Van mire költeni

2023.01.03. 16:52

Több mint hárommilliárd forint rezsitámogatást kap Debrecen

Forrás: Napló-archív

Negyvennégy milliárd forint kormányzati támogatást kapnak rezsiköltségeikhez a 10 ezer lakos feletti települések és fővárosi kerületek. Hajdú-Bihar Vármegye kilenc városa összesen több mint 4 milliárd 781 millió forint támogatásban részesül, a legtöbb támogatást Debrecen kapja, a vármegyeszékhely mintegy 3,2 milliárd forint támogatással számolhat. A Hajdú Online arról kérdezte a debreceni polgármesteri hivatalt, a Miniszterelnökség mi alapján határozta meg ezt az összeget. 

A debreceni önkormányzat a fővároson kívüli legnagyobb önkormányzat, és ugyanez mondható el a közszolgáltatásokat végző vagyonkezelő cégével kapcsolatban is. A kormány és az önkormányzatok közötti egyeztetések során Debrecen Megyei Jogú Város Önkormányzata is bemutatta, hogyan érintették a várost és intézményrendszerét a megnövekedett energiaárak, és milyen intézkedések születtek a szolgáltatások működésében. A 2022 októberében tartott közgyűlésen Debrecen képviselőtestülete elfogadta azokat a terveket, melyek alapján mintegy 4 milliárd forintos költségnövekedéssel számol a város a 2023-as év tekintetében. Ezen felül a Debreceni Vagyonkezelő Zrt. tagvállalatainak költségnövekménye további 2,7 milliárd forint – csak az energiabeszerzés vonatkozásában – részletezték.

Válaszukban kitértek arra is, hogy a mintegy 3,2 milliárd forintos kormánytámogatás részben a város költségvetésében jelenik majd meg, részben pedig a vagyonkezelő számára biztosít majd forrásokat a közszolgáltatások fenntartásához, az üzleti terv teljesítéséhez.
A támogatási összeg konkrét felhasználásáról – beleértve az eddig meghozott intézkedések esetleges módosítását – a támogatási szerződés megkötése után, a jövő évi költségvetés megalkotása során dönthet majd a közgyűlés.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a haon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában