Helyi közélet

2016.04.10. 10:53

A robbantás átadta a múltnak a debreceni téglagyártást - Régi fotók a legendás üzemből

Debrecen - Ma már csak az emlékezet őrzi a debreceni téglagyártást. Pedig néhány évtizede évi 5 millió darab építőkocka készült Debrecenben.

Debrecen - Ma már csak az emlékezet őrzi a debreceni téglagyártást. Pedig néhány évtizede évi 5 millió darab építőkocka készült Debrecenben.

Debrecen téglagyártásának bölcsője természetszerűen a nyugati városrészben volt, hiszen itt volt a gyártáshoz megfelelő mennyiségű és minőségű agyag. Az 1890–1910 közötti két évtizedben Debrecen lakossága mintegy másfélszeresére növekedett, az épületekhez pedig kellett a tégla. Több helyen is alakultak kisebb téglavetők, téglagyárak. Ezek az 1930-as évek közepén egyesültek, létrehozva a debreceni téglakartellt. A termelés folyamatos volt, a technika mindig a kor színvonalán állt. Mígnem a nagyvárosi építési szokások változásával mind kevesebb tégla kellett, és azt is inkább a felkapottabb gyárakból rendelték meg.


Fotó: Napló-archívum | Kattintásra galéria nyílik!


Az egységek folyamatosan zártak be, mígnem 1999-ben az utolsó, az Alföldi részleg is beszüntette működését. Az udvarán álló két hatalmas kémény egészen 2013 nyaráig emlékeztetett a múltra, mutatta távolról az irányt Debrecen felé, késztette nosztalgiára a számukban egyre fogyatkozó egykori dolgozókat. A kémények hosszú ideig épültek, ám eltüntetésükhöz elég volt néhány másodperc. Felrobbantották. Veszélyesek voltak már.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában