Helyi közélet

2012.10.06. 11:21

Nagyi letölti a fotókat...

Debrecen - Alapvető szerepe van a könyvtáraknak a tartalmas időskorra való felkészülésben.

Debrecen - Alapvető szerepe van a könyvtáraknak a tartalmas időskorra való felkészülésben.Nagyi már nemcsak fotót tölt le, hanem email-ezik az unokával, közösségi oldalakon cseveg, kezeli a pendrive-ot és családi fotókat szerkeszt a számítógépen. Bizony, alkalmazkodni kell az átlagosan egyre több időt számítógép előtt töltő fiatalokhoz, amit az idősek is egyre többen megtesznek. - Nagyon érdeklődő és tanulékony ez a generáció, a motivációjukat leginkább a családjukkal való kapcsolattartás adja - fogalmazott Tomasovszki Anita, a debreceni Benedek Elek Könyvtár informatikus könyvtárosa. Az intézményben ezen a héten, kapcsolódva az országos könyvtári napok eseményeihez, 60 év fölöttieknek ingyenes az internet-használat segítségnyújtással együtt, szombaton pedig unoka - nagyszülő vetélkedőt tartanak játékos könyvtárhasználat és kézügyesség tekintetében.

A kor is lehetőség

Kezdő felhasználói tanfolyamot is tartottak ennek a korosztálynak, s mára haladót is indítanak - tudtuk meg. Az Informatikai és Könyvtári Szövetség 2006-ban mind tartalmában, mind formájában egységessé alakította az Országos Könyvtári Napok eseményeit. Október 1. és 7. között kerül sor az eseményeire az Informatikai és Könyvtári Szövetség szervezésében, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. Az idei évben a programsorozat az Európai Unió „Az aktív idősödés és a nemzedékek közötti szolidaritás európai éve 2012” eseményeihez kapcsolódik - áll a felhívásban.

Az európai év fontos célkitűzése, hogy az emberek testileg és szellemileg is egészségesek maradjanak, így tevékenyebb szerepet játszhassanak a munkaerőpiacon és abban a közösségben, ahol élnek. A kihívást az jelenti, hogy az előrehaladott kor ellenére a bennük rejlő számos lehetőséget sikerül-e kamatoztatni. Fontos az életkorral kapcsolatos sztereotípiák lebontása, a tanulási lehetőségek biztosítása, hogy az egészségben és méltóságban megélt idősödés követendő példa legyen a fiatalok számára. Mindannyiunk felelőssége, hogy az idősebb korosztálynak helye legyen a családban, hiszen a család a nemzedékek közötti szolidaritás kiindulópontja is. Lényeges szempont lesz az idősek és a gyerekek találkozása, hogy párbeszéd alakulhasson ki arról, mit hoz magával az öregedés, és miként működhetnek együtt az idősebbek és a fiatalok - propagálják a könyvtárak.

HBN-BB

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában