Helyi közélet

2014.09.30. 11:34

Hitel nélkül az autópiac

Budapest - A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete óvatos optimizmussal tekint a jövőre.

Budapest - A Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete óvatos optimizmussal tekint a jövőre.A személyautók piacán a növekedés folytatódik és éves szinten az első hét hónap után is húsz százalék felett van. Szerencsére a céges vásárlás mellett, ha nagyon lassú ütemben, de a magánvásárlók is kezdenek az új autók piacára visszaszivárogni.

Elmozdulás van

Fontos, hogy valamennyi adat a piac jelentősebb elmozdulását mutatja, így az év végére előrejelzett fejlődés reálisnak látszik. Annak ellenére, hogy most már vannak versenyképes finanszírozási ajánlatok a piacon, finanszírozást elsősorban a cégek vesznek csak igénybe zömében operatív lízing (80-90%) alapon. A válság előtt népszerű hitel gyakorlatilag eltűnt a piacról, aminek fő okai a szabályozások változásában keresendők. A magánvásárlók továbbra is inkább a használtautó-kínálatból elégítik ki igényeiket. Sajnálatos, hogy az importált használt személyautók korösszetétele kedvezőtlenül változott meg az utóbbi években, vagyis jelentős arányban kerülnek az országba 10 évesnél idősebb, ezen belül pedig 15 évnél idősebb autók.

A kishaszonjármű-piacot továbbra is jelentősen motiválja a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Hitelprogramja, így az a válság előtti potenciálnak immár a 70-75%-a körül van. A nagyhaszonjármű-piac esetében is szerepe van a programnak. Az autóbuszpiac kis mérete miatt tud jelentős havi eltéréseket mutatni, az a fontos, hogy féléves szinten növekedést látni.

Továbbra is gyenge

Motorkerékpárokból a piac továbbra is gyenge, annak ellenére, hogy szezonban vagyunk, a tavalyi nagyon alacsony teljesítményt sem éri el. Szükséges lenne a közúti használatú motorok regisztrációs adójának reálisabb meghatározása. A feketegazdaság a gépjármű-kereskedelmi és javító ágazat legnagyobb problémája, amely ellehetetleníti a legális szférát.

HBN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában