Egészség

2024.02.14. 11:29

Debreceni gyógyszer segíti az amerikai rákbetegeket

A készítményt rekordidő alatt fejlesztették ki a Teva helyi kutatói.

Haon.hu

Forrás: Teva Gyógyszergyár Zrt.

Mérföldkőnek számító sikert ért el a Teva Gyógyszergyár Zrt. kutatási központja 2023-ban:

a debreceni szakemberek először fejlesztettek ki olyan készítményt, amely az Egyesült Államok piacán kerül forgalomba. A generikus készítmény fejlesztését rekordidő alatt teljesítették

– olvasható a cég szerdai közleményében.

Mint emlékeztettek, a debreceni gyógyszerfejlesztésnek 45 éves múltja van, és a kutatás ma is a gyár egyik legfontosabb területe.

A Tevánál világszerte négy, szilárd készítményekre (pl. tablettára, kapszulára) specializálódott fejlesztőközpont van, ezek egyike Debrecenben található. Néhány évvel ezelőtt a debreceni K+F központ elsőként kapott megbízást egy olyan generikus készítmény kifejlesztésére, amelyet kifejezetten az Egyesült Államok piacára szánt a gyógyszeripari vállalat.

A készítmény fejlesztését 2020-ban kezdte meg hazai szakemberek vezetésével egy nemzetközi Teva-csapat. Az onkológiai készítmény gyártását és az amerikai piacra történő bevezetését 2023 nyarán hagyta jóvá az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hivatala (FDA).

Az ágazatban kiemelkedő rekorderedménynek számít az, hogy a debreceni kutatók alig 3,5 év alatt eljutottak a készítmény engedélyeztetéséig. Mindezt ún. first cycle approval (elsőkörös engedélyezés) keretében érték el, amit kizárólag a legmagasabb szakmai minőségű törzskönyvi dokumentáció kapcsán ad meg a hatóság

– írják a közleményben. Az új gyógyszert a Teva horvátországi üzemében gyártják, az első kereskedelmi termékek pedig már el is jutottak a kórházakba és a patikák polcaira.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában