Helyi közélet

2017.02.27. 15:55

Bíróság: nem ők erőszakoltak

Debrecen - Felmentette a Debreceni Járásbíróság a nemi erőszak és rablás vádja alól azt a két férfit, akik az ügyészség szerint 2014 nyarán a Hatvan utcai nagyposta melletti átjáróban megtámadtak egy nőt, ruháját késsel megvagdosták, testét számos helyen felsértették, fogdosták és elvették mobiltelefonját. A bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy M.A. és G.J. követte el a tettet.

Debrecen - Felmentette a Debreceni Járásbíróság a nemi erőszak és rablás vádja alól azt a két férfit, akik az ügyészség szerint 2014 nyarán a Hatvan utcai nagyposta melletti átjáróban megtámadtak egy nőt, ruháját késsel megvagdosták, testét számos helyen felsértették, fogdosták és elvették mobiltelefonját. A bíróság nem találta bizonyítottnak, hogy M.A. és G.J. követte el a tettet.

Megkönnyebbült sóhajjal vették tudomásul a vádlottak a hétfőn kihirdetett felmentő ítéletet a 2014. július 4-én a Hatvan utcai átjáróban történt szexuális erőszak, valamint felfegyverkezve elkövetett rablás miatt emelt vádak alól; mivel azonban más bűncselekmény miatt mindketten büntetésüket töltik, nem távozhattak szabadon a Debreceni Járásbíróságról.

Egyikük beismerte, de

Az említett napon délelőtt 11 óra körül a sértett kezében egy nagy borítékkal (amiben fotók voltak, de a tettesek azt gondolhatták, hogy pénz) a nagyposta előtt haladt, ekkor szólt utána két férfi, ő pedig megfordult és megnézte őket – idézte fel dr. Fejes Sándor bíró az áldozat vallomását. El akarta kerülni őket, ezért befordult az átjáróba, ott azonban utolérték, egyikük a falhoz szorította, simogatni kezdte, majd egy 8-10 centiméter hosszúságú konyhakéssel végigvágta a nő ruháját és a testét több helyen is felsértette, miközben szexuális tartalmú megjegyzéseket sugdosott a fülébe. A másik férfi elvette a telefont és a borítékot, előbbit magukkal vitték a tettesek, amikor végül elfutottak.

A hétfői tárgyaláson | Fotó: Derencsényi István

Az elsőrendű vádlott, M.A. az egész eljárás alatt következetesen tagadta a tett elkövetését, azt mondta, aznap rosszul érezte magát és otthonában tartózkodott. A másodrendű vádlott, G.R. eleinte szintén tagadott, később azt mondta a nyomozóknak, hogy M.A.-val biciklit akartak lopni, de ez nem sikerült, más balhé után néztek, és hogy a zsákmányolt telefont 5 ezer forintért a használt piacon adták el. A tárgyaláson azonban visszavonta vallomását, azzal a magyarázattal, hogy azért ismerte be a bűncselekmény elkövetését, mert így akart szabadlábra kerülni az előzetesből (ez meg is történt, lakhelyelhagyási tilalom mellett), az adott napon pedig édesanyjával vásárolgatott fél 12-ig.

Nem jogerős döntés

A bíró rámutatott, hogy habár a sértett a tárgyaláson azonosította a két vádlottat, nem emlékezett feltűnő ismertetőjegyeikre: M.A. erősen tetovált alkarjára és G.J. pigmenthiányos kézfejére, holott nyáron ezek nyilván jól láthatóak voltak. A támadás után nem sokkal a mentőautóban haladva felismert két férfit a közeli bevásárlóközpontnál, azonban kiderült róluk, hogy csak alkatilag hasonlítottak az elkövetőkre. Azt is elmondta: a környéken lévő biztonsági kamerák közül csak a Magyar Államkincstáré volt használható az ügyben, ezen azonban a sértett nem látszik elhaladni ott és akkor, ahol állítása szerint lennie kellene; ez kételyt ébreszt, hogy vallomására alapozva megállapítható lenne a bűnösség.

Fotó: Derencsényi István

Bár a bűncselekmény megtörtént, nem bizonyítható, hogy a vádlottak követték azt el – foglalta össze a bíró.

A mintegy félmillió forintos bűnügyi költséget az állam viseli. A vádlottak tudomásul vették a döntést, az ügyész azonban fellebbezést jelentett be bűnösség megállapítása és büntetés kiszabása érdekében, így az ítélet nem jogerős.

HBN-SzT


Használta is a kését a belvárosi támadó

A már előzetesben lévő gyanúsítottak voltak már büntetve.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában