Campus Fesztivál 2022

2022.07.21. 20:02

Nyilvánosak a ponthatárok, ennyi az annyi a Debreceni Egyetemen!

Kihirdették az idei számokat, a sorsdöntő pillanatokat a Campus Fesztiválon is végigizgulták.

Forrás: Kiss Annamarie

Sztárfellépőket szokás olyan üdvrivalgással, sikításhullámmal fogadni, amilyen a ponthatárok közzétételét követte csütörtökön este a Campus Fesztivál Egyetem Tér színpadánál.

Ez volt az a pillanat, amikor a felsőoktatási intézménybe öt hónappal ezelőtt jelentkezők számára kiderült, hogy melyik általa megjelölt képzésre lett elegendő az összegyűjtött pontja. Ezt jórészt az érettségi eredményekből számolták, de kiemelkedő tanulmányi-, sportteljesítménnyel vagy esélyegyenlőség jogcímen még feljebb tornázhatók voltak.

Országszerte csaknem százezer diák várt arra, hogy az egyetemek, főiskolák a beérkező jelentkezések nyomán meghatározzák a felvételi minimumot.

A Debreceni Egyetem – az ELTE után – az ország második legnépszerűbb intézménye volt, összesen 8444 első helyes jelentkezővel büszkélkedhet.

A közös visszaszámlálás után, megjelentek a kivetítőn a különböző szakok ponthatárai. Bartha Elek oktatási rektorhelyettes üdvözölte a leendő hallgatókat, reményét fejezte ki, hogy mindenki megtalálja a számításait itt. Azokat pedig, akik rossz hírt kaptak, a pótfelvételi lehetőségével biztatta. Mint mondta, a Debreceni Egyetem a világ egyik legjobb helye.

Forrás: Kiss Annamarie

Nem mindegy, milyen könny

Az esemény után fesztiválszerte „iDE felvettek” feliratú papírkoronák jelezték, hogy merre járnak a leendő büszke debreceni egyetemisták. Egyikük, Csizmazia Réka jogász szakra nyert felvételt.

Szeretem Debrecent, és a szüleim közelében akartam maradni. Amikor először a Kassai úti kampuszon jártam, tudtam, hogy ott nagyon jól érezném magam

– mondta. A jövő ügyvédje reméli, hamar felveszi az egyetemi ritmust, mert tudja, a középiskola után ez nagy változást jelent. Szeretné megugrani a jogász szak kihívásait is.

A Tóth Árpád gimnáziumbeli osztálytársnőivel ünnepelt, mindegyiküknek volt oka rá: többek között egy szegedi pszichológus, fővárosi kommunikáció szakos, jogász, illetve egy gazdálkodás és menedzsment szakos hallgatóval állt egy körben.

Nem mindenkinek okozott azonban eufóriát a határhúzás pillanata. Egy lánycsapat – szintén egykori osztálytársak – Mátészalkáról utazott ide, hogy a Pont Ott Partival lezárják az érettségi időszak izgalmait. A fogorvosi, általános orvosi, angol-történelem tanári és pszichológia képzésekre való vágyaikról meséltek még a kihirdetés előtt, de hiába a keresztbe tett ujjak, többük szemében láttam könnyeket később.

A Pont Ott Partit követő nagyszínpadi Tankcsapda-koncerten aztán mindenki kiengedhette a feszültséget. Ki vigasztalólag, ki örömében, az egyetemi évek várakozásaira gondolva énekelhette Lukács Lacival együtt: 

Bánattal vagy örömmel, de én harcolok foggal-körömmel…adjon az ég, mindent, amit szeretnék!

Forrás: Kiss Annamarie

HaBe

Alább karonként megnézhetik, milyen számok kellettek idén a Debreceni Egyetemre.

A Debreceni Református Hittudományi Egyetem ponthatárait ide kattintva érhetik el.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában