Elismerést kaptak

2023.06.29. 14:36

Áldozatos munkájukért ismerték el a Debreceni Egyetem Klinikai Központ dolgozóit – fotókkal!

Semmelweis-nap alkalmából köszöntötték a Debreceni Egyetem Klinikai Központ dolgozóit.

A díjazottak csoportja

Forrás: Molnár Péter

Összesen harminc Elnöki Elismerő Oklevelet és Jutalomdíjat, továbbá a Klinikai Központ Kiváló Orvos Kitüntetés és Jutalomdíjat, valamint A Klinikai Központ Betegellátásáért Emlékérmet is átadták június 29-én, csütörtökön a Debreceni Egyetem főépületének aulájában, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Semmelweis-napi ünnepségén.

Szabó Zoltán, a DE KK elnöke köszöntötte a megjelenteket. Emlékeztetett: július első napja Semmelweis Ignác, az „anyák és csecsemők megmentője” születésének évfordulója, egyben a magyar egészségügy ünnepe. 

Semmelweis kétségtelenül az egyik legszebb és legnemesebb jelzőkkel illetett alakja a hazai és az egyetemes orvostudománynak. Az egyszeri és megismételhetetlen emberi élet feltétlen tisztelete és védelme vezérelte, rendületlenül hitt a tudomány szabadságában, saját tudományos felfedezésének igazságában.

Korát meghaladó szemlélete, előremutató gondolkodása és szakmai elkötelezettsége szenvedéllyel végzett kutatói tevékenységgel párosult, melynek eredményeképpen Semmelweis jelentős mértékben visszaszorította a gyermekágyi láz miatti halálozások számát. Habár a fáradhatatlanul kitartó és áldozatos munkája csak jóval halála után érlelt gyümölcsöt, a géniusz korszakalkotó felfedezésének elvitathatatlan igazságát napjainkban megkérdőjelezhetetlen elismerés övezi – mondta.

Sikeres volt az elmúlt időszak

Az elnök kiemelte: a DE KK dolgozói nap mint nap arra törekszenek, hogy intézményükben európai élvonalba mutató, progresszívan fejlődő betegellátás legyen biztosított. Ezt igazolva felidézett néhányat az elmúlt évek elért sikereiből. 

A Nagyerdei és a Kenézy Gyula Campusokon az immáron két éve zajló és hamarosan befejeződő integrációs folyamat részeként, a szakmai elvárások mentén új önálló klinikákat alapítottunk, optimalizáltuk és egyértelműsítettük a betegutakat, a párhuzamosságok megszüntetésének igényével csaknem 65 százalékot meghaladó mértékben egypólusú, centralizált betegellátást alakítottunk ki.

A szakrendelések működését támogató új szervezeti egység, a Betegirányító Központ létrehozásával új szinte emeltük a betegtájékoztatást – részletezte.

Szót ejtett az elmúlt időszakra jellemző infrastrukturális és szakmai fejlesztésekről is. Elmondta, hogy átadták az Onkoradiológiai Klinika új épületét; emellett a sugársebészetre alkalmas lineáris gyorsítók mellett a világ egyik lefejlettebb besugárzás-tervező szoftverével; továbbá a májbetegek komplex non-invazív kivizsgálásában alkalmazott FibroScan készülékkel is gazdagodott a Klinika. Az utóbbi évek egyik legkiemelkedőbb fejlesztéseként említette a Gyermeksürgősségi Klinika létrejöttét.

Immár három klinikai Campussal

Szabó Zoltán a közeljövő kihívásairól is említést tett, és elmondta: július 1-től a DE KK mintegy 3 ezer 500 fekvőbeteg ággyal, csaknem 7 ezer 700 dolgozó közreműködésével, immáron három klinikai Campust magába foglaló új szervezeti struktúra keretei között folytatja működését, hazánk, s a közép-európai régió egyik legmeghatározóbb egészségügyi intézményeként. Ismertette, hogy júliustól a Debreceni Egyetemé a berettyóújfalui Gróf Tisza István Kórház fenntartói joga, továbbá, hogy a vármegye csaknem 150 védőnői feladatokat ellátó szakembere kerül a KK kötelékébe. 

– E strukturális és szakmai változások igazán meghatározó eredményt, egyúttal jelentős kihívást és lehetőséget jelentenek számunkra. Bízom abban, hogy az integrációnak köszönhetően az elmúlt évek nagy ívű, dinamikus fejlődése még szélesebb körben, még magasabb szinten fog folytatódni – fogalmazott. Hangsúlyozta: a minőségi betegellátás nem valósulhatna meg a szakmailag magasan kvalifikált dolgozók nélkül.

Elismeréseket vehettek át

Az ünnepségen átadták a Klinikai Központ Kiváló Orvos Kitüntetés és Jutalomdíjat, melyet az a szakorvos kaphatja meg, aki a Klinikai Központ céljainak elérése érdekében kiemelkedő tevékenységet végez. A 2023. évi Semmelweis-nap alkalmából a Debreceni Egyetem Klinikai Központ vezetőségének döntése alapján e kitüntetésben dr. Péter Andrea, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika klinikai szakorvosa részesült.

Átadták a Klinikai Központ Betegellátásáért Emlékérmet is, melyet olyan személynek ítélnek oda, aki példamutató és kiemelkedő tevékenységet fejt ki a Klinikai Központ magas szintű betegellátása érdekében. A kitüntetést idén dr. Várvölgyi Csaba, a Gasztroenterológiai Klinika klinikai főorvosa kapta. Ezen túlmenően Elnöki Elismerő Oklevelet és Jutalomdíjat vehetett át az ünnepségen összesen 30 egészségügyi dolgozó.

Elnöki Elismerő Oklevelet és Jutalomdíjat vehetett át
Badarné Imre Edit, a Neurológiai Klinika klinikai neurofiziológiai szakasszisztense
Basa Anikó, a Belgyógyászati Klinika D. épület Belgyógyászati Rehabilitáció és Ápolás részlegének mb. osztályvezető főnővére
Csontos Radócz Krisztina, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika aneszteziológiai szakasszisztense
Dr. Szegedi István, a Gyermekgyógyászati Klinika gyermek hematológus-onkológus szakorvosa
Élesné Deák Erzsébet, a Felnőtt Pszichiátriai Osztály ápolási asszisztens
Fülöp Ferenc, az Orvosi Képalkotó Klinika, Nukleáris Medicina villamosmérnöke
Fülöp-Szegedi Judit, az Onkológiai Klinika osztályvezető főnővére
Győrfiné Veszprémi Anikó, a Laboratóriumi Medicina orvosdiagnosztikai laboratóriumi analitikusa
Hadasné Török Ibolya, az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinika aneszteziológiai szakasszisztense
Horváth Andrea, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika, Szívsebészet diplomás ápolója
Horváth Márta, a Betegirányító Központ betegirányító asszisztense
Hunyadi Erzsébet, a Reumatológiai Klinika osztályvezető főnővére
Imre Etelka, a Pszichiátriai és Pszichoterápiás Klinika ápolója
Jakab Julianna, a Kardiológiai és Szívsebészeti Klinika, Kardiológia kardiológiai szakasszisztense
Juhász Ibolya, az Igazságügyi Orvostan segédasszisztense
Kerékgyártóné Hutás Erzsébet, a Tüdőgyógyászati Klinika, Tüdőgondozó pulmonológus allergológus szakasszisztense
Kiss Beáta, az Ápolási és Szakdolgozói Igazgatóság oktatásszervezője
Lénárt Ferenc Istvánné, a Belgyógyászati Klinika, A. épület laboratóriumi asszisztense
Major Erzsébet, az Urológiai Klinika vezető asszisztense
Molnárné Holba Szilvia, a Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály ápolója, gazdasági felelőse
Pálné Tóth Elvira, a Gasztroenterológiai Klinika endoszkópos szakasszisztense
Pataki Éva, az Ortopédiai Klinika klinikai vezető ápolója
Puskár Lászlóné, az Idegsebészeti Klinika műtős szakasszisztense
Sallainé Ivacs Mária, a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika szülésznője/szonográfusa
Somogyiné Nagy Valéria, a Fürdőgyógyászati Centrum asszisztense
Szabó Ilona, a Sebészeti Klinika, Általános Sebészet ápolója
Szegediné Varga Enikő, a Belgyógyászati Klinika D. ép. Általános Belgyógyászat részleg általános asszisztense
Szőkéné Kádár Marianna, a Belgyógyászati Klinika B. ép. mb. osztályvezető ápolója
Varga Szilvia, a Szemklinika főműtős szakasszisztense
Vargáné Gyúró Gyöngyi, a Kórházhigiénés Osztály infekciókontroll nővére

BBI



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában