Helyi közélet

2024.06.11. 13:14

Hamarosan ellephetik a lopás- és időjárásálló bicikligarázsok Debrecent

Ki mondta, hogy csak az autósok kiváltsága a zárt parkoló? Ha beválik a Future of Debrecen megoldása, a jövőben biztos helyen tudhatjuk több százezer forintos kerékpárunkat a belvárosban. Már tesztelés alatt a zárt kerékpártároló.

Hajnal László

Dézsák fogják közre a Fórum előtt a zárt kerékpártárolót

Forrás: Hajnal László

Igencsak feltűnő szerkezeten akadhat meg a tekintete azoknak, akik a Fórum bevásárlóközpont Csapó utcai bejárata előtt sétálnak el: frissen kihelyezett, dézsákba ültetett fák között egy méretes, metálszürke színű doboz látható, Future of Debrecen felirattal. A járókelők nem is leplezik kíváncsiságukat, lépteiket lassítva próbálják találgatni, mi célt szolgál az üreges objektum. Az oldalára festett kerékpár, a pumpa és a nyomásérzékelő azonban arra enged következtetni: ez bizony egy zárt kerékpártároló.

zárt kerékpártároló, debrecen, future of debrecen, bicikli, fórum
A Future of Debrecen fotóján nyitott állapotban is megcsodálható a zárt kerékpártároló
Forrás: Future of Debrecen

Mint a mozgalom honlapján olvashatjuk, a Future of Debrecen egy innovatív, zárt kerékpártároló megoldást tesztel, amely tovább növeli a kerékpározás kényelmét és biztonságát. A cikk szerint a berendezést nyáron tesztelik a Csokonai Színház munkatársai és egy helyi vendéglátóhely dolgozói. A tároló több különleges funkcióval is rendelkezik, amelyek megkönnyítik a kerékpárosok életét.

Hozzáteszik, a tesztelők mindennapi tapasztalatai segítenek majd finomítani a rendszert, és biztosítani, hogy a tároló minden szempontból megfeleljen a felhasználói igényeknek.

Telefonos applikációval nyitható a zárt kerékpártároló

A Future of Debrecen bővebb információt is megosztott a bicikligarázsról: mint fogalmaznak, a teljesen zárt kerékpártároló védelmet nyújt az időjárási viszontagságok és a lopás ellen. A berendezés két tolóajtóval nyílik a könnyű és akadálytalan hozzáférésért.

A tároló egy applikáció segítségével nyitható, a felhasználók jogosultságot kapnak az alkalmazás használatára, ami garantálja, hogy az illetéktelenek ne férhessenek a kétkerekű közelébe. Az sem lehet probléma, ha kerékpárunk időközben kifújta magát, és szeretnénk egy ki életet lehelni belé, a tárolóban ugyanis egy beépített pumpát is elhelyeztek.

Az nem világos egyelőre, hogy a tárolón belül szükség van-e arra, hogy lelakatoljuk a bringát, hiszen egy-egy tároló hat kerékpár elhelyezésére alkalmas, így – ha idegenek nem is – a másik öt felhasználó hozzáférhet kerékpárunkhoz, vagy akár véletlenül nyitva is felejtheti a tolóajtót. 

Az új kerékpártárolóról már Balázs Ákos alpolgármester is beszélt, erről itt írtunk: 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában