Helyi közélet

2024.06.11. 16:28

Sajátjai nélkül nem akart dönteni, végül egymaga fogadott el minden előterjesztést Hegedüs Péter – videó

Balmazújvárosban a kormánypárti polgármesterjelölt nyerte el a választók bizalmát, ám a következő három hónapban még a jelenlegi városvezető irányít. Politikai burleszknek is beillene a balmazújvárosi testületi ülés, amit stílszerűen a választások másnapjára időzített Hegedüs Péter.

Bekecs Sándor

Októberig még Hegedüs Péter (jobbra) vezeti Balmazújváros önkormányzatát

Forrás: Napló-archív

A vasárnapi választások eredményeként kiderült, októbertől már nem Hegedüs Péter látja el a polgármesteri feladatokat Balmazújvárosban. A jelenlegi városvezető már június 10-re képviselő-testületi ülést hívott össze délelőttre, majd délutánra is. Az azokon történtekről Tiba István, a Hajdú-6-os választókerület országgyűlési képviselője tájékoztatott.  

Hegedüs Péter, Balmazújváros, Tiba István, választás
Két testületi ülést is tartottak hétfőn Balmazújvárosban, végül a polgármester döntött minden előterjesztésről
Forrás:  Napló-archív

– Hegedüs Péter a választások másnapjára, délelőtt 10 órára hívott össze képviselő-testületi ülést, amelyre azonban az őt támogató képviselők nem mentek el. Ez nem volt véletlen, arra számított, hogy határozatképtelen lesz a testület. A másik hat képviselő viszont jelen volt – mondta Tiba István. Mint folytatta, amikor az egyik képviselő kiment a mellékhelyiségbe, a polgármester megnyitotta, majd be is zárta a tanácskozást határozatképtelenségre hivatkozva. Hegedüs Péter délután 16 órára újabb ülést hívott össze, melyre ugyanaz a hat képviselő ment el.

Joggal való visszaélést követett el Balmazújváros polgármestere?

– A délutáni ülésen megállapította a határozatképességet, majd kijelentette, hogy saját képviselői nélkül nem hoz döntést. Felállt, majd kiment a teremből. A jelenlévő képviselők egy darabig vártak rá, majd elmentek. Ezután körülbelül fél órával Hegedüs Péter visszatért és a városi televízióban bejelentette: a képviselő-testület határozatképtelen, így törvényi felhatalmazásával élve egyszemélyben dönt az előterjesztésekről – mondta Tiba István. Ezt követően a polgármester elfogadta az ülésre tűzött 19 napirendi pontot. – Ez felveti a joggal való visszaélés gyanúját. A bejelentést természetesen megtesszük – hangsúlyozta a honatya.  

Hegedüs Péter, Balmazújváros, Tiba István, választás
Tiba István országgyűlési képviselő
Forrás:  Napló-archív

A történések egy része a balmazújvárosi televízió, a Daru TV közösségi oldalán visszanézhető. A délutáni ülésről készült második élő közvetítés felvételén dr. Korpos Szabolcs jegyző ismerteti a kapcsolódó jogszabályt, majd Hegedüs Péter az előterjesztéseket egyesével ismertette és fogadta el. Ezek között több költségvetéssel és pályázattal kapcsolatos döntés is volt.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában