Közlemény

2024.03.22. 11:47

A Debreceni Törvényszék visszautasítja a CATL-per kapcsán megjelent nyilatkozatot

Több dolgot is tisztázott a Debreceni Törvényszék az üggyel kapcsolatban.

Haon.hu

A Debreceni Törvényszék épülete

Forrás: Google Maps

A hirklikk.hu internetes oldalon 2024. március 21-én 17 óra 15 perckor „Komjáthi Imre: az akkugyár megpróbálta kizárni az MSZP-t a tárgyalásról” címmel megjelent hírben szereplő állítást miszerint a bíróság emberei stratégiát váltottak a Debreceni Törvényszék határozottan visszautasítja! Az ügyben eljáró bírói tanács tagjai nem a bíróság emberei, hanem a mindenkori köztársasági elnök által kinevezett bírák, akik ítélkezési tevékenységüket a jogszabályok alapján, függetlenül és felelősen végzik - olvasható a törvényszéki közleményben

A 24.hu oldalon 2024. március 21-én 14 óra 49 perckor megjelent „Ítélethirdetésben reménykedtek a CATL-engedély perében, de váratlan fordulat történt” cikk továbbá félrevezetően utal arra, hogy váratlan fordulat történt volna a per tárgyalásán.

Nem valamiféle stratégia része

Az egyik debreceni akkumulátorgyár környezethasználati engedélye vonatkozásában indított közigazgatási perben a bírói tanács a közigazgatási és polgári perjogi, valamint a környezetvédelemre vonatkozó szabályoknak megfelelően jár el, figyelembe véve mind a felperesi, mind az alperesi oldalon ülők jogait és kötelezettségeit, minden részletre kiterjedően vizsgálva a peres feleknek az ügyben tett előadását, illetve hivatkozásait.

Mint írják, az eljárás elhúzódása, vagy ahogy az egyik nyilatkozó, Komjáthi Imre országgyűlési képviselő fogalmaz „Húzzák az ügyet, mint a rétestésztát,…”, nem valamiféle stratégia része, hanem annak az az oka, hogy a háromtagú bírói tanácsnak nagy mennyiségű iratanyagot kell áttanulmányoznia, valamint értékelnie kell a környezetvédelemre vonatkozó hazai anyagi- és eljárásjogi, illetve európai uniós szabályozást ahhoz, hogy megalapozott, több tízezer embert érintő kérdésben felelős döntést tudjon hozni.

A közigazgatási perben a perfelállás tisztázása és a peres felek megfelelő nyilatkozatainak beszerzését követően kerülhet csak sor az ügy érdemi vizsgálatára, a bizonyításra.

Utal arra a törvényszék, hogy a 2023. márciusában indult, akkumulátorgyár környezethasználati engedélye jogszerűségének vizsgálata iránti peres eljárás során az alperes 2023. augusztusában kérelemre módosította az engedélyt, amely új eljárásjogi helyzetet teremtett, gátolva a per mielőbbi befejezését.

Az egyik felperes esetében továbbá a bíróság pergátló akadály fennállását vizsgálta, amely kérdés csak a Fővárosi Ítélőtábla 2024. januári végzése alapján tisztázódott.

A tárgyalások nyilvánosak

A perben a természetes személy felperesek voltak azok, akik a hatásterület kiterjedésének és ezáltal a felperesek közvetlen érintettségének alátámasztására szakértői bizonyítást indítványoztak. A bíróság az erre vonatkozó és már korábban előterjesztett felperesi indítvány miatt halasztotta el a per tárgyalását, ezért az nincs összefüggésben a gyár jogi képviselőjének tárgyaláson tett nyilatkozatával - jegyezték meg. 

Hangsúlyozandó, hogy a nyilvánosság kizárására vonatkozó alperesi indítványnak a bírói tanács nem adott helyt, a tárgyalások nyilvánosak, melyek a hallgatóság és a médiatartalom-szolgáltatók folyamatos jelenléte mellett zajlanak. A társadalom igazságszolgáltatásba vetett bizalmát az ilyen és ehhez hasonló nyilatkozatok rombolják, ezért azt a Debreceni Törvényszék visszautasítja.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában