fészkek is odaveszhettek

2020.04.08. 08:30

A Kis-Fehér-tó nádasa égett le a vasárnapi tűzben

Madarak, vaddisznók és őzek menekültek a lángok elől.

Mint arról portálunkon is olvashattak, vasárnap csaptak fel a lángok öt hektáron egy Konyár környéki nádasban. A tüzet még aznap sikerült megfékezni, de miatta két elektromos vezeték is leszakadt, így fogyasztók százai maradtak egy időre áram nélkül a közelben. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság Facebook-oldalán közölte, a Kis-Fehér-tó nádasa égett le a tűzben.

„Április 5-én délelőtt csaptak fel a lángok a Hosszúpályi déli határában található Kis-Fehér tó nevű mocsár 60 hektáros kiterjedésű nádasában” – olvasható a nemzeti park bejegyzésében. Mint írják, a szomszédos Konyár lakói a nagy füstfelhő után az áramszünetre lettek figyelmesek, mivel az égő nád hőjétől leszakadt a mocsár szélén futó villanyvezeték is. A poszt szerint

az élénk szélben, a száraz nádban úgy futott a tűz, hogy a tűzoltók nem állíthatták meg, viszont azt gondosan felügyelték, hogy a szomszédos területekre ne terjedjen át.

„A terület a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet része. A mocsár közepén minden évben több gémfaj fészkeiből álló, nagyobb létszámú kolónia szokott kialakulni” – közölték, hozzátéve, hogy a térséget évek óta sújtó vízhiány miatt a mocsár is csaknem teljesen kiszáradt, így igen kevés madár kezdett költésbe, vagyis talán kevesebb az áldozat.

A nemzeti park becslése szerint 3-4 nagy kócsag (Egretta alba) és 1-2 pár nyári lúd (Anser anser) fészke veszhetett oda.

Mint fogalmaznak, a nádi énekes madarak többsége sem kezdte még meg a fészkelést, láttak viszont a tűzből menekülő guvatokat (Rallus aquaticus), kis vízicsibéket (Porzana parva), és molnárgörényt (Mustela eversmanni) is. Futottak a vaddisznók, őzek, fácánok – fűzik hozzá.

A tűz oka ismeretlen, a park munkatársai csak annyit tudnak, hogy a műút közeléből indult.

Ezek is érdekelhetik