AEROfest

2022.07.17. 14:06

A levegőt is meghódította Hajdúszoboszló

Forrás: Kiss Annamarie

– Hajdúszoboszló több mint fürdőváros, hiszen nemcsak a vízben és a vízparton vannak programok, hanem a levegőben is szenzációs bemutatókat lehet látni – mondták portálunknak az AEROfest szervezői a repülőnap vasárnapi zárónapján Hajdúszoboszlón. Amint megtudtuk, az ingyenes rendezvény szombati napján 6-7000 ember volt kíváncsi a repülők és helikopterek mutatványaira.

A rendezvény vasárnapi megnyitója előtt Hársfalvi Pál légi bemutatója kápráztatta el a közönséget. A vitorlázó műrepülő 1250 méteres magasságból indulva, motorhajtás nélkül piruettezett a levegőben gépével, miközben piros és zöld füstöt árasztott a fehér színű vitorlás szárnyaiból.

Forrás: Kiss Annamarie

– Mindig örömmel jövök Hajdúszoboszlóra. Ez egy fantasztikus hely, és egy csodás város, amely most egy teljesen új programelemmel gazdagodik ennek a repülőnapnak köszönhetően – mondta nyitóbeszédében Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, a repülőnapok fővédnöke.

Forrás: Kiss Annamarie

– A hajdúságban a repülés nem egy új keletű dolog, ennek a fantasztikus sportnak a története sok évtizeddel ezelőtt kezdődött meg Hajdúszoboszlón. A repülőnapon túl honvédelmi bemutató is helyet kapott, ugyanis a rendezvény egyik fontos része a toborzás is. Sajnos ugyanis nagyon régen volt ennyire aktuális a haza védelme, mint ezekben a hónapokban – vezette fel. A kormányszóvivő szerint az orosz-ukrán háború még inkább felértékelte a biztonság fogalmát. Ennek kapcsán örömteli fejleménynek nevezte, hogy a miniszterelnök pénteki bejelentése nyomán a honvédség és a rendvédelmi szervek példátlan mértékű illetménynövelésben részesülnek.

– A rendezvény másik fontos célja a hagyomány tisztelete és a közösség erejének növelése. A hajdúszoboszlói Aero Clubot ugyanis a Csipkerózsika álmából kellett felébreszteni, így valóban egy több évtizedes tradíció éledhetett újjá. Ennek eredményeként több száz tagot számlál az egyesület, valamint aktív repülőélet folyik a városban: rendszeresek a táborok, a versenyek és a találkozók – mondta a kormányszóvivő. Kiemelt fontosságúnak tartja a légi szabadidős- és versenysport fenntartását és fejlesztését, a sporttevékenység feltételeinek a megteremtését.

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere
Forrás: Kiss Annamarie

Czeglédi Gyula, Hajdúszoboszló polgármestere értékelve a rendezvényt úgy fogalmazott, minden olyan dolog, amely a városnak a hagyományos turisztikai értékeit kiegészíti, az nagyon fontos eseménynek számít. Mint mondta, felgyorsult világunkban, amikor az emberek szabadságra, pihenni mennek, arra vágynak, hogy rövid idő alatt minél több élményben legyen részük. Reményét fejezte ki, hogy az AEROfest, mely ezen a néven első alkalommal jött létre, hagyományteremtő rendezvénysorozat lesz a jövőben.

A megnyitó után a közönség Varga Viktor érkezését várta, akit egy egykori katonai kiképző gép, egy Delfin szállított a helyszínre.

– Elmondhatatlan, ami ott fent történik az égben. Nagyon rövid idő volt, mintha csak álmodtam volna. Olyan hatások érnek, amit el sem tud képzelni az emberi test. Nincs kontroll, valószínűleg ilyenkor szokott bekövetkezni az emlékezetvesztés, de sikerült összeszedni magam. Egy életre szóló élményt kaptam. Azt hiszem, hogy jobban szeretnék inkább vadászpilóta lenni, mint énekes – áradozott Varga Viktor.

A nézőket ezután a helikopterbemutató és a Gripenek manővere bűvölte el. A repülőnapok végével azonban nem fejeződnek be a programok. A városban a Nyári Esték sorozaton belül július elsejétől kezdve hatvan napon keresztül több mint 300 programmal adózik Hajdúszoboszló a kulturális életnek. 

Hajnal László

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában