Bírósági tudósítás

2023.11.20. 14:48

A kasszás segítségével hozták ki az árut a debreceni áruházból, de mindannyian megbánták

Könnyű pénznek tűnt, szükség is volt rá, de nem gondoltak bele, milyen következménnyel járt.

Hajnal László

A vádirat szerint az események 2022-ben történtek

Forrás: Molnár Péter

Előkészítő ülést tartott hétfőn délelőtt a Debreceni Járásbíróság annak a 12 vádlottnak az ügyében, aki jelentős értékre, bűnszövetségben, üzletszerűen elkövetett lopás bűntettével és más bűncselekményekkel vádol az ügyészség.

A vádirat szerint az események 2022-ben történtek, akkoriban az ügy elsőrendű vádlottja pénztárosként dolgozott egy debreceni áruházban. Mivel hiteleit képtelen volt fizetni, végrehajtási eljárás indult ellene. Hogy anyagi nehézségein enyhítsen, elhatározta, hogy az üzletből árucikkeket, főleg élelmiszereket fog eltulajdonítani.

A terve az volt, hogy egy trükkel átengedi a pénztáron a termékeket: miután a nála fizető vásárlók a kasszaszalagra helyezték kosaruk tartalmát, az asszony az árucikkek mindössze egy töredékének a vonalkódját húzta el a szkenner előtt, a többi pedig egyszerűen áttolta az érzékelő előtt, így a termékek nagy része kifizetetlen maradt. Ehhez a módszerhez szüksége volt vásárlók közreműködésére is, ezért ismeretségi körében több embernek is felhívta a figyelmét a spórolási lehetőségre.

A megegyezés szerint a pénztáros a fizetés nélkül kijátszott áruk harmadát tartotta meg, míg ismerősei megtarthatták a maradékot. Szándékuk az volt, hogy a mindennapi szükségleteikhez nélkülözhetetlen termékekhez ingyen hozzájussanak.

Ismerősei beleegyeztek a tervbe, és külön-külön, kísérőjükkel, családtagjaikkal vagy élettársukkal segédkeztek kijátszani a termékeket. Mindez huszonöt alkalommal történt meg, és ezzel összesen több mint ötmillió forint értékű terméket hoztak ki az áruházból.

Megtörték őket a lebukást követő események

A hétfői ülésen jelen volt valamennyi vádlott a tárgyalóteremben. Mindannyian normális átlagemberek benyomását keltették. Mint meghallgatásuk során kiderült, különböző korú, eltérő szintű iskolai végzettséggel rendelkező, átlagos munkahelyen dolgozó férfiak és nők, nagy részük fizetése a nettó 200 ezer forintot sem éri el.

Egyikük sem tűnt elvetemült bűnözőnek, és mint kiderült, nem voltak büntetett előéletűek sem. Feltehetőleg először álltak ilyen minőségben bíróság előtt, mivel láthatóan többeket is megtört a szituáció.

Örökre megmarad bennem az a nap, amikor a rendőrség kijött hozzánk, lefoglalták az árukat, és elővezettek minket. Órákon át ültünk a zárkában, nagyon megrázó élmény volt. Azóta is bűntudatunk van amiatt, amit elkövettünk, és hogy belesodortuk egymást ebbe. Mindannyian azon leszünk, hogy ilyet soha többé ne kövessünk el 

– mondta az egyik fiatal nő zokogva.

Hasonlóképpen megviselték a következmények és a nyomozati szakaszban átélt stressz egy másik női vádlottat is, aki elmondta, az emelkedő élelmiszerárak okozta nehéz helyzet miatt vettek részt az eseményekben.

Ettől függetlenül tisztában voltak vele, hogy vétettek a törvény ellen, így kivétel nélkül mind a 12 ember készségesen beismerő vallomást tett. Nem kerülték a felelősségre vonást, és a vádirattal egyezően elismerték bűnösségüket, ezzel lemondva a tárgyaláshoz való jogukról.

Forrás: Molnár Péter

Börtönbe nem kerülnek, de a következményeket viselniük kell

Az ügyész a vallomásokat követően indítványozta, hogy a vádlottak egy részét felfüggesztett szabadságvesztésre, illetve mindannyiukat pénzbüntetésre ítélje a bíróság. Enyhítő körülményként kérte beszámítani, hogy büntetlen előéletűek, őszinte beismerő vallomást tettek, együttműködtek a hatósággal, valamint megbánó magatartást tanúsítottak. Emellett az eltulajdonított értékek egy része megtérült, hiszen többen teljes egészében vagy részben kifizették az őket érintő kárt, valamint a családi körülményüket is kérte figyelembe venni.

Ugyanakkor szerinte súlyosbító körülménynek számít a folytatólagosság, a vagyon elleni bűncselekmények elszaporodottsága. Két személy esetén – tekintettel a munkakörükre – előzetes mentesítést is indítványozott, ugyanis a felfüggesztett büntetés pályájuk derékba törését jelentené, ami elmondása szerint nem szándéka az ügyészségnek.

Rövid szünetet követően a bíróság határozatot hirdetett, mégpedig az ügyészi indítványnak megfelelően hozott ítéletet, így a rendelkező rész szerint szabott ki büntetést, valamint az enyhítő körülmények közé számította az idő múlását is. A bíró indoklásában kifejtette, megalapozottnak találta a két személy esetben az előzetes mentesítést a büntetett előélet hátrányai alól is, tekintettel személyiségükre és a körülményekre. Ugyanakkor az elsőrendű vádlott esetében erre nem látott lehetőséget, mivel a nő a munkakörével visszaélve, kezdeményező szerepben követte el a cselekményt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában