Sziréna

2024.01.22. 15:53

Parkoló autó mögé bújva akart megszökni a debreceni rendőrök elől a gyilkossági kísérlettel vádolt fiatal

A Debreceni Járásbíróság meghozta ítéletét a fiatalkorúval szemben.

Haon.hu

A rendőrök ahogy értesültek a szökésről, egyből üldözőbe vették a vádlottat

Forrás: Illusztráció / Shutterstock

Előkészítő ülésen hozott ítéletet a Debreceni Járásbíróság január 22-én annak a fiatalkorú vádlottnak az ügyében, aki az őrizetbe vétele után megszökött a vármegyei-rendőrfőkapitányság épületéből – olvasható a Debreceni Törvényszék közlésében.

A vádlott az előkészítő ülésen beismerő vallomást tett, a terhére rótt bűncselekmény elkövetését elismerte, a tárgyaláshoz való jogáról lemondott. Az elsőfokú bíróság elfogadta a beismerő vallomást, és a vádlottat bűnösnek mondta ki fogolyszökés bűntettében. Ezért őt az ügyészi mértékes indítvánnyal egyezően 8 hónap, végrehajtásában 2 év próbaidőre felfüggesztett fiatalkorúak fogháza büntetésre ítélte. A próbaidő tartama alatt a vádlott pártfogó felügyelet alatt áll.

Az ítéleti tényállás lényege szerint a Hajdú-Bihar Vármegyei Rendőr-főkapitányság a 17 éves vádlott előállítását rendelte el minősített emberölés bűntettének kísérlete miatt. A járőrök a fiatalkorút 2023. március 9-én 9 óra körül a főkapitányságra előállították, és átadták a nyomozóknak, akik a vádlottat gyanúsítottként kihallgatták, majd 10 óra 40 perckor elrendelték az őrizetbe vételét, amiről tájékoztatták a fiatalt. A fogdába történő átszállítás előtt a vádlott kérte a nyomozóhatóságot, hogy még egyszer tanácskozhasson a kirendelt védőjével, valamint a törvényes képviselőjével, az ügygondnokkal. A nyomozók a fiatalkorúnak engedélyezték a tanácskozást, azonban ezt az alkalmat a vádlott arra használta ki, hogy a hatóság őrizetéből megszökjön. 

A fiatalkorú kiszaladt az épületből, majd 3-400 méter megtétele után elbújt egy parkoló autó mögé. A rendőrök ahogy értesültek a szökésről, egyből üldözőbe vették a vádlottat, akit pár perc keresés után megtaláltak, elfogtak és az épületbe visszakísérltek. A vádlott az elfogása során ellenállást nem tanúsított.

Megbánhatta tettét

Dr. Emri Kinga bíró az ítélet indokolása során súlyosító körülményt nem tárt fel, ugyanakkor enyhítő körülményként vette figyelembe, hogy a fiatalkorú beismerő vallomást tett, megbánó magatartást tanúsított és a javítóintézetben pozitív változás állt be a magatartásában, még a tanulmányait is folytatja.

Az ítélet nem jogerős. Azt az ügyészség, a vádlott és védője tudomásul vette, azonban a fiatalkorú fiú törvényes képviselője idézés ellenére nem jelent meg az előkészítő ülésen, így az ő nyilatkozatára még vár a bíróság. A fellebbezésre a kézbesítéstől számított nyolc napon belül van lehetősége.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában