Tárgyalás

2023.10.17. 16:20

Eltiltás alatt vezetett a debreceni férfi, fegyházba kerülhet

A vármegyében is számos esetben ülnek volán mögé olyanok, akiknek nem volna szabad.

Hajnal László

Dr. Burai Judit bíró tárgyalja az ügyet

Forrás: Molnár Péter

Előkészítő ülést tartott kedden délelőtt a Debreceni Járásbíróság annak a férfinak az ügyében, akit mint többszörös és egyben különös visszaesőt eltiltás hatálya alatti járművezetés bűntettével vádolnak.

Az ülés kezdetén az ügyész ismertette a vádiratot, melyből kiderült, az 53 éves férfit a bíróság korábban már két alkalommal is jogerősen eltiltotta a járművezetéstől. Ennek ellenére 2023 júniusában egyik este közúti balesetet okozott Debrecenben, a Leiningen utcán meg akart előzni egy másik gépkocsit, ám közben nekiütközött az előtte lévő járműnek.

Az ügyészség indítványozta, hogy – amennyiben az előkészítő ülésen a vádlott beismerő vallomást tesz, és lemond a tárgyaláshoz való jogáról – 2 év 2 hónap fegyházbüntetést szabjon ki rá a bíróság, és négy évre tiltsa el a közúti járművezetéstől. Egyúttal kérvényezte, hogy feltételesen se bocsáthassák szabadlábra.

Az 53 éves férfi távmeghallgató rendszeren keresztül vett részt az ülésen, ugyanis jelenleg a Váci Büntetés-Végrehajtási Intézetben tartják fogva. Mint kiderült, büntetett előéletű, általános iskolai végzettsége van, alkalmi munkákból tartja fent magát és családját. Két kiskorú gyermeke van.

Bírói kérdésre elmondta, elismeri a bűncselekményt, azonban arra a kérdésre, hogy lemond-e a tárgyaláshoz való jogáról, így felelt:

Ha lehetséges, szeretnék bocsánatot kérni a baleset sértettjétől, és ha van anyagi kár, azt szeretném rendezni

 – mondta.

A védelem jelezte, nem indítványoz bizonyítási eljárást, tekintettel a beismerő vallomásra. Az ügy tehát tárgyalási szakaszba lépett, mely novemberben folytatódik a tanúk személyes meghallgatásával.

Súlyos bűncselekménynek számít

A hasonló esetek számából látszik, habár a jogszabály módosult, továbbra sincs benne a köztudatban ezen cselekmény súlya. Kevesen tudják, hogy aki eltiltás ellenére volán mögé ül, akár három év börtönbüntetést is kaphat, a Büntető Törvénykönyv az eltiltás alatti járművezetésre vonatkozó részét ugyanis 2021 májusában szigorították. Az Országos Rendőr-főkapitányság a módosítás óta több mint hatezer esetben indított eljárást.

A Hajdú Online a Debreceni Járásbíróság vonatkozó statisztikai adatairól érdeklődött. Dobó Dénes sajtószóvivő arról tájékoztatta portálunkat, a járművezetés az eltiltás hatálya alatti tárgyú bűncselekmények közül 2023 augusztus végéig 127 eset érkezett a bírósághoz, az akkori adatok szerint ebből 14 ügy volt folyamatban.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában