Helyi közélet

2008.02.25. 06:58

Félmillió emberre 165 óvóhely

<p>Debrecen - A megyében mindössze tizenkétezer ember befogadására alkalmas bunker van – mind Debrecenben. &#160;<A href="http://www.haon.hu/hirek/im:haon:newspaper-hbntippek/cikk/felmillio-emberre-165-ovohely/cn/haon-news-hbn_01-20080222-024722"><IMG height="13" src="http://archive.haon.hu/bilder/icons/download.png" width="13" border="0" /><B>Tájékoztató a debreceni óvóhelyekről</B></A><dia width="650" height="690" alt=""><a href="about:blank" onclick="return open_window( /pubs/Bildserie/_v_helyek_Debrecenben_2008_02_25/index.shtml , SERIE ,650,690)"><img src="http://www.haon.hu/bilder/icons/kamera.png" border="0" width="13" height="13" alt="Óvóhelyek Debrecenben 2008.02.25" /></a></dia>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-ovohelyek%201DI_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-ovohelyek%202DI_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A>&#160;<A href="http://video.haon.hu/members.haon_szerkesztoseg/flv-ovohelyek%203DI_flv.flv/viewer.html"><IMG height="13" alt="Video" src="http://www.haon.hu/bilder/icons/video.png" width="13" border="0" /></A></p>

Egy esetleges vegyikatasztrófa, vagy háborús helyzet esetén egyrészt a közszolgálati médián keresztül tudnák a leggyorsabban értesíteni a lakosságot a szükséges teendőkről, másrészt a lakossági elektromos szirénák jelzései alapján értesülnének a veszélyeztetettek.







A szirénákkal háromféle jelzés adható le: a katasztrófariadó, a légvédelmi riadó és a riadó vége hangjelzések.

A megyében csak Debrecenben van számottevő, mindössze 165 óvóhely, melyből mindössze három minősített, azaz rendelkezik saját vízhálózattal, levegőszűrő berendezéssel, csatornával, és áramfejlesztővel. A többi lényegében szükség óvóhely, régi elnevezéssel légópince.

Ezeknek egy részét békeidőben hasznosítják, akár raktárként, akár egyéb célra. Bérletük egyik alapvető feltétele, hogy szükség esetén 24 órán belül – védőképességének megőrzése mellett – át kell adni a polgári védelemnek.

Ezek is átalakíthatóak rövid időn belül minősített óvóhellyé, és ezen a 165 életvédelmi létesítményen kívül a belvárosi pincék szinte mindegyike kibírja a felette lévő ház romterhét, így egy esetleges fegyveres összecsapásnál biztos menedéket nyújtanak – tudtuk meg Szabó Imre polgári védelmi századostól, a debreceni kirendeltség-vezetőjétől.

Háromból kettő

Ennyiben jártunk a minősített életvédelmi létesítmények közül. Az egyik polgári használatú és kettős funkciójú óvóhely egy Kassai úti mélygarázsban van kialakítva.

Két hatalmas zsilipkapun haladtunk keresztül, amik a gáztömörséget és a mechanikai védelmet biztosítják, szükség esetén. Belépéskor feltárult

előttünk az 1000 fő befogadására alkalmas létesítmény, melynek közel egy méteres rideg betonfalai között felzúgott a máig működőképes, az 1960-as években gyártott szovjet légtisztító berendezés.

Az óvóhelyi védelem nem az egyetlen lehetőség – tudtuk meg Szabó Imrétől, a debreceni polgári védelem kirendeltség-vezetőjétől. A lakosságvédelmi feladatok a veszélyeztetettség mértékétől függően változhatnak. Van egyéni védelem, ami légzés- és bőrvédő eszközök kiosztását jelenti, illetve kollektív védelem, amelynek egyik formája a veszélyeztetett területen élők kimenekítése. Egy esetleges minősített időszakban nemcsak az a 165 életvédelmi létesítmény nyújthat biztonságos menedéket, ami Debrecenben van, hiszen ilyenkor természetes óvóhelyek is fontossá válnak, mint például barlangok. Ha ilyenek nem állnak rendelkezésre, ahogyan nálunk sem, akkor kialakításra kerülhetnek úgynevezett táróóvóhelyek, melyeket a városokon kívül természetes vagy mesterséges föld alatti térben építenek ki – mondta a polgári védelmi százados.

A hatalmas robajtól remegett a lábunk alatt a föld, felkavarodott a sok éves por. A hatalmas vasajtók hermetikusan zárják el a lenti világot a külső hatásoktól, és szinte mindenre gondoltak, amire szükség lehet, a wc-től a vészkijáratokig. Ez jelenleg a térség legmodernebb óvóhelye, melyet a 80-as években építettek, az utolsók között.

Ezt követően a MÁV egyik üzemi óvóhelyét járhattuk be. Kívülről nem fotózhattunk le, illetve helyét sem nevezhetjük meg pontosan a vállalat kérésére. Három szinten egymással párhuzamosan futó lépcsőházrendszer olyan, mint egy labirintus. A szobákban még ott lógnak a hetvenes évekbeli vegyvédelmi ruhák és sisakok, hogy a régi hordágyakról már ne is beszéljünk. Bár sokkal nagyobbnak tűnt, mint az előző, mindössze 400 ember befogadására alkalmas. Egyik legfontosabb funkciója, hogy MÁVkommunikációs központként még ma is üzemképes.


- Fabók Ágnes -


  • Kétszintes autóbuszpályaudvart terveznek
  • Korszerû európai nagyváros
  • Debreceni séta: Balthazártól az Apollóig
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

    Rovatunkból ajánljuk

    További hírek a témában