Infografikával

2021.12.13. 19:31

Lesz-e 2018 után ismét fehér karácsony Debrecenben?

Ezt még a meteorológiai szolgálat sem tudja biztosra, viszont pofás grafikán ábrázolták, milyen volt nálunk az ünnepi hóhelyzet az utóbbi évtizedekben.

Forrás: HBN

Hej a mi időnkben bezzeg minden máskép volt, akkor voltak az igazi telek, fagyok és havak, ma már ilyen nincsen

– ez az idézet az 1941-ben megjelent Időjárás folyóirat egyik cikkéből származik, és az Országos Meteorológiai Szolgálat tette közzé hétfő esti Facebook-posztjában. Mint rámutatnak, a szerző, Bacsó Nándor visszautalt arra, hogy minden évszázadban előfordultak zord telek, és a jövőben is lehet erre számítani. Az akkori elemzések utaltak a korábbi igen hideg telekre (pl. a legendásnak számító 1929 februári igen kemény fagyokra is).

 

A bejegyzésben leírják,

jelenleg még csak nagyon nagy vonalakban lehet körvonalazni a karácsonyi ünnepek várható időjárását, a szolgálat meteorológiai adatbázisában tárolt megfigyelések alapján tudható, hogy az elmúlt évtizedekben milyen karácsonyunk volt.

 

Ezt néhány város – köztük Debrecen – esetében infografikán ábrázolták, méghozzá osztrák ötlet alapján. A zöld fák hómentes, a fehérek teljesen (mindhárom ünnepi napon) havas karácsonyt jelölnek, a „foltos” fák pedig azt, hogy abban az évben december 24. és 26. között legalább az egyik nap volt hótakaró.

Forrás: Facebook / Országos Meteorológiai Szolgálat

A teljes tanulmányt itt lehet elolvasni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!