mielőtt hazaviszed

2019.09.24. 17:48

Vajon melyik háziállat illik leginkább hozzánk?

Az együttélés kedvenceinkkel nem mindig egyszerű, azonban a szeretet és a tisztelet megtanít arra, hogy alkalmazkodjunk egymás életéhez.

Fotó: Matey István

Hazánkban egyre elterjedtebb lett a hörcsögök, nyulak, valamint a sündisznók otthoni tartása. Természetesen ehhez nagyban hozzájárul az is, hogy a közösségi média felkapott képmegosztó oldalain előszeretettel osztunk meg kedvenceinkről fotókat. Bemutatjuk mindennapjaikat, néha viccesebb „kivitelben” tárjuk a világ elé őket, pedig az életük nem csak a szórakozásról szól, ugyanúgy vágynak a törődésre és a szeretetre, mint más háziállatok. Éppen ezért kérte lapunk Tóth Ádámot, az E-pet kisállat-kereskedés szakemberét, hogy adjon számunkra rövid, átfogó ismertetést az imént említett kisállatokról: mit kell tudni tartásukról, mire kell a leginkább odafigyelnünk?

Először a törpehörcsög iránt érdeklődtünk, hiszen a legtöbb gyermek, ha rágcsálóról van szó, akkor egyből a hörcsögöt említi. Nem hiába, voltaképpen nem nőnek nagyra, aranyos az arcocskájuk, szinte mindig fürgék, valamint megannyi állatmesében is feltűnnek. Azonban kevesen tudják róluk, hogy magányos jószágok, szeretnek egyedül lenni, kicsit elvonulni, éppen ezért nem szabad rendszerint kézben tartani. – A hörcsögöt terráriumban, illetve ketrecben is tarthatjuk, az utóbbi azért lehet előnyösebb, mert így legalább levegőzik. Ha megoldható, akkor a „kalitka” legalább 50-60 centiméteres legyen. Az állatok szeretik ab játékokat, mókuskereket, ami egyébként azért is szükséges, mert a mozgásigényüket ki kell elégítenünk. A ketrecét gondosan kell berendezni, alomként használjunk faforgácsot, valamint mindenképpen óvjuk az állatot a huzattól, a lakásban olyan helyet válasszunk ki, ahol nyugodtan éldegélhet a család kedvence. Akár saját kezűleg is barkácsolhatunk számára mászókát, de persze olyat, ami nem segíti az állatot abban, hogy kimásszon a ketrecből, mert bizony képesek felfordulást csinálni: ha nem figyelünk, megrágják a vezetékeket és a bútorokat. A természetben megtalálható magokon élnek, így a boltokban megvásárolható magkeverék kitűnő választás számukra. Ha kiskoruk óta foglalkoznak velük, akkor igen „kezes” jószágok, viszont nem szabad őket hirtelen megijeszteni, felkelteni, mert akkor harapós kedvükben találhatjuk – mondta mosolyogva a szakember.

Barátságos állat

A törpenyúl ideális kisállat lehet mindazok számára, akik egy kedves kis szőrmókot szeretnének hazavinni, akár kinti, illetve benti tartásra. – A törpenyúl értelemszerűen nem nő nagyra, felnőtt súlyuk körülbelül egy kilogramm, nagyon sok változata ismert, színűk és szőrzetük terén is széles a paletta. Barátságos, szobatiszta állatról beszélhetünk, amely foglalkozást igényel, hiszen csak akkor tud gazdájával szoros kapcsolatot kialakítani. A ketrecben tartás számára a legelőnyösebb, de persze meg kell hagyni a kellő teret, legalább egy méter hosszúnak kell lennie, amiben könnyedén mozoghat. Leginkább szénával táplálkozik, de nyilván a változatosság kedvéért adhatunk magokat, almát, illetve répát. Intelligens állat, helyesen tartva szobatiszta lesz, akár ki is vehetjük a ketrecből, hiszen ha „dolga van”, akkor az arra kijelölt helyen fogja elvégezni. Átlagosan 4-5 évig élnek, azonban ügyelni kell az egészségükre, vannak fertőző betegségek, amelyeket elkaphatnak, ám oltással mind megelőzhető – tette hozzá. Tóth Ádám szerint a törpesün egyre elterjedtebb, sokan keresik, és nem csak a gyermekek vannak odáig értük.

Fotó: Matey István

– Éjszakai állat, amely néhány évig él, tehát inkább olyanoknak ajánlanám, akik este arra vágynak, hogy egy kisállat aktívan várja őket haza. Semmiképpen nem hálószobába valók, hiszen jönnek-mennek, szöszmötölnek, és csak nappal pihennek. Van egy nem ismert különleges betegségük, a poros forgácstól lehet légúti megbetegedésük, akkor gyakrabban tüsszöghetnek – mondta.

Nagy Emese

Borítókép: Szanku Ágnes éppen egy törpenyulat tart a kezében

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában