Házszentelés

2023.01.10. 16:45

Házszentelést tartottak a debreceni Szent József iskolában

A víz erejéről elmélkedtek a misén.

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

A debreceni Szent József római katolikus iskolában január 10-én tartották a házszentelést. Az egyházmegye közlése szerint Papp László iskolalelkész szentmisét mutatott be Sziklai Dávid derecskei plébános óraadó lelkész konccelebrálásával. A liturgián Urbán Evariszt görögkatolikus iskolalelkész és Bódis Zoltán intézményvezető is jelen volt, valamint az iskolát képviselő diákok és tanárok.

Papp László atya a szentmise megkezdése előtt részletesen elmagyarázta a jelen lévőknek a víz megszentelésének az üzenetét, a szertartás szavainak a jelentését, a liturgia elején pedig megáldotta a vizet és a sót, majd meghintette a vízzel a kápolnát és a résztvevőket.

A szentmisén Sziklai Dávid atya elmélkedését hallhatták. Dávid atya először is rámutatott a víz erejére - vízbe belefulladhatunk, szenvedhetünk a hiányától, amikor szomjazunk, de életet is tud adni.

– Ha a víz önmagában is ilyen erővel bír, akkor mennyivel nagyobb annak a víznek az ereje, amelyen Isten áldása van, amellyel keresztelünk és a házakat, a benne lakókat is megszenteljük – fejtette ki Dávid atya.

A vízkeresztkor megkezdődő hagyomány során a pap a megáldott szenteltvízzel meghinti az otthonokat, a benne lakókat, majd az ajtóra fölírja az évszámot és a népi értelmezés szerint a Háromkirályok nevének (Gáspár, Menyhért, Boldizsár) kezdőbetűit: 20 + G + M + B + 23. Az eredeti értelmezés szerint a három betű a latin áldásformula kezdőbetűi: Christus Mansionem Benedicat („Krisztus áldja meg e házat”).

Az osztálytermek megszentelése a szentmise után rövid szertartás keretében történt, elhelyezve a 20+G+M+B+23 feliratot az ajtók fölé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában