Az online tér sem akadály

2021.05.11. 09:14

Duális képzés járvány idején: jól működött a tapasztalatcsere az iskolák és partnereik között

A most végző szakmunkások is ugyanolyan eséllyel találhatnak munkát, mint az előző években végzettek.

Forrás: Iskola-archív

Ezt Papp Gábor, a Berettyóújfalui Szakképzési Centrum kancellárja válaszolta a Napló kérdésére. Az oktatási-képzési szakembert arról kérdeztük, hogy a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozása miatt elrendelt iskolán kívüli oktatási rend mennyiben hátráltatta a szakmát elsajátítók tanulását, gyakorlati képzését, illetve az elhelyezkedés tekintetében nehezebb dolguk lesz-e a most végzőknek, mint a korábbi években iskolájukat befejező társaiknak.

Álljon vissza mihamarabb!

Papp Gábor azzal kezdte, hogy március 8-a után a duális képzőhelyek is digitális gyakorlati oktatásra tértek át, és mivel a szakképzési centrum iskolái jó kapcsolatot ápolnak a duális képzésben részt vevő partnerekkel, ebből adódóan nagyon sok segítséget adtak az oktatók a gyakorlati képzőhelyeknek a gyakorlati feladatok átcsoportosítása érdekében. Mivel az iskoláknak már volt tapasztalatuk a digitális oktatás területén, ezért ezeket megosztották a vállalkozásoknál tevékenykedő gyakorlatvezetővel. Ennek köszönhetően a duális partnerek meg tudták oldani ezt a feladatot.

Minden szakmának a gyakorlati részében is lehet olyan feladatokat találni vagy projektmunkákat kérni a diáktól, amelyek az online térben megoldhatók és számonkérhetők.

Voltak azonban olyan szakmák, amelyek a vírushelyzet miatt nehéz helyzetbe kerültek. Ott a gyakorlati oktatás nagyon nagy odafigyelést és az iskolával közös munkát igényelt. Azokban az ágazatokban, ahol a duális partnereknél az óvintézkedések betartása mellett dolgozhattak a résztvevők, ott a gyakorlati képzés is folyamatos volt. Március 8-ától mindenhol megállt a gyakorlati oktatás, és digitális munkarendre kellett áttérni. Ez minden ágazatban komoly feladat a duális partnereknek, de az iskolák segítségére számíthattak és számítanak is. – Az oktató kollégák és a duális partnerek nagyon sokat dolgoztak és dolgoznak, hogy a diákok felkészültsége a tanév végére és a vizsgákra egyenértékű legyen a „békeidőkben” történő felkészültségi szinttel.

„Szeretném megjegyezni, hogy a most szerzett bizonyítvány ugyanolyan értékű, mint a korábbi években megszerzettek”

– hangsúlyozta a szakképzési centrum kancellárja, majd azzal folytatta, hogy a diákok és az oktatók is nagyon szeretnék, ha mihamarabb visszaállhatna a hagyományos oktatási rend. – Sajnos a végzős diákok rengeteg olyan élménytől estek el, amelyre egész életükben emlékezhetnének, és ez utólag nem pótolható. Szakmai felkészültség területén nagyon sokat dolgoztunk, hogy ez ne okozzon hátrányt, illetve a munkaerőpiac sem lesz érzékeny erre, hiszen minden jól képzett munkaerőre szüksége van a gazdaságnak. Ha a diákok felkészültségét vesszük figyelembe, az előzőekben leírtak alapján azt nem tartom valós veszélynek, hogy a most végzősök nehezebben találnának munkát.

Kovács Zsolt

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában