Március 15.

2023.03.15. 15:45

Így emlékeztek meg Szoboszlón a hősökről – fotókkal

Forrás: Tóth Imre

Március 15-ét ünnepelték Hajdúszoboszlón is az 1848-49-es forradalom és szabadságharc évfordulóján. Éppen 175 éve annak, hogy a márciusi ifjak kokárdával a szívük felett a világba kiáltották: rabok tovább nem leszünk! A szerda délelőtti csípős szél messzire vitte Harsányi István önkormányzati képviselő megemlékező szavait. A fővárosi és országos események felelevenítése után a fürdővárosi vonatkozásokra is kitért. Az eső sem tántorította vissza megemlékező, népes közönséget, így megismerhették, vagy épp újra meghallgathatták a szoboszlói honvéd történetét.

Az 1848-as márciusi forradalom idején a Császári és Királyi Huszárezred 2. századában Lenkey János kapitány parancsnoksága alatt őrmesteri rangban szolgált Galíciában a szoboszlói születésű Harsányi Bálint. Itt értesültek a készülő 1848-as forradalomról. Kezdeményezésére nagyobb részt hajdúsági huszárokból álló század teljes felszereléssel szökött Magyarországra a haza és a forradalom védelmére

– tudatta.

Harsányi István március 15. Hajdúszoboszló Haon
Forrás: Tóth Imre

Harsányi István felidézte, a huszárok óriási ünneplés közepette érkeztek meg Máramarosszigetre, majd a hadügyminiszter délvidékre irányította őket a szerbek elleni harcokba. –Harsányi Bálint elszánt vitézségéért hadnagyi, majd főhadnagyi előléptetésben részesült. Sillye Gábor hajdúkerületi kormánybiztos Bocskai-csapatot szervezett, mely részt vett a dicsőséges tavaszi hadjáratban. Harsányi Bálint a rákosmezei ütközetben 1849. április 11-én halálos sebet kapott, katonái Isaszegen temették el – mondta. A szoboszlói honvéd tetteit irodalmi művek örökítették meg, emlékét a fürdővárosban tisztelettel őrzik.

Magyarként, hajdúszoboszlói polgárként legyünk büszkék ezekre a jeles személyiségekre. Legyünk büszkék a reformkor, a forradalom és szabadságharc híres és ismeretlen nagyjaira!

– szólt a megemlékezőkhöz. Az aktuálpolitikára kitérve Harsányi István úgy fogalmazott, az Európai Unióban vannak világnézeti, értékrendi viták.

– Bármi is legyen világnézetünk, a kereszténység értékrendje Európa sorsát alapvetően meghatározza. Örömmel állapíthatjuk meg, hogy országunk legfontosabb építőköve a család, melynek a kereszténységben megfogalmazott hagyományos értékeit védenünk kell minden más törekvéssel szemben. Elődeink tudták, hogy minden véleménykülönbség ellenére vannak olyan alapvető célok, melyek érdekében össze kell fogni. Ma is követnünk kell ezt a példát, hiszen ha nem is fegyverrel, de gazdasági, politikai síkon most is érnek támadások bennünket – mutatott rá. Mint mondta, az elődeink példát mutattak abban, hogy dolgozzunk mindannyian a magunk helyén, a magunk lehetőségei szerint nemzetünkért, lakóhelyünkért és családunkért.

Azt kívánom az ünneplőknek, hogy érezzük át ennek a napnak a jelentőségét, legyünk hűek az 1848-49-es forradalom és szabadságharc hőseihez. Legyen béke, szabadság és egyetértés!

– zárta szavait.

A beszéd után ünnepi műsor következett, majd a megjelent szervezetek képviselő elhelyezték a megemlékezés koszorúit a Petőfi-, valamint a Kossuth-emléktáblánál, illetve Harsányi Bálint emlékművénél. 

KD

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában