Vállalkozásfejlesztés

2023.03.30. 14:55

Bőven van spiritusz a debreceni helyi vállalkozásokban - fotókkal

A cívisvárosban kilencszáz kis- és középvállalkozás működik, a fejlődésük érdekében indított képzést az EDC.

A képzést végzettek átvették okleveleiket

Forrás: Kiss Annamarie

Helyi kis és középvállalkozások (kkv) 19 képviselője vett át oklevelet az EDC Debrecen Város- és Gazdaságfejlesztési Központban csütörtökön. A tanúsítványt azok érdemelték ki, akik a Business 2030 – Hatékony vállalkozások program vállalkozásfejlesztési képzésén aktívan részt vettek. Az eseményen Barcsa Lajos alpolgármester elmondta, a városnak kiemelt célja, hogy párbeszédet folytasson a vállalkozókkal. Ennek egyik alapja az az immár hetedik éve minden esztendőben elkészülő felmérés, amelyben az EDC arról érdeklődik a vállalkozásoktól, milyennek találják a debreceni üzleti környezetet. Az eredmény visszacsatolás és tendenciakövetés okán is hasznos információkat hordoz a városvezetés számára. 

Elhangzott, Debrecenben kilencszáz kis- és középvállalkozás működik, árbevételük közel 900 milliárd forint, amely a 44 százalékot jelent a teljes városi gazdaság tekintetében. Ezek a cégek összesen huszonhatezer főnek adnak munkát, ez szintén 44 százalékos arányt mutat.

A városvezető elmondta, a legutóbbi felmérésből kiviláglik, hogy a debreceni vállalkozókban „van spiritusz”, szeretnének fejlődni. Ezt támasztja alá, hogy 2022-ben a kisvállalatok 76 százaléka, a középvállalatok 96 százaléka vitt véghez valamilyen fejlesztést. 

A visszajelzések alapján a hatékonyságnövelésben kívánnak leginkább előrelépni, ezért ehhez kapcsolódóan indítottunk hatalkalmas ingyenes kurzust, amelyen huszonnégy cég harminc képviselője vett részt

 – összegezte.

A jövőbe mutat

Harsányi Zsolt, az EDC vállalkozásfejlesztési csoportvezetője hangsúlyozta, a leanmendzsment képzés volt a B2030 program egyik legnépszerűbb kurzusa. Úgy fogalmazott, a debreceni gazdaságfejlesztési program az elmúlt két-három évben lehetőséget teremtett arra, hogy a helyi kkv-k a nagy nemzetközi viszonylatban is elismert cégekhez kapcsolódhassanak. A folyamatban nagy segítséget nyújt ez a képzés.

Pető Sándor, a Leannovation Egyesület társelnöke szerint a képzésen jelen lévők megtanulhatták, hogy a működési hatékonyságuk a saját kezükben van, tenni tudnak érte, illetve elméletben, gyakorlatban és – gyárlátogatások során – tapasztalásban is elhozta azt a tudást a cégvezetők számára, hogy hogyan kell a mai üzleti környezetben a hatékonyságról gondolkodni. – A működőképesség kulcsa, hogy a technológia, a folyamatok és az emberek fejlesztése egy időben zajlik – tette hozzá.

Az oklevélátadás előtt, zárásként Mátrai Norbert, a Kaizen Institute Hungary vezető tanácsadója is köszöntötte az esemény résztvevőit, biztosítva őket arról, hogy az elkövetkezőkben is szívesen fogadja kérdéseiket, a kapcsolat jövőbe mutató.

HaBe

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában