Üzemanyagár

2024.01.03. 11:50

Többet vagy kevesebbet autózik majd idén? – debreceni autósokat kérdeztünk

Bár tovább fog nőni az ár, egyelőre kicsi a forgalom a kutakon.

Horváth Péter

Amikor kell, megyünk – mondják az autósok

Forrás: Illusztráció: MW-archív

Hétfőtől 20 forinttal drágult, január közepétől pedig újabb 21 forinttal nő majd az üzemanyag ára. Vajon kevesebben ülnek majd emiatt autóba? Nyakunkba vettük Debrecent, hogy megtudjuk, hogyan vélekednek a cívisvárosban közlekedő autósok. Valamennyien azt válaszolták a kérdésünkre, várhatóan ugyanannyit autóznak majd idén is, mint a korábbi években.

Pontosan ugyanannyit fogom használni a kocsit, mint korábban. Amikor kell, megyünk és kész

 – fogalmazott lényegre törően az egyik, Kálvin téren várakozó férfi. Egy másik elmondta: a gyerekek miatt muszáj az autót használniuk, általában az iskolába és a munkahelyre vezető utat egy körre fűzik fel.

A példa nem egyedi, kiderült: a legtöbben munkába járás, vagy éppen gyermekeik miatt ülnek a volán mögé. Így alakult már ki a napi rutinjuk, és nem is szívesen változtatnának rajta, akkor sem, ha az üzemanyagárak tovább emelkednek majd.

A város egyik frekventált helyén található benzinkúton ottjártunkkor 559 forint volt a 95-ös benzin és 596 forint a gázolaj literenkénti ára, a forgalom kapcsán semmi szokatlant nem tapasztaltunk. Ez valószínűleg betudható annak is, hogy az emelés ellenére sem tartunk még az elmúlt év szeptemberében tapasztalt, lényegesen magasabb áraknál, amikor egy rövid ideig a 95-ös benzin esetében 650, míg a gázolajnál 670 forintos literenkénti áron tankolhattak az autósok.

Debrecen autó haon
Az iskolába és a munkahelyre vezető utat összeköti a nekünk nyilatkozó férfi
Forrás: Molnár Péter

A különbség ugyan elenyésző, de a városközponttól távolabbi kúton már a 95-ös benzin esetében 559, míg a gázolajat illetően 594 forintért is tankolhatunk cikkünk írásának pillanatában, ez mindössze néhány forintos megtakarítást jelent literenként.

Jön a következő

Ugyan minden benzinkúton a szokásosnál kevesebb autóssal találkoztunk, az év ezen szakában ez sem új keletű – tudtuk meg az egyik töltőállomás munkatársától.  

Január eleje mindig ilyen, nincs iskola és sokan még el sem kezdtek dolgozni, szabadságukat töltik. Karácsony előtt és a két ünnep között viszont sokan voltak, betankoltak az emberek az áremelés előtt

 – mondta.

A fentiek alapján a jövő héttől, az oktatási szünet és a szabadságolások végeztével várhatóan nagyobb forgalomra számíthatunk majd a töltőállomásokon, különösen igaz lehet ez majd a hétvége közeledtével, hiszen a rá következő hétfőn, január 15-én érkezik majd egy újabb, 21 forintos emelés az üzemanyagárban.

Debrecen autó haon
Az áremeléssel együtt kell élni – véli a békéscsabai autós
Forrás: Molnár Péter

Tömegközlekedést inkább nem

Egy hajbúböszörményi, Debrecenben dolgozó hölgy azt is megjegyezte érdeklődésünkre, nem szívesen váltana tömegközeledési eszközre, szimplán azért, mert több időbe telne, nem praktikus számára. Bár elmondása alapján az üzemanyagár-változások ellenére is minden nap autóba ül, „egy hosszabb utat már meg kell majd gondolnia”.

Összességében azt mondhatjuk tehát, nem használják majd kevesebbet az autót azok, akik ehhez a közlekedési formához szoktak hozzá. Egy Debrecenbe látogató békéscsabai családdal való beszélgetésünk is ezt támasztotta alá. 

Ők is elmondták, valószínűleg idén is ugyanannyit vezetnek majd a munka, az iskola, a különóra és az edzések miatt, szinte mindenkinek szüksége van az autóra. – Az áremeléssel együtt kell élni – fogalmaztak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában