Költségtakarékos megoldások

2023.01.24. 10:10

Világosságot gyújtanának Hajdúsámsonban

Szinte az összes köztéri lámpát le akarja cserélni a város.

Javítanák a közterületek kivilágítottságát Illusztráció: MW-Archív

A város közvilágítási rendszerének modernizálására és üzemeltetésére indított közbeszerzést Hajdúsámson önkormányzata; a felhívás a január 23-i Közbeszerzési Értesítőben jelent meg.

„Hajdúsámson önkormányzata határozott a település meglevő közvilágításának energiatakarékos LED lámpatestekre történő átalakításáról. A városban elavultak a közvilágítási lámpatestek, a magas üzemeltetési költség terhet jelent a település számára. A korszerűsítés indokolt, amely LED lámpatestekre történő cserével, illetve átszereléssel a település nagy részére kiterjed” – írták.

A nyertes ajánlattevőnek saját költségén kell majd a korszerűsítést megvalósítania, melyet az önkormányzat bérbe vesz, és melynek üzemeltetését a nyertes cég végzi. A bérleti és üzemeltetési díj fedezetét az energia és egyéb közvilágítással kapcsolatos költségmegtakarítás fedezi, ezért az elvárt beépített teljesítménycsökkenés mértéke legalább 46,77 százalék (a korszerűsítés utáni beépített teljesítmény legfeljebb 56,25 kW). A beruházás mértékére tekintettel a szerződés 156 hónapos (13 év) felmondási tilalommal védett – áll a felhívásban.

A településen jelenleg a közvilágítást 1784 darab lámpatest biztosítja, ezekből 1750 bontandó, vagyis mindössze 34 marad meg.

A leírás szerint a közvilágítási hálózat többnyire szabadvezetékes, de a település újabb részein kábeles rendszerű. Jelenleg a meglévő oszlopokon üzemelő lámpatestek egy része nem a megvilágítandó közlekedő területeket világítja, ezért a közvilágítás sok helyen nem teljesíti az elvárt megvilágítási értékeket. A korszerűsítés csak és kizárólag a meglévő lámpatestek, bekötővezetékek és a szorítók cseréjére, illetve olyan oszlopokra történő felszerelésre vonatkozik, ahol van kiépítve közvilágítási vezérlőszál. A bontandó lámpatestek az önkormányzat és az áramszolgáltató tulajdonában vannak. A lebontandó lámpatestek elhelyezéséről a kivitelező gondoskodik.

Az önkormányzat megrendelte a tender és kiviteli tervet, melynek értéke bruttó 7,2 milliót forint (ezt az ajánlati árba be kell építeni).

Az ajánlatokat február 21-ig várják.

HBN

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában