Tárgyalás

2024.01.18. 07:11

Sajnálkozott és ígéretet is tett a debreceni bírónak a letöltendőre ítélt sofőr

Felfüggesztett büntetés időtartama alatt ült autóba úgy, hogy nem volt jogosítványa.

Hajnal László

Eltiltották a vezetéstől, mégis volán mögé ült a hajdú-bihari férfi – a felvétel a szerdai tárgyaláson készült

Forrás: Molnár Péter

Előkészítő ülést tartottak szerdán délután a Debreceni Járásbíróságon annak a hajdú-bihari férfinak az ügyében, akit az ügyészség járművezetés eltiltás hatálya alatt bűntettével vádol.

Az ügyész az ülés kezdetén ismertette a vádirat lényegét, melyből kiderült, a vádlott 2022 decemberében annak ellenére vett rész a közúti forgalomban Vámospércsen, hogy a Debreceni Járásbíróság 2022 áprilisában jogerős végzéssel eltiltotta a járművezetéstől. 

Figyelembe véve, hogy tettét a hat hónapos fogházbüntetés egy évre felfüggesztett próbaideje alatt követte el, az ügyészség indítványozta, amennyiben a férfi az előkészítő ülésen beismerő vallomást tesz, úgy a bíróság egy év börtönbüntetést szabjon ki rá, valamint három évre tiltsa el a járművezetéstől.

Nem először ült engedély nélkül autóba

Az ülésen jelen lévő, 39 éves férfi együttműködően viselkedett, a vádakat nem tagadta, bírói kérdésre pedig beismerte a bűncselekményt. Mint kiderült, korábban külföldön élt, ahol jogosítványt is szerzett, ám az Magyarországon nem volt érvényes. Elhangzott az is, korábban már lopás bűntette miatt elítélték, valamint jelenleg folyamatban van ellene egy büntetőeljárás kétrendbeli járművezetés eltiltás hatálya, valamint sikkasztás és lopás miatt.

Az ügyész felszólalásában a büntetés kiszabásának körülményeit fejtette ki. Megjegyezte, egy speciális, viszonylag új bűncselekményről van szó, mely olyan szinten elszaporodott, hogy gyakorlatilag tömegessé vált, ez indokolta a szigorúbb törvény megalkotását.

Megjegyezte, tisztában van vele, hogy a mértékes indítványban szereplő büntetés fájó lehet a férfi számára, azonban rávilágított, hogy elérkezett az a pont a vádlott életében, ahol megálljt kell parancsolni. Mint mondta, nem tekinthető normakövető magatartásnak, hogy a vádlott annak ellenére vezetett több alkalommal gépjárművet, hogy tisztában volt vele, eltiltás hatálya alatt áll, és érvényes jogosítványa sincsen. Hozzátette, a felfüggesztett börtönbüntetés hatálya alatt elkövetett bűncselekmény csak letöltendő szabadságvesztést eredményezhet.

Az ügyész szerint a járművezetéstől eltiltást esetén a fokozatosság elvét is figyelembe kell venni, mivel korábban a férfi ellen már kiszabtak hasonló büntetést.

Nagyon sajnálom, ami történt. Nem fog többet előfordulni. Ki fogom várni az eltiltás határidejét, és – ha lejár – normálisan le fogok vizsgázni. Nem szándékosan tettem, egy másik ember miatt ültem autóba, de megtörtént, hibáztam. Rendes magyar állampolgár vagyok, dolgozok januártól decemberig. Megígérem, nem fogok többé a bíróság elé kerülni

 – mondta az utolsó szó jogán a férfi.

Börtönbe kell vonulnia

Rövid szünet után a bíróság határozatot hozott, mely szerint bűnösnek mondta ki a vádlottat. Az ügyészségi indítvánnyal megegyezően egy év börtönbüntetést szabott ki rá, és három évre eltiltotta a közúti járművezetéstől.

Vágó Zsolt bíró indoklásában kifejtette, súlyosbító körülményként értékelte, hogy a vádlott már volt büntetve – többek közt járművezetéstől eltiltás hatálya alatt –, illetve, hogy felfüggesztett szabadságvesztés alatt követte el tettét, továbbá a hasonló jellegű cselekmények helyi és országos elszaporodottságát, valamint, hogy közlekedési szabálysértés miatt két éven belül már felelősségre vonták a vádlottat, egyebek mellett engedély nélküli vezetés miatt is.

Az elkövetett bűncselekmény jellege, tárgyi súlya és az elkövető személyiségének feltárt jellemzőit együtt értékelve arra az álláspontra jutott a bíróság, hogy alappal feltételezhető, hogy a vezetői engedéllyel sosem rendelkező vádlott potenciális veszélyt jelent a közlekedésben résztvevők életére, testi épségére, illetőleg a közlekedés biztonságára

 – mondta a bíró.

Vágó Zsolt bíró
Vágó Zsolt bíró
Forrás: Molnár Péter

A férfi tudomásul vette az ítéletet, mely jogerős.

Továbbra sincs benne a köztudatban

A Hajdú Online többször beszámolt hasonló esetekről. Korábban már megírtuk, a Büntetőtörvénykönyv az eltiltás hatálya alatti járművezetésre vonatkozó jogszabályt 2021 májusában szigorította, melynek következtében egy év börtönbüntetést is kaphat, aki engedély nélkül ül a volán mögé. Az elbírálás súlyosabb lehet bűncselekmény elkövetése esetén, ha például valaki ittasan vezet eltiltás hatálya alatt, akár három évre is börtönbe kerülhet. Az esetek gyakoriságát hűen tükrözi az a vonatkozó adat, melyet portálunk a Debreceni Járásbíróságtól kapott. E szerint ugyanis a jogszabály szigorításától számítva hasonló tárgyú bűncselekmények miatti ügyek 2023 augusztusáig 127 esetben érkeztek a bírósághoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában