A tárgyalóteremből

2022.11.02. 10:49

Sajnálja a történteket, de ragaszkodik a tárgyaláshoz a férfi, aki a Böszörményi úton gázolt halálra egy idős asszonyt

A védő szerint a vádlottnak is súlyos traumát okozott a baleset, aki ragaszkodik a tárgyaláshoz.

A baleset helyszínén a Böszörményi úton

Forrás: Tóth Imre

Beismerem és nagyon sajnálom – ennyit válaszolt dr. Vágó Zsolt bíró kérdésére az a férfi, aki tavaly szeptemberben a Böszörményi úton halálra gázolt egy asszonyt; a tárgyaláshoz való jogáról azonban nem mondott le a szerda reggeli előkészítő ülésen a Debreceni Járásbíróságon.

A balesetről készült helyszíni felvételeinket itt találják:

Mint dr. Telek Zsolt ügyész ismertette, tavaly szeptember 6-án fél hat körül, derült időben, hajnali szürkületben egy Mercedest vezetett a vádlott a Böszörményi út külső sávjában, a városba befele. Az autóban négyen utaztak. A vád szerint a sofőr a megengedett sebességet túllépte, körülbelül 67 kilométeres sebességgel haladt. Az agráregyetemnél lévő gyalogosátkelőhelynél a lámpák sárgán villogtak. Odaérve  a vádlott figyelmen kívül hagyta, hogy vele szemben mindkét forgalmi sávban, illetve mellette is megálltak az ott közlekedő járművek, és elütötte a zebrán normál tempóban átkelő 63 éves asszonyt, aki olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy a helyszínen életét vesztette. Hiába érkezett gyorsan az orvosi segítség, a nő élete menthetetlen volt – tudatta az ügyész.

Forrás: Molnár Péter

A konkrét adatokat ismertetve elmondta, hogy a sértett 3,5 sávot, 12, 6 métert tett meg, és amikor elindult a zebrán, a vádlott autója még közel 200 méterre volt a baleset helyszínétől. A vádlott 10,6 másodperc múlva, „jelentős észlelési késedelem mellett” vészfékezve, 62 km/óra sebességgel ütötte el az áldozatot. Két KRESZ-szabályt is megsértett; a zebrán haladó gyalogosra vonatkozó elsőbbségadásét, valamint annak ellenére, hogy a mellette lévő sávban közlekedő jármű megállt, ő maga úgy haladt tovább, hogy nem győződött meg az elsőbbségi helyzetről. Az ügyészség ezért a férfit halálos közúti baleset gondatlan okozásának vétségével vádolja. A bizonyítékok sorában tanúvallomások, igazságügyi szakértői vélemények, rendőri jelentések, a helyszíni szemle dokumentumai szerepelnek. Az ügyészség a vádlottal szemben 2 év fogházbüntetés kiszabását indítványozta, és azt, hogy őt a bíróság 2 év 6 hónapra tiltsa el a közúti járművezetéstől. Büntetésének kétharmada, de legalább 3 hónap kitöltése után kerülhet feltételesen szabadlábra.

Az ügyészségi vádiratról itt olvashat bővebben:

Forrás: Molnár Péter

Az előkészítő ülésen az áldozat több hozzátartozója is részt vett, ők elmondták, hogy nem terjesztenek elő polgárjogi igényt.

A vádlott a vádirattal egyezően beismerte a bűncselekmény elkövetését, de a tárgyaláshoz való jogáról nem mondott le, ezért a bíró tárgyalási napot tűzött ki 2023 februárjára.

Mint a védő elmondta, a baleset okozása komoly traumát okozott a vádlottnak, aki azóta nehezen tudja ellátni feladatait, kezelésre szorul; továbbá személyesen akart bocsánatot kérni a hozzátartozóktól, és sérelemdíjat fizetni. Mindezek alátámasztására tanúk meghallgatását kérte, és dokumentumokat csatolt be.

SzT

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában