Agrárium

2023.08.17. 13:54

Nagy István Debrecenben: az agrárium számára fontos intézkedéseket hoz a kormány – fotókkal

Négy napon át az agráriumé a terep a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán.

Bekecs Sándor

Az agrárium komplex seregszemléjével várja a látogatókat a Farmer-Expo

Forrás: Czinege Melinda

A hazai agrárium egyik legnagyobb szakmai rendezvényét nyitották meg augusztus 17-én a Debreceni Egyetem Böszörményi úti Campusán. A 32. Farmer Expó Nemzetközi Mezőgazdasági és Élelmiszeripari Szakkiállítás, valamint a 18. Hortico Zöldség-Gyümölcs Kertészeti Szakkiállítás egyebek mellett 280 kiállítóval, szakmai előadásokkal, a mezőgazdaság technológiai újdonságaival várják az érdeklődőket négy napon keresztül.

– Álltam már önök előtt sokszor, nehéz helyzetben, s küzdöttünk számtalanszor közösen. De most nem a pesszimisták hangján szólok. Voltunk már nehezebb helyzetben is – fogalmazott köszöntőjében Nagy István agrárminiszter, utalva azokra a kihívásokra és nehézségekre, amelyek az agrárium elmúlt éveit jellemezték. A szaktárca vezetője beszédében az összefogás, a problémák közös megoldásának fontosságát hangsúlyozta. 

A Farmer Expo egy kiváló terep arra, hogy az agrárium valamennyi résztvevője találkozzon, tapasztalatot osszon meg, s itt van a Debreceni Egyetem is, amely tudással, innovatív megoldásokkal segíti elő a problémák közös megoldását, a tervek megvalósítását. S itt a kormányzat is, amely a gazdatársadalommal alkotott erős szövetségben törekszik arra, hogy megoldásokat, segítséget nyújtson

– hangsúlyozta a miniszter.

– Amikor úgy véljük, hatalmasak a nehézségek, gondoljunk erre a kenyérre: minden nap megtörjük, magunkhoz vesszük. Olyan alapszükséglet, amely azt üzeni nekünk, hogy a munkánkra szükség van, megkerülhetetlenek vagyunk – mutatott körbe Nagy István. Mint fogalmazott, olyan kényelmetlen helyzetben vagyunk, hogy ma már nem lehet úgy gazdálkodni, ahogy elődeink tették, hiszen olyan óriási kihívásokkal néz szembe a gazdatársadalom, amelyekkel korábban soha. Ilyen volt a covid-járvány, s most ilyen a háború okozta gazdasági válság. 

De a kihívásokkal jött egy fontos üzenet is: nincs legyőzhetetlen akadály. Amikor a pandémia alatt gazdasági ágazatok álltak le, a mezőgazdaság tovább működött. Kockázatos és nehéz volt, de megcsináltuk

 – jegyezte meg.

– Minden nehézségben ott a lehetőség, de azt figyelembe kell vegyük, hogy ezek után minden más lesz. Nem tér vissza az a módszer, az a helyzet, ami előtte volt. Változnunk kell, s késznek kell lennünk a változásra, az új technológiákra és a piac mozgására. Az ágazat ereje bizonyítja, hogy erre képesek vagyunk – fogalmazott az agrárminiszter utalva arra, hogy az idei aratás eredményeként akár 25 millió ember számára elegendő búzakészlet termett.

Fontos törvények előkészítésén dolgoznak

Nagy István kiemelte, a magyar kormány felismerte az agrárágazat jelentőségét, s igyekszik olyan döntéseket hozni, amivel folyamatosan növelheti annak versenyképességét. Az Európai Unióban egyedülálló módon nyolcvan százalékosra emelte az uniós vidékfejlesztési forrásokhoz adott költségvetési támogatás arányát, így háromszor annyi forrás jut a fejlesztésekre, mint az előző esztendőkben. 

Mindezek mellett több jelentős hatású jogszabályt alkotott, vagy alkot a következő időszakban a parlament. Ilyen a Földet a gazdáknak program; az osztatlan közös tulajdont megszüntető törvény; az öntözéses gazdálkodás fejlesztését támogató jogszabály és a családi adózásról szóló rendelkezés is. 

A családi gazdaságok átadásáról szóló törvénytervezet részletei épp kidolgozás alatt vannak; erről Nagy István elmondta, támogatást is fog tartalmazni a jogszabály. Emellett pedig kidolgozás alatt van egy termelői együttműködéseket elősegítő törvény, hogy a kisebb területen gazdálkodók versenypiaci hátrányát csökkentsék.  

A párbeszéd, a közös gondolkodás terepe

Vaszkó László, a Farmer Expo igazgatója köszöntőjében elmondta, az elmúlt harminckét év alatt még nem találkozott ennyire nyugtalan, bizonytalan cégekkel. – Rekord áron a gabona, a kukorica, az energia. Háború van, pandémia volt és aszály. Nehéz helyzetbe került az állattenyésztés és a növénytermesztés – sorolta, majd hozzátette: ebból a kaotikus helyzetből csak a közös gondolkodás jelenthet kiutat. 

A mostani kiállítás erre kiváló terep: aki ezen részt vesz, az azért teszi, mert úgy látja, hogy a régióban van potenciál, van piaca. Véleménye szerint aki nyitott arra, hogy bekapcsolódjon a párbeszédbe, az itt van a Farmer Expo-n, akár kiállítóként, akár látogatóként.

A Farmer Exponak és a Debreceni Egyetem agrárszektorhoz kötődő attitűdjének rendkívül fontos eleme a párbeszéd, a közös gondolkodás. Ugyanis a mi egyetemünk egy multidiszciplináris agrártudományt épített fel az agrárium mögött. Vannak befejezett projektjei, piacra lépett termékei, szabadalmak, exporttevékenysége. A jövő itt van

 – fogalmazott Szilvássy Zoltán, a Debreceni Egyetem rektora. Kiemelte, az intézmény rendelkezik Agrár Kabinettel is a képzési karok, kutatóintézetek mellett. Ennek több ülését szervezték a parlamentben, amely a nemzetközi kapcsolatok építéséhez jelentősen hozzájárult. – A Debreceni Egyetem egy oktatási intézmény, amely rengeteg potenciállal rendelkezik az innováció területén. Amiben viszont most, azonnal segíteni tudunk, az a nemzetközi kapcsolatrendszerünk. Olyan országokkal is kapcsolatban állunk, melyek piacai kevésbé ismertek számunkra, mivel kívül esnek azon a gazdasági térségen, amelyhez hazánk tartozik – emelte ki a rektor.

Debrecen a magyar agrárium egy meghatározó pontja

– Az elmúlt évek történéseinek ismeretében a pesszimizmus nem alaptalan, de arra a legjobb orvosság a gondolkodás – fogalmazott Papp László, Debrecen polgármestere. 

Rámutatott, a történelem során több alkalommal is került a nemzet nehéz helyzetbe, de mindig sikerült egy pozitív jövőképet építeni és azt utána megvalósítani. Példaként hozta Debrecent, amely a magyar agrárium egyik meghatározó pontja az Alföld közepén a jelent és a jövőt illetően. A város jelentős termőterületek centruma, újjáépült élelmiszeriparral, mely utóbbi ágazat néhány évtizede még mélyponton volt, de ma már megtalálta újra a helyét a térségben.

 Mindemellett pedig jelentős helyben az agrár közép- és felsőoktatás is, amely évről vére több ezer szakembert bocsát ki – mondta a polgármester.  

Kósa Lajos országgyűlési képviselő rámutatott, míg a háború másnapját, kimenetelét vagy eszkalálódását nem látjuk előre, de azt igen, hogy minden évben lesz tavasz, minden évben vetni, majd aratni kell. – Az kétséges, hogy lesz Európai Unió 200 év múlva, de az bizonyos, hogy Magyarország és Debrecen igen. Ezt a történelem is bizonyította – mondta. A honatya hangsúlyozta, azzal kell foglalkozni, ami van és lesz. Brüsszel „percemberei”, s azok ötletei, tervei és javaslatai nem előre mutatóak, azok ellen harcolni kell. Mint fogalmazott, az, hogy az ostobaságaik ellen vagyunk, nem azt jelenti, hogy elfordulunk a fejlődéstől és a fejlesztéstől.  

Az öntözés megoldása nem tűr több halasztást 

– Van most egy olyan helyzet, amivel még nem találkoztunk. Nehéz megmondani mi lesz egy év múlva, de a magyar gazdák iránymutatást szeretnének kapni, stratégiai tervezésre van szükség. A jelek, amiket tapasztalunk, nem adnak okot az optimizmusra, de képesnek kell lennünk értelmes, értelmezhető stratégiát összeraknunk. A Farmer Expo ebben mutat nekünk utat, a standok magukban hordozzák az optimizmusra okot adó jövőképet – fogalmazott köszöntőjében Szólláth Tibor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara alelnöke, vármegyei szervezetének elnöke. 

Kritikusabb hangot megütve pedig hozzátette: a legfontosabb a vízgazdálkodás megoldása, amelyhez együttműködésre van szükség. Az elmúlt évben sokat foglalkozott ezzel a szakma, de érdemi előrelépés nem történt. Az el nem végzett munka pedig most visszaütött.  

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége elnöke elmondta, immár hagyomány, hogy a Magyarok Kenyere program vármegyei eseményét a Farmer Expo-n tartják. – Ajándékként, a nemzet ajándékaként segítünk mindazoknak, akiknek élethelyzete azt megkívánja. Ez a szellemiség hatja át a programot, amely kiemelten őrzi a tradíciókat, hagyományainkat, a magyar gazda szellemiségét és nemzeti értékeinket – hangsúlyozta. Mint fogalmazott, a háború, az emberi értékek lábbal való eltiprására adott válaszunk az összefogás, amely hitet és erőt ad. Elmondta, a tavalyi, mintegy ezer tonna mennyiségű búzát meghaladó lesz az idei adományok mennyisége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában