetközi tűzoltóversenyen, Szombathelyen – tudatta a katasztrófavédelem szombati közlésében.

Hajdú-Bihar Vármegyét Fegyverneki Máté képviselte, aki a legjobban teljesítő "férficsapat", valamint a legjobban teljesítő "mix" csapat résztevőjeként vehetett át díjat. 

Fegyverneki Máté
Fegyverneki Máté
Forrás: katasztrófavédelem.hu

Az indulóknak nem volt könnyű dolguk, a rekkenő hőséggel is meg kellett küzdeniük. A próbatételek alkalmával a versenyzők egyebek mellett tizenkét méter magas állványra futottak fel a vállukon tizenkilenc kilogrammos tömlőt cipelve, majd felhúztak egy ugyanilyen nehéz tekercstömlőt, amelyet egy kalodába helyeztek, és ezt követően futottak le az emelvényről. Ezután négykilós kalapáccsal ütöttek odébb egy gerendadarabot, majd az úgynevezett „C” sugárral célba is kellett lőniük. Mindezek után egy nyolcvan kilogrammos bábut is be kellett húzniuk a célba. Rövid szünet után jött a második versenypálya, ahol már légzőkészülék nélkül teljesíthettek. Itt egy öt kilogrammos kalapáccsal ütöttek ötven-ötven leütést, majd két, egyenként tizenöt kilogrammos súlybőröndöt vittek a kijelölt helyre. A pályát két darab „B” tömlő összetekerésével zárták. A stopper számlálója csak akkor állt meg, ha a tömlőt a kalodába bele tudták helyezni és megnyomták a piros gombot. A két pályán produkált időeredmény összegéből alakult ki a végeredmény. A női indulók néhány versenyszámban könnyítést kaptak, azonban a pályát nekik is időre kellett teljesíteniük.

Összesen 91 versenyző állt rajthoz, köztük három nő is, valamint Horvátország, Lengyelország, Szlovákia és Ausztria sportolói.

A szervezők szakmai bemutatókkal, családi és gyermekprogramokkal tették színesebbé a rendezvényt. A záróeseményt megelőzően a Katasztrófavédelem Központi Zenekarának térzenéjét hallgathatták, és a Mokka Tribute Band koncertjét élvezhették a látogatók. Az eredményhirdetésen Fülep Zoltán tűzoltó ezredes méltatta a tűzoltók sportteljesítményét.
 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában