Március 15.

2023.03.15. 14:28

„Erővel, ésszel és bátorsággal építjük Debrecen jövőjét”

Papp László polgármester szerint a közösségek csak együtt lehetnek szabadok.

Papp László polgármester ünnepi beszéde közben a debreceni Kossuth téren március 15-én

Forrás: Czinege Melinda

Térzenével és katonai tiszteletadás mellett az országzászló felvonásával kezdődött március 15-én Debrecenben a Kossuth téren az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 175. évfordulójának ünneplése. Az események ezt követően a Petőfi-szobornál folytatódtak, ahol kétszáz debreceni diák közös szavalata után ünnepi megemlékezést és koszorúzást is tartottak. A résztvevők innen aztán közösen, a Hajdú-Bihar Megyei Lovas és Huszárhagyomány-őrző Egyesület kíséretével masíroztak egészen a Kossuth térig, ahol késő délelőtt vette kezdetét a városi ünnepség. Az 1848-49-es indulókra vonuló menetet a Debreceni Helyőrségi Zenekar vezette.

A délelőtti főtéri megemlékezésen Papp László polgármester beszédében kiemelte: 175 évvel ezelőtt ez a nap, akárcsak a mai, szerdára esett. Egyszerű hétköznapnak indult, aztán ahogy a sorsfordító eseményekre jellemző, a pillanatnak öröklétet adott, ami történt. Öröklétet adtak az eseményeknek március bátor ifjai, a történések ikonikus helye, a Pilvax kávéház, Landerer nyomdája, valamint a 12 pont, a nemzeti dal és a kokárda – ami most itt van, a szívünk felett. – Pedig azóta éppen 175 esztendő eltelt, és hogy miért nem kopik meg ilyen hosszú idő után sem 1848 varázsa? Mert a nemzet őszinte, tiszta évszázadokon át kívánt szabadságvágyából ered. Vigye bármily távol tőlünk a sodró idő történelmünk fontos eseményeit és alakjait, ha az érzés, amely a forradalom tüzét táplálta, gyémánttisztaságú. Ha az a nemzet lelkéből gyökerező szabadságvágyból ered, akkor örök példaként, elhomályosíthatatlanul él majd a lelkünkben mindaddig, amíg egy ember lesz a Földön, aki magyarnak vallja magát – mondta.

Az első évforduló

– 1848–49 hősei az elsők között vannak, akikre emlékeznünk kell, akiknek jár ez a nap még akkor is, ha emberöltők teltek el azóta, hogy a magyar nép története során sokadjára kiállt függetlenségéért és vérét adta a magyar szabadságért – hangsúlyozta Papp László. Kiemelte, annak a városnak vagyunk büszke polgárai, amely jelentős mértékben járult hozzá a szabadságharc történelmi jelentőségéhez, és végső soron a magyar szabadság kivívásához. Szerinte büszkén mondhatjuk, hogy a forradalom kitörésének első évfordulóját az akkori magyar kormány Debrecenben ünnepelte, a város polgáraival együtt éppen ott, ahol most mi is állunk – ezen a napon.

A polgármester felidézte: Debrecenben mint ideiglenes fővárosban különösen nagyszabású volt a megemlékezés. Az ünneplés délelőtt a Szent Anna templomban kezdődött, majd a tömeg méltóságteljes átvonulását követően a Nagytemplomban folytatódott. Az akkori református püspök, Szoboszlai Papp István könyörgése nemcsak a kortársak, hanem az utókor számára, így a ma ünneplőknek is kijelölte az emlékezés távlatait. – 1848. március 15-e fordulópont volt a nemzet sorsában: mezsgye a múlt és a jövő között. Ahogy akkor természetesnek tűnt, úgy ma is természetes: az ember éltető eleme a szabadság, ami feltételezi a testvériséget, mert az emberek csak együtt lehetnek szabadok. A közösségek csak együtt élhetnek szabadon, együtt és nem egymás ellen. Jó lenne, ha ezt megértenénk, és képesek lennénk a higgadtságra, a jóhiszeműségre és arra, hogy megtaláljuk az együttműködés lehetőségét – fogalmazott.

Követendő példák

Papp László hangsúlyozta: jó lenne, ha nemzetünk, városunk sorsát, jövőjét meghatározó ügyekben követhetnénk Petőfi, Kossuth, Széchenyi és Batthyány példáját, akik annyi mindenről mást gondoltak az életben, de a magyar szabadság iránti vágy mégis egy táborba vezette őket. A szabadság és a haza szeretete, az elnyomás elutasítása, a nemzet szabadságáért vívott nemes harc képes volt felülírni az összes egyéb vitás kérdést. – Ma sok helyen, megannyi beszédben elhangzik ez a szó: hazaszeretet. Érdemes elgondolkodni azon, hogy vajon kinek mit is jelent. Ki tudja, megmondani, mit jelent a haza szeretete? – fogalmazta meg a kérdést. – És megmondhatja-e valaki egy másik embernek, hogy ő hogyan szeresse a hazáját? Ha magunkba nézünk, akkor azt kell válaszoljuk: nem! A hazaszeretet minden bizonnyal a szívünkben, a lelkünkben, minden magyarban ott van. Lehet, hogy nem ugyanazt jelenti mindenkinek, lehet, hogy nem ugyanolyan intenzitással éljük meg, de nem vitatható el senkitől, kivéve azt, aki maga deklarálja a hazaszeretet hiányát. Számomra az egyik legfontosabb jelentéstartalom, ami ehhez a kifejezéshez kapcsolódik, az a hazáról való gondoskodás, ami egy azzal, hogy óvni, védeni, segíteni, fejlődésén munkálkodni kell nemzetünk ránk bízott közösségeinek – hangsúlyozta Papp László.

március 15., nemzeti ünnep, Debrecen, Papp László, Kossuth tér
Forrás: Czinege Melinda

A polgármester nyomatékosította: a 21. századi Debrecen történelmi időkben gyökerező szellemisége, a város polgárainak lokálpatriotizmusa és szorgalma, s ennek köszönhetően a város fejlődése, hazai és nemzetközi tekintélye egyszerre szolgálja a város és a nemzet érdekeit. – Amikor 175 évvel ezelőtt ugyanitt élt elődeink megteremtették annak a lehetőségét, hogy Debrecen az ország fővárosa, a szabadság legfontosabb őrbástyája legyen, az előbb említett erényekre építhettek. A protestáns, függetlenségi hagyományokból táplálkozó debreceni szellemiség, a Református Kollégium és a Debreceni Egyetem híres növendékein keresztül évszázadok óta komoly hatást gyakorol nemzetünk sorsára. 

Debrecen és az ország kölcsönösen építi egymást, ezért ami itt történik, az befolyással bír hazánk életére és sorsára. Városunkban ma a gazdaság történelmi léptékű növekedésével olyan erő halmozódik fel, amely biztosítja, hogy az elvesztett forradalmak és szabadságharcok, az elvesztett 20. század után Debrecen hozzájáruljon nemzetünk egy sikeres korszakának létrejöttéhez a 21. században

– emelte ki.

Végezetül úgy fogalmazott: Debrecennek, az ország keleti részének jócskán kijutott a küzdelmekből, mindig, mindenért meg kellett harcolnia. – De ha ez a munka, amelyet Debrecen megerősítése érdekében végzünk, sikeres lesz, akkor ígérem, hogy a közeli s távoli jövőben senki nem tudja ledönteni ezt a várost a lábáról! Erővel, ésszel és bátorsággal építjük a város jövőjét. Ugyanúgy, mint 1848 hősei, akik erővel, ésszel és bátorsággal álltak a forradalom zászlaja alá, mely a korabeli Európa leghosszabb és legnagyobb szabadságharcává terebélyesedett. Olyanná, amit csak két európai nagyhatalom összefogása roppanthatott meg. Ha akkor a birodalmak átmenetileg le is győztek bennünket, a magyar szabadság ügye mégis tovább élt, és bár birodalmi törekvések ma is vannak, a nemzet a szabadságát, a függetlenségét kivívta, és ma már van erőnk ahhoz, hogy meg is védjük azt! – zárta a polgármester. 

NE

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában