Csillagászat

2024.06.11. 07:37

Az exobolygókról lesz szó ezen a debreceni előadáson

Exobolygó-kutatással a világ körül címmel a hajdúböszörményi Rózsa Ferenc tart majd vetítéssel színesített előadást Debrecenben, a Magnitúdó Csillagászati Egyesület szervezésében. A csillagászati program ingyenesen látogatható.

Haon.hu

Izgalmas csillagászati témakörről, hallhatnak az érdeklődők Debrecenben június 13-án, csütörtökön este 17 órától a DEMKI Újkerti Közösségi Ház földszinti előadótermében (Debrecen, Jerikó u. 17.). Ezen az estén az úgynevezett exobolygók felfedezéséről, a kutatásuk jelenlegi helyzetéről és a  kutatások helyszíneiről rendeznek vetítéssel színesített előadást a nagyközönség számára, magyar vonatkozásokkal.

csillagászat előadás debrecen
Fantáziakép a HD 69830 jelű csillag bolygójáról. A csütörtöki csillagászati előadáson az exobolygók felfedezéséről is szó lesz
Forrás: Wikipédia

Csillagászati és tudományos szempontok mentén

– Az exobolygók a mi Naprendszerünkön kívüli, de a Tejútrendszerhez tartozó, más csillagok körül keringő bolygók. Az immár közel húsz éve sikeresen működő HATNet, azaz Hungarian Automated Telescope Network exobolygó-kutató hálózat ausztráliai, namíbiai és chilei állomását mutatják be az előadás során. Ráadásul rendhagyó módon ismerhetik meg a jelenlévők ezt az izgalmas világot, ugyanis nemcsak csillagászati és tudományos vonatkozásokat mutat majd be a helyszíneken járt Rózsa Ferenc, hanem bepillantást is enged ezen  egzotikus helyszínek növényvilágába és a helyszínek turisztikai látványosságaiba is. A programra ellátogatók megismerhetik a namíbiai High Energy Stereoscopic System kozmikus sugárzás obszervatóriumát, az ausztráliai Siding Spring és a chilei Las Campanas Obszervatórium óriástávcsöveit is – tájékoztatta a Haont Szoboszlai Endre csillagász-ismeretterjesztő, a Magnitúdó Csillagászati Egyesület sajtófelelőse.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában