Az önkormányzat válaszolt

2022.07.03. 17:00

Átvezet az a bizonyos út, de vajon hová?

Számíthatunk majd biztonságos kerékpáros összeköttetésre a Bem térről a Kétmalom és az Ajtó utca felé.

Sokan jól sejtették: eredetileg gyalog- és kerékpárutat jelöltek volna ki a járdán a Bem térről a Bem József utcáig, ám ezt mégsem lehetett megvalósítani. Így – mint a tábla jelzi – maradt gyalogút

Forrás: Czinege Melinda

A Bem téri csomópont átépítésével új kerékpárút-átvezetésnek is örülhetnek a biciklisták (a Füredi útról jövő kerékpárút felől a Hadházi út felé, nyugat–keleti irányban, illetve vissza). Ez az átkelő elviekben remek csatlakozási irányt jelenthetne az Árpád tér felé. Nem látszik azonban egyértelműen az a forgalomszervezői szándék, hogy erről a kerékpárút-átvezetésről hová irányítanák tovább a kerékpáros-forgalmat – vetettük fel a napokban a polgármesteri hivatalnak. Ugyanis mind a Hadházi út felé, mind a Péterfia utca felé Gyalogút jelzésű táblát helyeztek ki, tehát arrafelé szabályosan nem mehetnek a kerékpárosok. Egyetlen út mutatkozna: a Bem téri egyirányú szervizút, délnek. Azon viszont – egyirányúsága miatt – visszafelé (azaz a Péterfia utca felől a Bem téri csomópont irányába) nem tudnak jönni szabályosan a kerékpárosok. 

A hivatal válaszából megtudtuk: az eredeti kiviteli tervek szerint a Bem téri átvezetést követően a megépült járdaszakaszon elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárutat jelöltek volna ki a Nyíl utca déli oldalán a Bem József utcáig. A kivitelezés folyamán azonban módosítani kellett a közvilágítási oszlopok elhelyezését, ugyanis azok a feltárt közművektől az eredetileg tervezett helyükre nem voltak beépíthetők. A szükségszerű módosítás miatt sajnos bizonyos helyeken az elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárút szélessége olyan mértékben csökkent, hogy az nem lett kijelölhető együttes kerékpáros és gyalogos használatra – olvashatjuk a magyarázatot, azzal együtt, hogy a Bem téri átvezetés ettől függetlenül megvalósult, elkerülve a forgalmas csomópontban egy későbbi újabb forgalomtechnikai beavatkozást. Ugyanis – mint írják – a Bem tér megújítására vonatkozó tervezési feladatkiírás része olyan kerékpárforgalmi létesítmény tervezése, amely megteremti a biztonságos kerékpáros kapcsolatot a Kétmalom és az Ajtó utca felé, lehetővé téve ezzel a Kút utcán át az Árpád tér elérését. 

FGY 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában