Tárgyalás

2024.02.29. 09:31

„Te is úgy halsz meg, mint a lányod!” - megrázó ügyet tárgyal a Debreceni Ítélőtábla

Baltával támadt nevelőapjára a férfi, a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélet súlyosítását indítványozta.

Haon.hu

Az ítélet ellen az ügyész súlyosításért, a vádlott és védője enyhítésért fellebbezett

Forrás: Illusztráció / Napló-archív

A többszörösen büntetett előéletű, korábban visszaesőként emberölésért is elítélt vádlottat a Nyíregyházi Törvényszék emberölés bűntettének kísérlete miatt 10 év börtönbüntetésre és 10 év közügyektől eltiltás mellékbüntetésre ítélte azzal, hogy a szabadságvesztés büntetésből feltételes szabadságra nem bocsátható - olvasható a Debreceni Fellebbviteli Főügyészség közleményében. 

Az ítélet szerint a vádlott élettársa 2022. július 26-án a lakóházuk padlásán felakasztotta magát. Amikor ezt a vádlott észlelte, segítségül hívta az utcában lakó nevelőapját – aki egyben az élettársa vér szerinti édesapja volt –, és megpróbálták újraéleszteni a nőt, de nem jártak sikerrel. Ezt követően a két férfi vitatkozni kezdett, és a sértett azzal vádolta meg a nevelt fiát, hogy a lánya miatta lett öngyilkos. A vádlott még ugyanezen a napon, a késő délutáni órákban egy baltával sétált át nevelőapjához és az udvaron tartózkodó férfit azzal fenyegette meg, hogy „Te is úgy halsz meg, mint a lányod!”. Ezt követően a balta élével fejbe vágta a férfit, aki az ütéstől a földre rogyott. A vádlott ezt követően elmenekült a helyszínről.

A bántalmazás következtében a férfi 8 napon túl gyógyuló életveszélyes sérüléseket szenvedett, életben maradása csak a szerencsés véletlennek volt köszönhető.

Az ítélet ellen az ügyészség a büntetés súlyosítása, az elkövető és védője pedig a büntetés enyhítése érdekében fellebbezett.

Enyhítésre nem számíthat

A Debreceni Fellebbviteli Főügyészség az ítélőtáblához továbbított másodfokú indítványával a súlyosítás érdekében bejelentett ügyészi fellebbezést fenntartotta, egyben a védelmi fellebbezések elutasítását indítványozta. A vádlott tisztában volt tettének súlyával és következményével, ugyanis a korábban elkövetett emberölési ügyében ugyanilyen módon, baltával követte el a bűncselekményt, melynek sértettje a bántalmazás következtében elhunyt.

A fellebbviteli főügyészség álláspontja szerint jelen ügyben további súlyosító körülmény, hogy a vádlott a cselekményét két büntetőeljárás hatálya alatt, nevelőapja sérelmére követte el, aki gyermekkorától gondoskodott róla. A vádlott többszörösen büntetett előélete, az elkövetett cselekmény jellege és módja súlyosabb büntetés kiszabását indokolja.

Másodfokon az ügyben a Debreceni Ítélőtábla dönt.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában