figyelemfelhívás

2020.11.28. 07:30

Movember – egy hónap a férfiegészségért

A borotválkozásmentes november egy, a férfiak körében világszerte elterjedt, egymás megsegítését szolgáló kezdeményezés.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

– Magyarországon évente 4500-4800 prosztata­rákos beteget regisztrálnak, a hererák esetében – amely a fiatal felnőtt férfiak betegsége – jóval alacsonyabbak a számok: 450-500 új beteg van évente. Ezekre a betegségekre és azok korai felfedezésének fontosságára hívja fel a figyelmet a „Movember”, vagy hosszabb nevén a „No shave November” (azaz a borotválkozásmentes november) – nyilatkozta a Hajdú-bihari Naplónak dr. Flaskó Tibor, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ Urológiai Klinikájának az igazgatója.

Fotó: dr. Flaskó Tibor-archív

Bár a fent említett kifejezésekkel már szinte mindenki találkozhatott, sokan nem tudják, hogy ez a borotválkozás nélküli hónap nemcsak felkapott hóbort a férfiak körében, hanem kampány, amely az erősebbik nem egészségét helyezi a figyelem központjába. – A mozgalom tizenhét éve indult el: két ausztrál fiatalember egy találkozásuk alkalmával arról elmélkedett, hogy míg a hölgyek esetében a mellrák és a méhnyakrák, valamint az azokhoz kötődő szűrővizsgálatok kapcsán – szerencsére – számos figyelemfelkeltő mozgalom és kampány volt már jelen a köztudatban, a férfiak részéről ez hiányzott. Úgy gondolták, tenniük kell valamit az ügy érdekében, hiszen rengeteg úr van kitéve az idejében fel nem fedezett prosztatarák, illetve megannyi fiatal férfi a hererák veszélyeinek – ismertette a szakorvos a mozgalom hátterét.

Orvosi és önvizsgálat

Hangsúlyozta, a szűrővizsgálatok komoly szerepe mellett nem lehet szó nélkül elmenni, hiszen a kellő időben felfedezett prosztata­rák és hererák esetében nemcsak kezelésre, de gyógyulásra is van lehetőség. Azt is kiemelte, a hererákot könnyebben észre lehet venni, mint a prosztatarákot. – Az önvizsgálatot meg kell tanulniuk a fiataloknak, már középiskolában, hiszen a természetes tisztálkodás közben minden fiatal férfi észre tudja venni saját testén, ha az adott tájékon valami rendellenes változást észlel (megnagyobbodást, a megszokottól eltérő felületi változást, esetleg keményedést), olyankor pedig feltétlenül orvoshoz kell fordulni. A prosztatarák esetében sajnos nem ilyen egyszerű a helyzet.

„Kimondottan alattomos betegségről van szó,”

ugyanis tünetei kísértetiesen hasonlítanak, sőt, megegyeznek az időskori, jóindulatú prosztatamegnagyobbodás jeleivel, melyek a férfilakosság nagyon magas százalékánál jelentkeznek (maga a prosztatarák is az időskorú férfiak betegsége) – részletezte a szakember.

Hozzátette, akinek a családjában, egyenes ágú felmenői között volt prosztatarákos beteg, azoknak negyvenéves kortól javasolják a rákszűrést, akiknek pedig nem észlelhető ilyen a családban, azoknak ötvenéves kortól ajánlott az első vizsgálat, utána pedig két-három évente (ha nem szükséges gyakrabban járnia; ez egyénenként változik). – A prosztatarák szűrővizsgálata vérvételből és tapintásos vizsgálatból áll. Persze, nem a legkellemesebb procedúra, de fájdalommentes, és könnyedén kibírható. Aki nem szeret urológushoz járni, gondoljon arra, hogy ezzel a kis kellemetlenséggel a saját egészségéért tesz, hiszen a prosztatarák megelőzésére sajnos nincs lehetőség, de az idejében elkapott rák kezelhető és gyógyítható – tette hozzá dr. Flaskó Tibor.

Azt tanácsolja férfitársainak, hogy mindenképpen tegyenek a rizikófaktorok csökkentéséért: kerüljék a dohányzást, a túlzott alkoholfogyasztást és az elhízást; próbáljanak meg minél egészségesebben étkezni és rendszeresen mozogni. – Még ha igazoltan nincs is mód a megelőzésre, ezen egyszerű „szabályok” betartásával javítható az életminőség, ez tehát a minimum, amit megtehetünk magunkért.

Fotó: illusztráció / Shutterstock

A jelkép

Minden szervezetnek és rendezvénynek szüksége van jelképre, amelyhez az emberek kötni tudják, hiszen a látvány és a beszéd összhangjával lehet igazán felhívni valamire a figyelmet.

„Kimondottan férfias jelképek a bajusz, a borosta és a szakáll is.”

Mivel a két ausztrál fiatalember novemberi találkozásakor született az ötlet, a bajusz az angol nyelvben pedig „moustache”, így e két szó összeolvadásából született meg a „Movember” név. Így lett a bajusz a jelkép, és a kampány a kezdetekben egy hétre korlátozódott, aztán számos szervezet felkarolta, létrejöttek különböző alapítványok és a „Movemberből” kialakult a „No Shave November”, azaz a borotválkozásmentes november. Ez utóbbi az eredeti ötletet továbbfejlesztve azt a célt szeretné elérni, hogy a férfiak ne csak bajuszt és/vagy szakállat növesszenek egészségügyi figyelemfelkeltés gyanánt, de azt az összeget, amelyet egy hónap alatt borotválkozási eszközökre költenének, ajánlják fel a prosztatarák megelőzésére. – Tehát ez nem csupán öncélú kezdeményezés, hanem egymás megsegítését is szolgálja. Eredetileg csak a prosztatarákra szerették volna felhívni a figyelmet, de a kezdeményezés hamar túlnőtte a szerepet, amit neki szántak. Ma már a hererákra és a szűrővizsgálatokra is felhívja a figyelmet, valamint a férfiak mentális és lelki egészségének fontosságára is – tette hozzá dr. Flaskó Tibor.

Berecz Dorina

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában