Választás 2024

2024.06.11. 07:00

Furcsa helyzet: több hajdú-bihari városban jelentősen változott a képviselő-testület összetétele

Az európai parlamenti választásokkal egyidőben tartották a mostani helyhatósági választásokat. Ennek érdekessége, hogy a regnáló képviselő-testületek tagjainak mandátuma csak később, októberben 1-én jár le. Megnéztük, Hajdú-Bihar mely nagyobb városaiban történt jelentős változás.

Bekecs Sándor

Vadász Ferenc (balról) és Varga Marina személyében új polgármesterek is vannak, Czeglédi Gyula folytathatja a munkát

Forrás: Napló-archív, valasztas.hu

Az Országgyűlés még 2022-ben fogadta el az Alaptörvény tizennegyedik módosítását, melynek eredményeként az idei önkormányzati választásokat az európai parlamenti választásokkal egy napon, június 9-én tartották. Azonban a 2019. október 13-án megválasztott polgármesterek és önkormányzati képviselők mandátuma öt évre szól, s megbízatásuk csak 2024. október 1-ig tart. Mindez azt jelenti, bár már hivatalosan megvannak a következő önkormányzati ciklus képviselő-testületei, a munkájukat csak bő három hónap múlva kezdhetik el. 

képviselő-testület, választás, Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Balmazújváros
A hétvégi választások eredménye több hajdú-bihari város esetében is változást hozott a polgármester és a képviselők személyében
Forrás:  Illusztráció / Napló-archív

A hétvégi választások eredménye több hajdú-bihari város esetében is változást hozott a polgármester és a képviselők személyében, valamint a képviselő-testületek összetételét illetően. A kormánypárti-ellenzéki erőviszonyokat tekintve van, ahol patthelyzet alakult ki, míg máshol megfordultak az erőviszonyok.

Debrecenben zökkenőmentesen folytatódhat a megkezdett munka

Mind a 23 választókörzetet megnyerte Debrecenben a Fidesz-KDNP, csupán néhány személyi változás történt egyes városrészek képviseletében. A kompenzációs listáról azonban látványosan kiszorult a baloldal. A Mándi László vezette Összefogás a Cívisvárosért mindössze három taggal jutott be a debreceni közgyűlésbe, miközben kiszorult Szabó Bence és Vaszkó Imre is. Erősödött a Civil Fórum Debrecen Egyesület, amely a jelenleg tartó ciklushoz képest ősztől megduplázza képviselői számát, négy fővel képviselteti magát Debrecen önkormányzatának közgyűlésében. Mindezek mellett pedig új pártként megjelent a Mi Hazánk, amelynek listájáról két képviselő kezdheti meg munkáját az új testület alakulóülésétől kezdődően.

képviselő-testület, választás, Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Balmazújváros
A Gondola Zsolt Zoárd (jobbra) vezette Civil Fórum Debrecen Egyesület négy képviselője jutott be a debreceni közgyűlésbe
Forrás:  Napló-archív

Visszavette a Fidesz Balmazújvárost és Püspökladányt

Ugyan Czeglédi Gyula (Fidesz-KDNP, Hajdúszoboszlói Gazdakör, MI Hajdúszoboszlóért Egyesület) és Kerekes László (Momentum) között csupán párszáz szavazat döntött előbbi, a jelenlegi polgármester javára, Hajdúszoboszló képviselő-testületében továbbra is meghatározó marad a Fidesz-KDNP. A kormánypárt összesen 7 képviselőt (+ a polgármestert) juttatott be az önkormányzat testületébe, míg a Mi Hazánk, a Momentum és a Hajrá Hajdúszoboszló Egyesület szervezetenként csak egyet. Mellettük Jónás Kálmán, mint a 8-as körzet független képviselője jutott még be.  

képviselő-testület, választás, Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Balmazújváros
Meghatározó fölényt alakított ki a következő képviselő-testületben a Fidesz-KDNP hajdúszoboszlói szervezete
Forrás:  Napló-archív

Püspökladányban a jelenlegi, független jelöltként induló polgármester Tóth Lajost az alpolgármester Vadász Ferenc (Fidesz-KDNP) váltja ősztől. A város képviselő-testületének 7 mandátumát szerezték meg a kormánypárt helyi indulói. 2-2 helyet foglalhatnak el a Püspökladány Jövőjéért Egyesület, illetve a Mi Püspökladányért Egyesület képviselői, továbbá Csillag János személyében egy független tagja is lesz a testületnek.

Fideszes polgármesterrel folytathatja Balmazújváros is, a helyi politikában teljesen új szereplőként megjelenő – Varga Marina diadalmaskodott, míg a jelenlegi polgármester, Hegedüs Péter (Közösen Balmazújvárosért Egyesület) csak kompenzációs listáról került be a testületbe, amelyben egyébként így patthelyzet alakult ki: 6-6 tagot delegált a Fidesz-KDNP és a Közösen Balmazújvárosért Egyesület is.

képviselő-testület, választás, Debrecen, Hajdúböszörmény, Hajdúnánás, Balmazújváros
Varga Marina személyében a helyi politikában teljesen új karakter lett Balmazújváros polgármestere
Forrás:  Napló-archív

Megforduló erőviszonyok hajdúböszörményi és hajdúnánási képviselő-testületekben

Jelentősen átalakul a hajdúböszörményi önkormányzat képviselő-testülete is. A választások eredményeként ősztől Göröghné Bocskai Éva, a Böszörményi Harmadik Oldal Egyesület jelöltje kezdi el polgármesteri munkáját. A szervezet 7 tagja jutott be a város képviselő-testületébe, míg a Fidesz-KDNP 6 tagot delegál. A Mi Hazánk és a Civilek a Lakóhelyért Egyesület 1-1 képviselővel kezdi meg a munkát ősztől.

Hasonló a változás Hajdúnánáson is. Mint arról korábban beszámoltunk, a jelenlegi polgármester úgy döntött, a következő ciklusban nem méreti meg magát, így a Fidesz-KDNP Nagyné Legény Ildikót indította polgármesterjelöltjeként. A vasárnapi választások eredményeként viszont a kormánypárti és az ellenzéki képviselők 7-5 aránya megfordult: az Összefogás Hajdúnánásért képviseletében Bódi Judit lesz a város új polgármestere, a szervezet hét képviselőt ad az októberben alakuló testületnek, míg a Fidesz-KDNP ötöt. Szólláth Tibor kompenzációs listáról bejutva, mint önkormányzati képviselő folytathatja a munkát, míg Nagyné Legény Ildikó nem jutott be hajdúnánási testületbe. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában