Hiánypótló

2023.08.30. 17:51

Női üzleti fórumot valósított meg a debreceni Womanext Akadémia

A találkozón helyi női vezetők és cégtulajdonosok cseréltek szakmai tapasztalatot.

Hajnal László

Számos vállalkozó, valamint vezetői pozícióban lévő nő vett részt a rendezvényen

Forrás: Czinege Melinda

Első alkalommal rendezték meg szerdán délután a Womanext Üzleti Klub szervezésében a Womanext Akadémiát a Mercure Hotel Debrecenben. Mint elhangzott, a klubot a Womanext Egyesület a Hajdú-Bihar Vármegyei Kereskedelmi- és Iparkamara szakmai támogatásával indította útjára idén tavasszal azzal a céllal, hogy a térségben működő női vállalkozók és vezetők között megfelelő információáramlást biztosítson.

Porkoláb Gyöngyi, a Womanext Üzleti Klub elnöke, egyben a rendezvény házigazdája köszöntőjében felvázolta, a vállalkozó nők élete kihívásokkal teli, azonban a nők egymásnak átadott ötletei, egymást motiválása olyan erővel hat, amely képes működtetni egy hasonló közösséget. Elmondta, míg vidéken leginkább női közösségek működnek, a fővárosban több női üzleti klub található, melyek jellemzően férfi üzleti klubok mellett jöttek létre. A Womanext ezt az áramlást szeretné megfordítani.

A Womanext Üzleti Klubot Debrecen gazdasági fejlődése hívta életre, megalakulása annak köszönhető, hogy a város dinamikus és nyitott módon tekint a jövőbe. Ez egy olyan közösség, amiben mi a vállalkozások esetében nem a profitszerzést, hanem az értékteremtést helyezzük előtérbe, illetve azt, hogy győztes-győztes alapon tudjunk adni és kapni

 – mondta az elnök. Porkoláb Gyöngyi hozzátette, a szakmai kérdéseken túl olyan témákkal is foglalkozik a találkozó, hogyan lehet a családi életet a vállalkozással összehangolni.

Debrecen, womenext, üzleti klub, porkoláb gyöngyi, papp lászló
Porkoláb Gyöngyi szerint a Womanext közössége az értékteremtésre helyezi a hangsúlyt
Forrás: Czinege Melinda

Amit egy fejlődő város felébresztett

Papp László polgármester Debrecen jelenéről és jövőjéről tartott előadása kezdetén hiánypótlónak nevezte a Womanext Akadémiát, mely tökéletesen illeszkedik a dinamikusan fejlődő város igényeihez. Visszaemlékezve kilenc évvel ezelőtti polgármesteri hivatásának kezdetére, elmondta, habár egy infrastrukturálisan, kulturálisan jól fejlesztett város vezetését vehette át, kulcsfontosságúnak tartotta, hogy Debrecen gazdaságát erősítse. Mint mondta, ez elengedhetetlen eleme annak, hogy a város hazai és nemzetközi értelemben is meghatározó legyen.

Felvázolta, ehhez szükség volt egy vízióra, valamint egy megfelelő stratégia megalkotására, amivel a városfejlesztés helyes irányba terelhető. A rendelkezésre álló uniós és kormányzati forrásokból az elmúlt években Debrecen megtízszerezte iparterületének nagyságát. A strukturált tervezésnek köszönhetően az ipari parkokat a gyorsforgalmi utakra felfűzve alakítottak ki, ezzel azt a célt szolgálva, hogy a gazdasági övezetek megközelíthetők legyenek a város érintése nélkül.

Debrecen, womenext, Papp lászló, porkoláb gyögyi
Papp László Debrecen gazdaságfejlesztési stratégiájáról számolt be
Forrás: Czinege Melinda

A városfejlesztés a következő lépés

– A BMW beruházási döntésének köszönhetően Debrecen hamar kelendő lett a befektetők számára, így a jövő iparágainak fókuszpontjává vált a város – mondta Papp László. Hozzátette azonban, tovább már nem kell növelni Debreceni ipari kapacitásait, a jövőben fokozottan a városfejlesztésre fognak fókuszálni.

 Kiemelte, ha egy város gazdaságilag növekszik, az óhatatlanul hatással van az élet számos egyéb területére, többek közt a közlekedésre, az oktatásra, a fenntarthatósági és környezetvédelmi kérdésekre, valamint a kulturális életre.

Beszélt a város közlekedési rendszerének, a tömeg- és a légiközlekedésnek, valamint az elővárosokkal való összeköttetések fejlesztések fontosságáról, valamint az energiától való függetlenedéstől, mely többek közt a napelemparkok létesítésével is orvosolható.

Család, munka, siker

A rendezvény ezt követően kötetlen pódiumbeszélgetéssel folytatódott, ahol Papp László és Porkoláb Gyöngyi a vállalkozói és politikai hivatás kihívásairól, a családdal való összeegyeztethetőségéről váltott szót. Szóba került az elvárásoknak való megfelelés, a sűrű időbeosztás kérdésköre, valamint a nők vezetői pozícióban betöltött szerepe, illetve a női látásmód kiterjedt és jótékony hatása a döntéshozatalra.

Debrecen, womenext, papp lászló, porkoláb gyöngyi
Személyes, mégis könnyed beszélgetés kerekedett ki a rendezvényen
Forrás: Czinege Melinda

Papp László egy izgalmas kérdést is kapott Porkoláb Gyöngyitől, mely a multik és a kis- és középvállalkozási szektor közti egyensúlyra vonatkozott. A polgármester kifejtette, ahhoz, hogy Debrecen nemzetgazdasági vagy épp nemzetközi szinten is megmozduljon, ahhoz mindenképp szükség van a multikra, mivel ők komoly gazdasági folyamatokat generálnak. 

Elmondta, ha a nagyvállalatok a régió más nagyvárosaiban telepedtek volna le, az komoly munkaerőpiaci elszívóerőt eredményezett volna, így az egyébként magas színvonalú képzés sem tudott volna helyben hasznosulni, valamint az évtizedek alatt jelentős elnéptelenedést eredményezett volna. Emlékeztetett az évekkel ezelőtti elvándorlási folyamatra, amelyet a multik beinvitálásának köszönhetően sikerült visszafordítani.

Ugyanakkor rámutatott, a kkv-k támogatása is a kezdetektől részét képezte a városfejlesztési stratégiának. Számszerűsítette is: a rendelkezésre álló pályázati forrásokból a helyi kis- és középvállalkozói szektor 60 milliárd forintos támogatásban részesülhetett, melyhez az önkormányzati támogatások is hozzáadódtak. Mint mondta, Debrecen az első olyan város, mely nagyvállalati környezetben kis- és középvállalkozói ipari parkot hoz létre.

A rendezvény további részében női vezetők, helyi cégtulajdonos hölgyek vitatták meg a sikeres vállalkozás működtetésének alapjait, valamint üzleti stratégiákat és a vezetői szerep kihívásait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában