Agrárium

2023.12.26. 12:04

Jó termésről, nehéz piaci körülményekről számoltak be a hajdú-bihari gazdák

A kukorica és a napraforgó termelése eredményes volt, de vannak tényezők, melyek árnyalják a képet.

Bekecs Sándor

Az időjárás idén kedvezett a kukoricatermésnek

Forrás: Illusztráció: MW-archív

 

A tavalyi igazi mélypont volt a hazai mezőgazdaság elmúlt évei között, ugyanis a szomszédban dúló háború okozta gazdasági nehézségek, az energiaválság és a magas infláció mellett történelmi mértékű aszály is sújtotta a gazdálkodókat. Az idei év – a csapadékmennyiséget tekintve – már kedvezőbben alakult; a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarát, valamint a vármegye két agrárgazdasággal foglalkozó vállalkozását kértük meg, hogy értékeljék 2023 kukorica és napraforgó termelésének eredményeit.

A 2022-es történelmi aszály következtében az alföldi kukoricatermés szinte teljes mértékben megsemmisült, illetve a napraforgóban is terméskiesést okozott. Az aszálytól, a kukorica újbóli megsemmisülésétől félve, illetve jelentős terméseredmény csökkenésétől tartva a gazdálkodók növelték az őszi kalászosok vetésterületét, ez azonban természetesen a tavaszi vetésű kukorica és a napraforgó vetésterületének csökkenésével járt

 – írta megkeresésünkre a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) hajdú-bihari szervezetének kommunikációs osztálya. 2023-ban a kukorica vetésterülete vármegyénkben 28 százalékkal csökkent, a napraforgóé 7 százalékkal lett kevesebb. Az őszi és tavaszi kalászos kultúrák területei szinte kivétel nélkül növekedtek.

Az ukrán gabona kedvezőtlen helyzetet eredményezett

2022. őszén megkezdődött az ukrán gabona beáramlása az európai, köztük a magyar piacokra, mely eddig nem tapasztalt kedvezőtlen helyzet elé állította a magyar termelőket. Az Európai Unió által Ukrajnának biztosított teljes vámmentesség, a szállítási útvonalak megváltozása a világ gabonapiaci helyzetét teljesen felborította. – Kénytelenek vagyunk tudomásul venni, hogy az orosz és az ukrán gabona telítette az európai termelők eddigi exportpiacait. A helyzet komoly financiális problémát jelent a mindennapokban, hiszen egyszerre jelent piacvesztést és jövedelemkiesést. Az értékesítési árak visszaestek a 2021. évire, az input anyag árak – még ha 2023-ban mérséklődtek is 2022-höz képest – 2021 óta emelkedtek. A helyzet egységes uniós kezelést igényel – mutatott rá a hajdú-bihari NAK.

Az idei csapadékos tavasz után a gazdák reménykedtek a jó termésben, egyesek rekordtermést vártak. Ugyanakkor a tavalyi terméskiesés miatt a gazdálkodók nem tudtak elegendő tápanyagutánpótlást biztosítani a növények számára, a nyári kánikulai időszak átmeneti vízhiányt okozott, így a rekordtermés elmaradt.

Jó lett a minőség

Vármegyénkben a napraforgó termésátlaga 2,8 és 4,5 tonna/hektár közötti volt idén. Sok esetben problémát okozott a vegetációs időszak csapadékos időjárása miatt a nagy mértékű gyomosodás, és helyenként gombabetegségek ellen is védekezniük kellett a gazdálkodóknak. A termés minősége jó. Az utóbbi 4 év legjobb termésmennyisége ez az eredmény, a végleges vármegyei átlaga 3,3 tonna hektáronként.

A csapadékosabb tavasz és kora nyár kedvezett a kukorica fejlődésének. Termésátlaga jól alakult, a vármegyében 7-10 tonna között szórt leginkább; gyengébb termőhelyeken 4 tonna/hektár volt a termés, de az öntözött területeken elérte a 14 tonna/hektár eredményt is.

 A legtöbb esetben nem volt szükség a szárításra, 11-14 százalékos víztartalommal takarították be a táblákat. Raktározási gondok nem voltak; átmeneti, a szárírtókapacitás szűkössége miatti lokális, a raktárak ütemezésében 1-2 napos várakozás előfordult. A termény minősége jó, az idei termés toxinmentes – tudtuk meg.

A gazdasági körülmények még nem ideálisak

Harangi Sándor növénytermesztő mérnök, a Hajdúböszörményi Béke Mezőgazdasági Kft. növénytermesztési főágazatvezetője a Hajdú Online megkeresésére elmondta, összesen 3 ezer hektár szántóföldön gazdálkodnak, amelynek 1080 hektáros területén fővetésű kukoricát, 210 hektáron másodvetésű kukoricát termesztettek idén, míg napraforgót 250 hektáron.

A 2022-es évhez képest idén teljesen más viszonyok voltak. Tavaly a teljes kukoricatermést lesilóztuk és a szarvasmarhaállományunk takarmányaként használtuk fel. Az idén csapadékosabb volt a tavasz és a nyár is, ráadásul viszonylag jó elosztásban, így aránylag egy jó, 115 mázsa nettó átlagtermésünk lett kukoricából

 – értékelt a szakember. Hozzátette, bár a termés kedvezően alakult, a gazdasági körülmények továbbra is mélyponton vannak: a felvásárlási árak alacsonyak maradtak, az inputanyagárak pedig történelmi csúcsokat döntögettek.

– A tavalyi évhez képest a napraforgónak és a kukoricának is a mennyisége és minősége is nagy mértékben növekedett és javult, az elvárásokhoz képest egy kis mértékben kevesebb lett, de így is egy jó közepes eredménnyel zártuk az évet – mondta megkeresésünkre Nyakas András, a Nyakas Farm vezetője. Napraforgót 250 hektáron, kukoricát 70 hektáron termesztettek.

Hidegebb, csapadékosabb telet várnak

Harangi Sándortól megtudtuk, bár az őszi gabonákat elvetették, problémaként a pockok számának növekedése jelentkezett, s az ellenük való védekezés igen korlátozott. – A kártevők kipusztulása érdekében jó lenne egy hidegebb, fagyosabb téli időszak huzamosabb hóborítással a földeken – tette hozzá.

– A területek év végi feladatait időben be tudtuk fejezni. Az őszi munkálatokat néha nehezítette az esős időjárás, de ennek ellenére minden földmunkát sikerült befejezni. Elsősorban csapadékos telet várunk, hogy a talaj vízkészlete feltöltődjön, és raktározza a csapadékot a következő vegetációs időszakra. Reméljük, az előző évekhez képest hosszabb fagyos periódusok lesznek a télen, ez elősegítené a kórokozók és a kártevők gyérítését – mondta Nyakas András.

A kukorica és napraforgó terméseredményei az elmúlt 4 évben Hajdú-Bihar vármegyében 

kultúra 

2023. (t/ha)

2022. (t/ha)

2021.  (t/ha)

2020.  (t/ha)

kukorica

8,88

1,82 

6,04 

9,53 

napraforgó

3,30 

1,78 

2,60 

2,94 

 

A kukorica és a napraforgó vetésterületének alakulása Hajdú-Bihar vármegyében  

kultúra 

2023. (ha)

2022. (ha)

2021.  (ha)

2020.  (ha)

kukorica

65 514 

90 969 

98 349 

91 182 

napraforgó

61 457 

65 799 

58 882 

59 046 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában